skip to Main Content
Ardei Umpluți și Răspunsul Meu La Întrebarea: De Ce Veganii Reproduc Preparatele Tradiționale?

Ardei Umpluți și Răspunsul Meu la Întrebarea: De Ce Veganii Reproduc Preparatele Tradiționale?

E o întrebare la care mi-am propus să-ți răspund în acest articol, cu explicații logice, așa cum te-am obișnuit.

Înainte de orice, țin să spun că schimbarea perspectivei stilului de viață alimentar mi-a îmbogățit colecția de gusturi și arome extrem de mult. În bucătăria pe bază de plante, se folosesc mult condimentele și aromele naturale, pentru că tot gustul vine de acolo.

Bucătăria pe bază de plante este un tărâm unde te întâlnești în fiecare zi cu gusturi și arome noi, atât timp cât ești deschis să testezi și să te bucuri de procesul preparării.

După mai bine de 3 ani în care mi-am schimbat stilul de viață, pot spune că au rămas foarte puține preparate clasice în meniul meu. Acestea au fost înlocuite cu preparate noi, mult simplificate (pentru că îmi place să gătesc dar nu-mi place să stau toată ziua în bucătărie și recunosc că nici nu aș avea timp să gătesc în fiecare zi feluri complicate).

Supriza mare pentru mine a fost că atunci când am adăugat mai multe legume și fructe în alimentația mea, a apărut și nevoia firească a corpului să mănânce cât mai simplu, mai natural, mai puțin procesat. 

Beneficiile unei alimentații simple sunt de toate tipurile: îmbunătățirea tranzitului intestinal, energie pe tot parcursul zilei, timp câștigat pentru a prepara mâncarea, bani pe care i-aș da în cantine și restaurante, lipsa grijei permanente cu ce mai fac de mâncare. Întotdeauna pot apela în momente de criză la niște fructe sau o salată mare și sățioasă cu de toate.

Iar aici intervine preocuparea permanentă în privința gustului. Da, o salată nu va fi niciodată la fel de gustoasă ca o mancare procesată, elaborată, plină de arome intense. Acest aspect se modifică odată ce aduci mai multe legume și fucte în alimentație. Vei observa cum termostatul tău de gust și nevoia de a simți arome puternice scade în timp și da, vei ajunge să găsești savoarea și gustul excelent și într-o salată atent asezonată.

Așa se explică cum pentru mine a ajuns ca și excepție nevoia de a mânca ceva puternic aromat și procesat. Iar dacă acest lucru se întâmplă este pentru că printr-o modalitate nu foarte conștientă am atașat o serie de emoții anumitor preparate și necesitatea mea este să simt acea stare de bine.

Acele momente fie îmi aduc aminte de copilăria la bunici, de mama, de un alt eveniment important pentru mine, de copilăria în care eram lipsită de orice fel de grijă, sau îmi acoperă nevoia de iubire în cel mai rapid și la îndemână mod. Mamele au acest mod al lor de a ne arăta iubirea gătind ceva bun.  

Am vorbit despre asta și în articolul de aici în care am explicat de ce pentru unii este extrem de greu să renunțe la anumite preparate și de ce inconștient simt că nu se pot despărți de ele. 

Partea frumoasă este că emoțiile, la fel ca și gusturile, se educă.

Cel mai ușor mod prin care poți atașa emoții pozitive de mâncarea sănătoasă este să îți placă ce mănânci. Alege un cadru frumos în care să te bucuri de mâncare, cu oameni dragi, cu un peisaj superb, cu o muzică tihnită, decorează-ți farfuria într-un anumit fel, astfel încât să-ți bucuri toate simțurile.

Primul pas să înlocuiești un obicei de a mânca ceva nepotrivit și nesănătos este să identifici emoția și trăirea pe care o cauți atunci când vrei să mănânci acel ceva. Dacă ai decoperit-o, observ-o, accept-o, caută să o înlocuiești cu alte activități, sau cu alte preparate care să fie sănătoase.

Cel mai la îndemână mod este să alegi o variantă mai sănătoasă a acelui preparat.

Nu, nu mi se pare ipocrit ca vegan, să cauți să reproduci un preparat clasic. Am citit și părerea asta.

Se aplică fix ce explicam mai sus. Ți se face dor de un gust, un miros sau o imagine pe care tu le asociezi cu o stare foarte bună. De fapt de aici pleacă toate atașamentele și dependențele noastre. Mâncarea nu face decât să satisfacă întâi de toate nevoi sufletești.

Veganul e și el om. Are la fel ca toți ceilalți oameni amintiri și atașamente, un trecut și gusturi la care poate nu ar vrea să renunțe sau care vrea să le retrăiască într-o altă variantă. A alege să nu mai mănânci niște alimente nu te scutește de la nevoia de a simți un gust.

Nu e tare dacă reușești să îți satisfaci papilele gustative și în același timp să fii pe deplin fericit cu alegerea făcută? Pentru sănătate, pentru mediul înconjurător, pentru energie, pentru siluetă, pentru sine.

Că tot vorbim de gusturi și plăceri nevinovate, am reușit să reproduc 100% vegetal un preparat ce mi-a marcat copilăria – ardei umpluți.

La vremea respectivă nu-mi prea plăceau ardeii umpluți dar acum am zis să mai încerc și altceva așa că am testat și ideea cu umplutul ardeiului. Rezultatul a fost fantastic. Mult mai delicios decât mă așteptam, iar marea supriză a fost reacția colegilor care aproape că nu m-au crezut când le-am zis că sunt 100% vegetali.  

Un alt ingredient surpriză al acestui preparat este texturatul de soia. Am evitat să folosesc texturat de soia până acum pentru că singura experiență pe care am avut-o cu el a fost nefericită. O textură prea gumoasă și insipidă pentru mine. Am avut curaj să îi mai dau o șansă și iată că acum a fost cu succes, completând perfect textura aerată a ardeilor umpluți.  

 

[yumprint-recipe id=’47’]Cu drag,
Ancuța.

 

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top