skip to Main Content
Brioșe Răzlețe Cu Banană, Vișine și Glazură De Ciocolată

Brioșe răzlețe cu banană, vișine și glazură de ciocolată

Îți plac dulciurile și nu înțelegi de ce nu te poți despărți de ele? 

E simplu. Între tine și gustul dulce există o puternică legătură de dragoste pentru că așa a vrut Mama Natură. 

Omul este frugivor. Structura noastră internă (enzimele de digestie, sistemul digestiv, dantura, organele interne, faptul că celula se hrănește cu zahăr), cea externă (membre), creierul (care se hrănește cu zahăr și care are o afinitate pentru el producând endorfine atunci când îl primește), toate ne transmit același mesaj: 

Omule, ai fost creat să iubești zahărul și gustul dulce. Așa că de fiecare dată când o să primesc ceva dulce (eu creierul), o să te răsplătesc cu stare de bine, energie, endorfine, pentru că vreau să mai primesc.

Are logică?

Și atunci unde este bai-ul?

Bai-ul stă în faptul că pe parcursul timpului am înlocuit, noi ca specie avansată, forma de zahăr simplă, naturală și compatibilă 100% cu organismul nostru, pe care o luăm din fructe cu ceea ce numim dulciuri procesate: prăjiturele, torturi, gogoși, ciocolată și altele care ne aduc o imensă placere și stare de bine, pe moment. 

După ce trece starea de bine provocată de endorfine, revenim la vechile noastre provocări: că ne îngrășăm, că mâncăm necontrolat, că vrem din ce în ce mai multe și nu ne putem abține, că suntem dependenți și că avem alte multe probleme de sănătate provocată de dulciurile puternic procesate și pline de chimicale și alte nebunii. Nu intrăm acum în detalii. 

Ce frumos ar fi dacă am putea pur și simplu să trecem peste noapte de la dulciuri la fructe, tipul de zahăr pe care îl iubește corpul nostru. Da, ar fi tare bine, doar că odată învățat cu gustul puternic și intens al dulciurilor atent gândite și fabricate, creierul nu o să fie în primă instanță la fel de satisfăcut precum atunci când îi oferim ciocolată. 

Dă-i un copil ciocolată în fiecare zi, timp de o lună, iar după vino cu banană în loc. Care o să fie reacția lui firească? O să spună firesc, că nu-l satisface la fel de mult. Pentru că s-a învățat cu acel prag ridicat de dulce care îi aduce bucurie și satisfacție. 

Dar oare nu există și reversul medaliei? 

Ba da, fierește că există. 

Reversul medaliei este să mănânci timp de o lună, poate 2 sau 3 (pentru că dacă ai o afinitate pentru dulciuri nu a început de acum o lună, datează din fragedă pruncie), să înlocuiești ciocolățica cu un fruct, sau o variantă mai sănătoasă a desertului procesat din comerț, să nu te mai apropii de fast food și să mănânci cât mai curat. 

Îți garantez că nu vei mai putea mânca cu la fel de multă bucurie acel dulce atunci când te vei întoarce la el. Ți se va părea mult prea dulce, pentru că în tot acest timp ți-ai educat papilele gustative să aprecieze și să simtă un gust mai natural și mai aproape de ce are corpul tău nevoie. Vei ajunge să respingi dulcele pe care înainte îl mâncai cu mare poftă.

Fă acest test. Acceptă provocarea șo ia-o ca pe o joacă. Nu te seta mental că nu vei mai mânca dulciuri niciodată, ci că doar vei face acest experiment pentru o perioadă să vezi ce se întâmplă. De aici îți garantez că ți se va deschide o lume absolut minunată.   

Până una alta vreau să-ți împărtășesc o rețetă minunată pe care eu am făcut-o de 2 ori până acum. Culmea, nu mai simt nevoia să mănânc acest tip de dulce decât foarte rar și atunci prefer să fac eu ceva în casă: rapid, sănătos, 100% vegetal. 

 

[yumprint-recipe id=’45’] 

Cu drag,
Ancuța. 

 

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top