skip to Main Content
Cele Mai Importante 5 Lecții Învățate La 23 De Ani

Cele Mai Importante 5 Lecții Învățate la 23 de Ani

​Bine te-am regăsit. Sunt extrem de onorată să scriu un articol nou fix de ziua mea.

Astăzi las în urmă 23 și-l îmbrățișez pe 24. Wow, cum trece timpul. Că e mult sau puțin, nu mă mai intereseaza de ceva timp. Pentru mine este doar un număr. Un număr de care o să-mi aduc aminte peste ani cu un mare zâmbet pe chip. 

Cum te simți la 24 de ani?

E acea întrebare pe care o primești în fiecare an, indiferent ce vârstă ai. Și nu știi ce să răspunzi. De fiecare dată spui că te simți la fel ca ieri. Pentru că de cele mai multe ori schimbarea unui om nu se întâmplă peste noapte. 

Răspunsul meu de anul acesta este că mă simt mai bine ca niciodată. Atât fizic cât și psihic, sentimentul de împăcare și recunoștință este infinit. 

Astăzi vreau să împart cu tine bucuria celor mai importante 5 schimbări pe care le-a adus în viața mea vârsta de 23 de ani.

1. Mi-am rafinat alimentația

Curând se împlinesc 2 ani de când am hotărât să devin vegană. 2 ani plini de schimbări și încercări, de tranziție în care am trecut de la gurmanderie la ales cu grijă și conștiință deplină ceea ce aleg să mănânc sau să beau. 

Am fost trasă de mânecă, întrebată, judecată și criticată pentru alegerile pe care le-am făcut, dar și încurajată și susținută pe de altă parte de cei care au înțeles că fiecare om este liber să aleagă cel mai bine ce i se potrivește.  

Dacă primul an a fost unul de tranziție, ultimul m-a înrădăcinat puternic față de alegerea făcută și m-a convins că sunt pe drumul cel bun. Anul trecut mi-am luat inima în dinți și am trecut prin primul meu detox. A fost primul moment din viața mea în care mi-am simțit interiorul curat. Baza de care aveam nevoie să-mi mențin sănătatea la cote maxime.  

Dacă la început îmi era frică de stomacul gol și mâncam mult cantitativ, anul acesta am învățat că nimic nu se compară cu sentimentul de stomac ușor la sfârșitul unei zile. Am învățat să mă bucur de calitate, nu de cantitate ci de fiecare preparat pe care aleg să-l mănânc.

2. Am învățat să-mi ascult corpul

Corpul tău știe mai bine decât tine ce i se potrivește. Deși mi-a trimis multe semne în decursul timpului, de multe ori am preferat să le ignor. Atunci când te doare capul, înseamnă că organismul tău vrea să-ți transmită un semnal. Atunci când te doare altceva, îți transmite alt semnal. Ce trebuie să vezi tu nu este durerea de cap, “Vai, am o durere de cap, cum pot scăpa de ea?!” 

Problema este acel lucru care declanșează durerea de cap. Să fie lipsa apei suficiente din organism? să fie alimentația necorespunzătoare? să fie atitudinea încordată și stresată? Mulțumește corpului pentru că îți spune, chiar și prin mijloace care nu-ți plac, că ceva nu este în regulă cu el.

3. Am învățat să ofer necondiționat

Am avut nenumărate ocazii să pot oferi celorlalți ceea ce știu și am făcut-o necondiționat. Am făcut-o pentru că mi-am dorit să ajut și pentru că am simțit că e momentul să întorc lucrurile minunate pe care le-am învățat la rândul meu de la alții. Cred că fiecare om are un scop pe acest Pământ iar al meu a început să se îndeplinească în momentul în care am reușit să schimb viețile oamenilor cu ceea ce știam și am dat mai departe.    

O lumânare poate aprinde un număr nelimitat de alte lumânări fără să-și piardă strălucirea.

Conincidență sau nu, faptul că am oferit necondiționat mi-a deschis foarte multe uși și am legat prietenii extraordinare cu oamenii pe care până atunci doar îi admiram pentru ceea ce sunt și pentru ceea ce fac.  

4. Brandul iChooseVegi

Anul acesta brandul iChooseVegi a crescut de la stadiul de Blog la o comunitate frumoasă de oameni care au același scop: să mănânce mai sănătos, să aibă o alimentație rafinată și corectă, să-și îmbunătățească obiceiurile și să fie din ce în ce mai tineri și voioși. 

Am pornit de la proiectul de detox 21 de zile raw, am organizat primul seminar sub tutela iChooseVegi, timp în care am făcut și formalitățile legale ca totul să fie ca la carte, apoi a urmat o perioadă frumoasă în care am înflorit atât ca imagine, ca informație, echipă și comunitate, iar totul a culminat cu Academia Vegană, proiectul care a schimbat deja în bine viețile a zeci de oameni care și-au dorit să-și îmbunătățească alimentația. 

A fost un an superb, la care nici măcar n-am îndrăznit să visez. Deși știu că vom crește exponențial în următorii ani, sunt singură că nici acum nu-mi trece prin cap ce amploare va ajunge să aibă acest proiect peste câțiva ani.

5. Am învățat că nu există scurtătură

Există o singură cale către succes și aceea este pe jos. Nu va fi niciodată un drum drept, nici măcar astfaltat. 

Da, să schimbi alimentația cu care ai fost obișnuit de mic copil nu este ușor. Este simplu, orice om poate intui cum. dar nu este ușor. Da, să construiești o comunitate care să miște oamenii în direcția pe care și-o doresc necesită mult timp investit și multe sacrificii de natură personală și nu numai. Orice lucru fain la care visezi cere niște eforturi. Dar când după multă muncă primești mesaje ca cel pe care îl voi împărtăși mai jos cu tine, crezi că mai contează orice altceva? 

Aici ai câteva paragrafe pe care le-am primit de la un suflet minunat care timp de 2 ani de zile m-a privit în urmbă și nu mi-a zis nimic. Dar a fost acolo. Am protejat numele persoanei care mi l-a trimis din motive de confidențialitate.

Buna Ancuta,

Numele meu este Alexandra, am fost colege la facultate, dar in alta serie.

Am vrut sa-ti scriu mai de mult, insa nu am facut-o din comoditate si-mi pare rau pentru asta. Vreau sa te felicit pentru tot ceea ce ai reusit sa faci in ultimul an, te admir foarte mult. Ti-am citit blogul de la prima postare si am admirat in primul rand curajul pe care l-ai avut fata de tine sa recunosti ca nu mai vrei programare si sa incepi altceva si apoi disciplina de a-ti schimba stilul alimentar. Ma batea gandul de mult timp sa renunt la carne, dar nu ma interesasem nicioadata serios pe tema asta, pana, vrand nevrand, postarile tale imi apareau pe Facebook. Si tare mult m-au influentat si am renuntat la carne din mai anul trecut, in ciuda tuturor mistourilor facute de toti oamenii care auzeau asta. Iar de cand ai scris articolul in care explicai de ce e de preferat sa mancam fructe de dimineata, nu am mai simtit in nicio zi oboseala aia nesimtita care ma sleia de puteri si chiar nu as mai manca altceva la micul dejun. 

…Esti singura persoana pe care o cunosc care chiar a facut asta si careia i-am urmarit evolutia de la 0, de aceea mi-ar placea sa stiu un pic mai multe despre ce gandeai cand ai inceput…

Mie-mi place cel mai mult ca tu vorbesti si despre dezvoltare personala pe blogul tau, nu doar despre un „regim alimentar”… 

Ai vreun sfat pentru inceput? Ti-a fost si tie teama ca poate nu va merge sau ca poate aveai sa-ti dai seama ca nu o sa-ti placa asta? Ti-a fost greu sa iei decizia ca renunti la ideea de a fi angajata ca programator („un job stabil intr-un domeniu super cautat”) ? In afara de prietenul meu, toata lumea se uita ciudat la mine si, desi stiu ca intentiile lor sunt cele mai bune, ma intreaba daca nu cumva dau cu piciorul unui meserii de super viitor pentru un blog, pentru o afacere online. Si asta ma face si pe mine sa ma gandesc mult prea mult, in loc sa ma apuc de treaba.

Iti multumesc mult pentru ca ma inspiri din multe puncte de vedere, pentru ca m-ai inspirat sa renunt la carne, pentru ca explici totul pe intelesul tuturor si pentru ca mi-ai aratat ca nu sunt singura care se gandeste la o alta cale. “

Da, vei munci mult pentru orice îți dorești să realizezi în viața asta, dar dacă totuși o faci, alege ceva care să te pasioneze și să te țină treaz cu nopțile. Da, vei trece prin momente dificiele, vei risca, îți va fi și teamă, vei fi luat și peste picior și tot tacâmul. 

Dar tocmai de aceea ești aici. Ești într-o comunitate care te va susține și te va ajuta să realizezi tot ce ți-ai propus.

23 de ani a fost cea mai frumoasă vârstă din viața mea iar pentru asta îți mulțumesc în primul rând ție, cel care te-ai alăturat comunității și cauzei noastre comune. În al doilea rând mulțumesc oamenilor care au stat în dreapta și în stânga mea și care m-au încurajat și m-au susținut la fiecare pas să reușesc și le mulțumesc în stilul meu caracteristic, ducând mai departe ceea ce știu, ajutându-te pe tine. 

Sunt mai motivată ca oricând să acumulez din ce în ce mai mult și să ofer mai departe ceea ce știu.

Același 100%implicat și motivat om ca și cel de ieri,   

Cu drag,

Ancuța.

Back To Top