skip to Main Content
4 Motive Să Ții Un Detox Primăvara Aceasta

4 Motive să Ții un Detox Primăvara Aceasta

Vine primăvara. De fapt, dacă ne uităm pe geam putem spune că a venit deja. Și asta înseamnă implicit că trecem cu repeziciune de la frig la cald, de la o alimentație săracă și puțin variată la minunățiile verzi și proaspete pe care ni le oferă natura în acest anotimp. 

În același timp asta înseamnă curățenie. Și nu doar în casa spațioasă, cu multe camere și cochetă în care locuim alături de cei dragi, ci mai ales în căsuța noastră personală pe care nu o putem schimba niciodată – corpul nostru. Acest termen poartă numele pompos de detox.

Mi-am propus ca pentru urmatoarea lună să-ți scriu despre subiectul detoxifierii și aștept cu interes printr-un reply la acest email să-mi spui care este cea mai mare dilemă a ta sau curiozitate cu privire la acest subiect.

Termenul de detox face vâlvă în toată lumea și de vreo 2 ani de zile a ajuns să fie și pe buzele românilor un cuvânt din ce în ce mai folosit. Dacă este o modă sau într-adevăr o necesitate, te vei lămuri citind materialul pe care le-am pregătit pentru tine. 

Termenul “detox” este prescurtarea de la detoxifiere, care este procesul prin care organismul elimină cât mai multe toxine acumulate în timp. Dacă ai o alimentație curată nu înseamnă că organismul tău nu a acumulat toxine în decursul timpului. Partea proastă este că cu cât alimentația este mai nesănătoasă, cu atât mai mult organismul are acumulări mai serioase de toxine și necesitatea unui detox este mai mare.  

De unde vine necesitatea unei detoxifieri? 

Dacă mă cunoști, înseamnă că ești obișnuit cu trimiterile mele către natură. Natura este cea care ne poate răspunde tuturor întrebărilor noastre legate de alimentație și supraviețuire. Natura ne-a lăsat la dispoziție toate mijloacele să ne putem asigura supraviețuirea și perpetuarea speciei. 

Dar odată plecați de la Tropice, acum mii de ani în urmă, corpul a început să primească tratamente cu care nu era obișnuit până atunci. Primul impact a fost cel de schimbare al climei. Iar asta a adus cu sine și diversificarea hranei sau accesul mai greu la anumite alimente și nutrienți, dar și nevoia corpului de încălzire prin mâncarea caldă. 

Chiar dacă organismul este adaptativ și suficient de inteligent încât să gestioneze lucrurile și să se descurce aproape în orice situație, toate aceste tratamente aplicate nenatural și-au spus cuvântul și au lăsat urmări pe termen lung. 

De exemplu, dacă ai o alimentație standard, atunci când mănânci carne, corpul tău fiind deja adaptat să mănânce acest tip de aliment, la nivel exterior nu simți să-ți fi provocat ceva rău. Şi e posibil continui să-ți mănânci liniștit cărnița pentru că nu ți se pare că facem vre-un rău. În plus, așa ai fost crescut și educat. Dacă strămoșii tău au trăit așa, foarte bine poți trăi și tu. Ceea ce poate nu știi încă este că la nivel intern se întâmplă o sumedenie de lucruri. 

În primul rând trebuie să știi că produsele de origine animală se digeră prin putrefacție, spre deosebire de legume și fructe care se digeră prin procesul de fermentație. Din această cauză și datorită faptului că produsele de origine animală nu conțin fibre, bucăți din mâncarea putrezită vor rămâne blocate în drumul lor spre evacuare. Aceste resturi pot rămâne blocate acolo chiar și ani de zile.

Un loc în care se adună frecvent aceste resturi este colonul. Sunt sigură că ai auzit de multe ori de termenul de colon iritat sau colon încărcat. Aceste lucruri nu se întâmplă de la sine și sunt provocare de alimentața necorespunzătoare. Un corp sănătos nu are de ce să aibă colonul încărcat   

În al doilea rând se întâmplă fenomeniul care are numele pompos de hiperleucocitoză de digestie. Un termen care pe cât de complicat sună, pe atât de simplu este de tradus. 

Hrana pe care o găsim ușor în natură vine la pachet cu enzime de digestie. Aceste enzime sunt imediat recunoscute de către corpul nostru și au un rol foarte important în procesul de digestie. 

Din păcate, alimentele gătite și cele de origine animală nu conțin aceste enzime de digestie și din acest motiv corpul nu recunoaște hrana. Astfel intră în hiperleucocitoză de digestie, adică își crește brusc leucocitele de digestie. Chiar dacă organismul se obișnuiește în timp cu aceste tipuri de șoc, acest fenomen este resimțit și în timp conduce spre diverse boli de digestie. 

Imaginează-ți cât de fericit ai fi tu dacă ai fi supus unor șocuri de trei ori pe zi, de fiecare dată când ai lua masa. Mă gândesc că nu ți-ar fi foarte bine. Și totuși corpul tău trece prin aceste lucruri în fiecare zi. 

Un al treilea factor care trebuie luat în considerare atunci când vrei să analizezi cât de sănătos este corpul tău și să înțelegi nevoia acută a unei detoxifieri serioase este mediul în care trăiești. Chiar și pe o dietă precum: vegană, raw-vegană sau frugivoră, care exclud complet produsele de origine animală, din păcate nu ne putem culca frumos pe o ureche pentru că alimentația nu este singurul aspect care ne influențează sănătatea.

Dacă locuiești la oraș, poți fi sigur de faptul că zilnic te expui cu sau fără voia ta noxelor și poluării mediului înconjurător. Nu e ca și cum putem face ceva în acest sens, dar e bine să fim conștienți de aceste expuneri și pe cât posibil să conpensăm cu momente în natură și escapade în aer curat. 

Apa pe care alegem să o bem, fie că vine din pet sau folosim un filtu special, nu se compară cu apa pură de izvor, curată, bătută de razele soarelui și în același timp bogată în minerale și energie din natură. Din păcate nu putem reproduce condițiile perfecte din natură, dar este suficient în primă fază să înțelegem că ne-am rupt de ceea ce mediul nostru ideal și asta are cu siguranță influență și asupra organismului.    

Să nu uităm de gânduri. Dincolo de curățenia pe care vrem să o facem sistemului digestiv, să nu uităm că o foarte mare infuență asupra stării noastre de bine sunt gândurile. 

Grijile zilnice, stresul de la birou, frustrările și toate sentimentele firești care ne încearcă de-a lungul timpului, vin și pleacă din viața noastră. Uneori pleacă doar aparent pentru că în subconștient deseori rămân urme pe care nici măcar nu suntem conștienți că le avem și totuși ne influențează în fiecare zi. 

Detoxul sistemului digestiv este strâns legat de detoxul sufletesc. Pentru că de multe ori mâncarea este folosită ca anestezic al minții, ca împăciuitor al sufletului, ca doza de fericire instantă, ca pansament al durerii. Doar că mascând o problemă asta nu înseamnă că ea nu se mai află acolo. Înseamnă doar că am acoperit-o ca să nu o mai vedem. Nevăzând-o nu înseamnă că ea nu este prezentă și nu înseamnă că nu influențează alegerile noastre zilnice. 

Atunci când decizi să cureți sistemul digestiv, dai la o parte toate aceste văluri și accepți că acolo există ceva ce trebuie rezolvat. Da, vor ieși la iveală lucruri și stări pe care probabil nu le conștientizezi în acest moment, dar sentimentul de ușurare și de eliberare de după merită pe deplin.           

Pentru toate aceste motive merită să faci un detox cel puțin o dată pe an. Te vei simți mai ușor și mai eliberat atât fizic cât și psihic. 

Cum poți interpreta greșit detox-ul

Cu o floare nu se face primăvară. Da, promovez și recunosc necesitatea unui detox. Este cea mai bună cale pentru a face curat în singura noastră căsuță pe care o avem până la sfârșitul vieții. Dar un detox nesusținut de o alimentație corectă și sănătoasă ulterior este ca o poaie de vară. Răcorește și face bine pe moment, dar trece repede și în câteva ore nici nu se mai vede că a trecut pe acolo. 


​Detoxul n-o să-ți schimbe viața pentru totdeauna dacă nu-l susții cu o alimentație corectă. 


​E ca și cum ai face curat în casă și apoi ai da o petrecere mare cu mulți prieteni ca să te lauzi că ai făcut curat. Cred că ghicești deja cum ar arată casa după acea petrecere.

Dacă te gândești să îți faci de cap în restul anului și să speli totul cu un detox, eu zic să te gândești de două ori înainte să faci asta. Detoxul scoate afară tot ce nu mai ai nevoie și pregătește terenul pe care este necesar să îl menții. Detoxul este primul pas spre o alimentație corectă care să mențină corpul într-un mediu sănătos. Nu este o pastilă minunte care te curăță în 10 zile și apoi poți lejer să o iei de la capăt. Nu există o astfel de pastiă minune pentru că dacă ar exista, toată lumea ar ști de ea și cine o vinde s-ar îmboțăți cu siguranță.    

Ce este clar este că un detox îți poate oferi un bun start de a începe un nou stil de viață, de a face curat ca să pregătești bazele unei alimentații corecte și sănătoase. 

Mai jos îți las un material pe care merită să-l vezi cel puțin o dată în viață. Este vorba despre un bărbat care și-a schimbat viața și și-a îmbunătățit sănătatea printr-o cură cu sucuri și odată cu acest lucru i-a ajutat și pe ceilalți să înceapă o viață mai bună. 

Gras, bolnav și aproape mort: Vizionează Aici

Cu drag,

Ancuța.   

Back To Top