skip to Main Content
5 Motive Pentru Care Refuzi Vegetalele

5 Motive Pentru Care Refuzi Vegetalele

E o vorbă care mie îmi place foarte mult și care sună cam așa: Teoria ca teoria, dar pe noi practica ne omoară.

Știm că fructele și legumele sunt cele mai sănătoase și totuși, atunci când suntem puși în fața unei alegeri, apar tot felul de motive pentru care nu e vremea lor acum. Fie nu găsim ce ne place la magazin, fie am ieșit în oraș cu colegii și nu avem ce să alegem, fie corpul le respinge într-un fel sau altul.

Îți sună cunoscut afirmația: “Eu și vegetalele – nepotrivire de caracter” ?

Am analizat și am întors pe toate părțile cauzele și motivele pentru care nu reușești să aduci mai multe fructe și legume în viața ta și am ajuns la 5, de bază, de la care pleacă orice alt motiv ulterior.

1. Nu ai văzut un exemplu în jurul tău

Adevărul este că mare parte din gusturile și plăcerile noastre culinare vin din copilărie.

Am momente dese în care rememorez amintiri cu bunica, care stătea la vatra sobei unde făcea fel și fel de preparate tradiționale, deloc sănătoase, dar extrem de gustoase.

Atunci am început să iubesc brânzica, murăturile, pâinea pe vatră și tot felul de alte preparate. Dacă și tu ai amintiri cu bunica ta, probabil că acum îți plouă în gură cu gândul la bucatele ei alese.

Ai crescut cu bunica, cu mama, tata, frați, rude și prieteni mai apropiați sau mai îndepărtați și ai preluat de la ei mare parte din afinitățile lor culinare fie că ai făcut-o conștient sau mai puțin conștient.

Gustul se naște în familie.

Noi o numim generic cultură. E vorba de fapt de o moștenire transmisă din generații în generații. Pe lângă ADN, în primii ani de viață, copiii sunt precum maimuțele și copiază în stil mare ce văd la părinți. 

Dacă nu ești fan fructe și legume, gândește-te dacă părinții tăi au fost. Ambii. Dacă măcar unul dintre ei a fost reticent, pretențios și a fugit de ele, iată care este una din cauzele care te țin departe de alimentația sănătoasă.

Aud foarte des părinți care se plâng de faptul că ai lor pitici refuză legumele sau fructele. Primul gând care îmi vine în minte este: Tu mănânci ceea ce îi oferi copilului tău să mănânce?

Copii sunt precum maimuțele. Vor copia tot ce văd la părinți.

La fel ai făcut și tu, la fel vor face și copiii tăi.

2. Nu ești obișnuit cu gustul

Gustul e cel care dă undă verde oricărui preparat. Dacă gustul nu e bun, degeaba vin eu și îți spun de vitamine, de nutrienți și de alte beneficii.

Natura a avut grijă să le potrivească bine pe toate.

Dacă ai fi lăsat în natură, cu mâinile goale, cum ți-ai asigura supraviețuirea? Ce te-ar atrage să mănânci instinctiv? Care ar fi alimentele spre care te-ai duce imediat?

Îți dau eu răspunsul: fructele. Pentru că ele ar fi cele mai accesibile și sunt și cele mai plăcute la gust. Iar natura le-a lăsat așa cu un scop.

Întâmplător (sau nu), sunt și cele care ne dau cea mai multă energie și sunt încărcate cu vibrații înalte, dar asta e altă poveste. În natură intuiția funcționează de minune.

În zilele noastre e cam greu să te mai ghidezi la cumpărături după ce te atrage din punct de vedere al papilelor gustative.

Aici intervin marii producători, care știu să apese pe cele mai sensibile corzi și să ne livreze preparate și semipreparate gustoase, astfel încât să ne încânte papilele gustative.

Condimentele atent alese și combinațiile de arome foarte intense ne-au ridicat de-a lungul timpului termostatul pentru gust sus de tot. De aici și plăcerea preparatelor care se topesc în gură, al gustului intens de ceva anume și multe altele.

Normal că un fruct nu ne va oferi aceeași plăcere ca o ciocolată. Asta e și ideea. De aceea lucrează zeci de oameni să facă o ciocolată de pe urma căreia să devii dependent.

Pentru că este gândită astfel încât să-ți placă și să nu te mai poți opri, iar minunatul zahăr procesat are grijă să-ți asigure doza de endorfine ca să devii dependent. 

De ce crezi că organismul a ajuns să-ți ceară dulce după masă? Cere doza pentru că altfel intră în sevraj. Practic dependența de dulciurile procesate, tot ca un drog e.

Din fericire, termostatul acela care ajunge să aibă cote alarmant de mari, poate reveni în limite normale cu răbdare și cu alimentele potrivite.

Gusturile se educă.

3. Ai idei preconcepute

Știu că această afirmație sună acuzator. Eu doar zic, nu dau cu parul. Mi-am permis să fur vorba preferată a unui fost profesor de liceiu.

Schimbările se petrec prima dată în mintea noastră și apoi le vedem concret în realitatea fizică.

Eu încă rămân surprinsă atunci când unele persoane se grăbesc să spună că nu le place un preparat, înainte să-l aibă în față și înainte să-l guste, fără să aibă cea mai mică idee despre ce e vorba.

Chiar zilele trecute ascultam un interviu cu nu știu ce “vedetă” care a încercat pentru prima dată preparatele raw vegane și care a declarat cu mare uimire că nu se aștepta să aibă un gust atât de bun.

Există o lume frumoasă și aici, în lumea celor care mănâncă doar vegetale.

Te poți bucura de o experiență culinară pe cinste, dar toată smecheria este să nu mai faci presupuneri dinainte: că e bun, că nu e bun. Încearcă și convinge-te.

“Am auzit că”

“Mi-a spus cineva”

“Am citit pe net” (articolul ăsta nu se pune, pentru că te învață să nu ai preconcepții)

Până nu încerci pe pielea ta să vezi cum e, nu poți spune că un lucru ți se potrivește sau nu. Admite că nu le știi pe toate și fii întotdeauna dechis către a primi informații noi. Înainte să le crezi trestează-le și vezi dacă sunt pentru tine sau nu.

Toată ideea este să nu crezi într-un adevăr absolut.

Testează și apoi trage conculuzii.

4. Nu ești deschis către schimbare

Adevărul este că de multe ori e mai simplu să cauți scuze decât să cauți soluții să reușești.

În momentul în care apari cu: nu am timp, nu am bani, nu am condiții, poate de luna viitoare, sigur nu îmi place acest aliment, sigur nu mi se potrivește acest stil de viață, n-aș putea să fac asta, nu mă pricep la gătit etc., nu faci decât să-ți justifici alegerea de a nu te schimba.

Chiar dacă știi că ți-ar prinde bine, chiar dacă știi că asta înseamnă să fii un om mai sănătos, mai energic, mai voios, pur și simplu nu ai o motivație suficient de puternică în spate și ți-e bine așa.

De cele mai multe ori, reticența de la nivel mental se transmite corpului și în singurele tentative pe care le ai cu fructele sau cu legumele, corpul le va respinge. Atunci vei spune cu o oarecare ușurare: “Alimentația asta clar nu e de mine. Știam eu.”

Nu vreau să te pui la colț.

Din contră, vreau să fii bând cu tine, să te privești cu sinceritate și onestitate și să accepți situația așa cum este, fără să te victimizezi.

Totul pleacă de la cum îți setezi gândirea. Ai două variante: fie îți setezi că vrei să mănânci mai multe fructe și legume și vei găsi o cale astfel încât să le îndrăgești, pentru că există și știi că totul e în mintea ta, fie accepți situația în care ești și te bucuri în continuare de ceea ce ești.

Orice ai alege, nu uita să te bucuri de alegerea ta. Asta îți va oferi relaxare extra.

5. Corpul tău le respinge

Atunci când mănânci fructe sau legume crude, te balonezi și ai probleme cu stomacul. Te iriți de la ele și corpul le respinge.

Tentația mare este să spui că organismul tău nu este compatibil cu ele. Ai putea să te păcălești foarte ușor, dar adevărul este altul.

Pot fi 2 cauze pentru care corpul tău respinge vegetalele:

  1. Nu îți dorești cu adevărat să le îndrăgești și nu ești 100% deschis să le primești în viața ta. Pentru asta recitește subpunctele anterioare și fii sincer cu tine.
  2. Există într-adevăr afecțiuni la nivelul stomacului care resping cu desăvârșire alimentele crude, cum sunt ulcerele, gastritele și alte sensibilități. Aceste afecțiuni sunt rezultatul a 2 factori: stresul și alimentația nepotrivită (combinații nepotrivite, alimente procesate, fast food, dulciuri, cafea etc.). În privința stresului, renunțarea la alimentele puternic procesate, dar și foarte acide și relaxarea zilnică îți îmbunătățesc substanțial starea de spirit.  În privința celorlalte afecțiuni îți recomand un consult de specialitate la un medic naturopat care te va ajuta să tratezi pe cale naturală aceste afecțiuni și să continui în paralel cu îmbunătățirea alimentației. 

    Dacă ești tentat să spui că te simți mai bine atunci când mănânci standrad, explicația simplă este că organismul s-a adaptat. Scopul lui este să supraviețuiească. Chiar dacă depune colesterol pe vasele de sânge, chiar dacă depozitează grăsime acolo unde noi nu ne dorim, chiar dacă turează motoarele la maxim și consumă toată energia pe care o avem pe digestie. 

Corpul tău îți transmite semnale prin mai multe mijloace. Observă-le și ia atitudine.

Un corp sănătos nu are voie să fie supraponderal și nici subponderal.

Un corp sănătos nu are voie să fie lipsit de energie.

Un corp sănătos și armonios iubește vegetalele. Este legea naturii și ți-e în sânge deja.

Învață să le privești cu alți ochi și vei vedea că relația dintre voi se va schimba în best friends forever (prieteni pentru totdeauna).

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top