skip to Main Content
Biscuiți Vegani Cu Portocală și Glazură De Ciocolată

Biscuiți vegani cu portocală și glazură de ciocolată

Gustările dulci sunt în topul plăcerilor nevinovate preferate. În același timp, dulciurile din comerț sunt cele mai nesănătoase alimente pe care am putea să le alegem vreodată. Conțin foarte mult zahăr rafinat, ingrediente alergenice precum glutenul sau lactoza, care pot provoca efecte adverse chiar și persoanelor care nu au fost diagnosticate cu intoleranță. Mai conțin ulei de palmier și alte uleiuri hidrogenate și saturate care se depun pe vasele de sânge, alte ingrediente dubioase și conservanți artificiali care nu sunt recunoscute de către organism și ne induc starea de hiperleucocitoză de digestie. În acest moment corpul intră în stare de alertă și sistemul imunitar iese la atac, fără să aibă de fapt un motiv real.

O să-mi spui că dulciurile sunt foarte bune, se topesc pe cerul gurii, te fac să vezi curcubee și îți oferă acea stare plăcută de confort. Ai spune că un pic de dulce nu a omorât pe nimeni niciodată. Nevoia de dulce nu dispare niciodată.

Celulele tale se hrănesc cu zahăr și oxigen.

Atunci când nu are zahăr la dispoziție, corpul va căuta să transforme altceva ce are la îndemână (de exemplu proteina) și să se hrănească.

Corpul cere dulce pentru că aceasta este nevoie lui primară. Doar că noi nu știm să alegem tipul de zahăr care este cu adevărat nutritiv pentru el.

În decursul timpului am învățat să-i satisfacem această nevoie prin dulciuri puternice, concentrate și care provoacă dependență.

Zahărul cu adevărat nutrivitv pentru celulele noastre este echivalentul carbohidraților (fructe, fasole, cereale, quinoa, mei, hrișcă).

E un pic demoralizant să vii acum și să-ți tai toate aceste plăceri puternice și concentrate și să le înlocuiești cu fructe sau alte gustări mai puțin nocive.

Parcă strângi un pic din nas și nu te satisface. E prea puțin, prea fad.

Adevărul este că odată ce ai obișnuit corpul cu gusturi puternice și nevoi ridicate de zahăr, este normal ca pentru o perioadă să resimți nevoia de a acoperi aceste preferințe.

Dar nu uita că tu ești creatorul lor. Corpul nu face decât să răspundă cu o nevoie pe care tu i-ai creat-o oferindu-i în mod repetat același tip de alimente. Iar industria alimentară are grijă să-ți placă atât de mult produsele pe care le cumperi încât să devii dependent de ele.

De fiecare dată când abordez subiectul dulciurilor și gustărilor, am aceeași poezie. Corpul se educă, gusturile pot fi șlefuite dacă există deschidere și dorință în direcția asta.

Alternative există cu duiumul, iar echilibrul rămâne întotdeauna soluția. 

Mai jos îți prezint o alternativă sănătoasă a biscuiților. Pentru această rețetă am fost inspirată de aici, dar ca de fiecare dată, am adaptat-o și am îmbunătățit-o nevoilor mele.

Dacă nu știi ce să faci cu pulpa rămasă după ce ai făcut laptele de migdale, această rețetă se pretează perfect. Poți adapta și folosi la fel de bine pulpă de cocos, sau alte nuci ai la dispoziție. Vor ieși la fel de delicioși și crocanți.

 

16388347_1086592594797039_8820202678201988389_n(1)

 

Ingrediente pentru 17-20 biscuiței:

 • 100g pulpă de migdale (rămasă de la laptele de migdale)
 • 50g faina de ovăz (eu am macinat la blender fulgi de ovaz )
 • 50 de g faină de grâu integral
 • 1 lgt extract de vanilie
 • 1 lgt coaja de portocala bio rasă (pentru aromă, neapărat)
 • 25 de ml sirop de arțar
 • 25 de ml ulei de cocos topit
 • un varf de cuțit de sare
 • dacă mai este necesar 2-4 linguri de lapte vegetal
 • optional: 1 lgt praf de copt
 • optional: jumătate de lingură de scorțișoară măcinată

 

Ingrediente pentru glazură:

 • 50 de gr nucă mărunțită de care preferi (eu am folosit fistic, migdale și cocos)
 • 25 de gr ulei de cocos topit
 • 2 linguri de cacao crudă sau pudră de roșcove
 • 2 linguri sirop de arțar
 • opțional: 2 linguri de apă

 

Mod de preparare:

1.Preîncălzește cuptorul la 160 de grade.

2.Într-un bol amestecă ingredientele uscate peste care adaugă uleiul de cocos și indulcitorul, eventual laptele (la temperatura camerei) până se formează un aluat maleabil.

3.Întinde aluatul. Grosimea lui trebuie să fie de aproximativ 0.50 cm. Îl decupezi apoi cu forma dorită sau îl modelezi cu mâna.

4.Cuptorul îi va coace timp de 20 de minute si nu uita să îi întorci pentru alte 10 minute.

5.Testează-i că-s crocanți și nu mai trebuie să stea. Nu toate cuptoarele sunt la fel.

6.Lasă biscuiții să se răcească complet pe un grătar.

7.Pentru glazură amestecă energic uleiul de cocos cu îndulcitorul și cacaoa. Dacă nu se leagă folosește un blender sau o râșniță.â

8.După ce s-au răcit biscuiții complet, decorează cu glazură și nucă mărunțită.

 

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top