skip to Main Content
Ce Arunci și Ce Aduci în Bucătărie

Ce arunci și ce aduci în bucătărie

Bine te-am regăsit. Dacă ți-a plăcut articolul anterior, înseamnă că ai pus deja în aplicare primul pas și ești mai mult decât pregătit pentru pasul următor.

Apropo, dacă încă nu știi ce trebuie să faci înainte să pleci pe acest drum, aruncă o privire peste articolul de ieri.

Astăzi intrăm un bucătărie pentru o mică inspecție.

Nu te speria, nu vom sta foarte mult.

În articolul de astăzi vorbim despre ce ai nevoie în bucătărie atunci când alegi să mănânci vegan și cum te poți organiza eficient astfel încât să salvezi timp prețios. În același timp vreau să-ți vorbesc despre câteva greșeli pe care le fac începătorii.

În primul și în primul rând, sper că nu e necesar să-ți spun că trebuie să faci curat și să renunți la orice e proteină animală. Hei, ori vrem să fim vegani, ori nu mai vrem. Nu există cale de mijloc.  

Ieri ți-am povestit despre motivație și ce m-a determinat pe mine să aleg această cale. Astăzi vreau să încep cu o poveste un pic amuzantă:

În momentul în care am hotărât să-mi schimb alimentația, am început să caut înlocuitori pentru alimentele mele de bază. Așa am descoperit multe cereale, pseudocereale, așa-numitele superalimente, suplimentele și gama largă de condimente și mirodenii existente pe piață. Primul impuls a fost că trebuie să le am pe toate. Săptămâni întregi am umblat să le procur, să le găsesc un loc propice de depozitare în bucătăria mea mult prea strâmtă. După ceva eforturi am reușit.


Credeam că asta înseamnă să am o bucătărie de vegan bine echipată.


Câteva luni mai târziu am realizat că o parte din noile mele ingrediente nici nu au fost folosite, ba mai mult, am și aruncat din ele pentru că: fie au făcut fluturi, fie s-au râncezit, fie n-am reușit să le folosesc în nicio rețetă.    

Atunci am realizat că e ok dacă nu am în bucătărie toată gama de semințe și nuci, cereale și pseudocereale, că suplimentele sunt opționale și cel mai important, mai ales la început, poți începe fix cu ce ai în casă. Iar pe parcurs poți îmbunătăți.


Nu te împotmoli dacă nu ai toate ingredientele pe care le citești pe internet.


Asta e prima dintre greșelile începătorului. Acum, pentru că o cunoști, știi că o poți evita.

După acest deznodământ am realizat că nu trebuie să investesc sume colosale ca să “nu-mi lipsească nimic”, ba mai mult, îmi pot gestiona bugetul și hrana pe săptămâni sau pe lună. Așa salvez și bănuți și nici nu rămân cu ingrediente învechite.

Impedimentul numărul 2 e aparatura. Contrat părerilor generale, nu ai nevoie de aparatură multă și complicată, sofisticată și scumpă. Cel puțin nu la început de drum.

A doua greșeală pe care o poți face e să crezi că dacă nu ai robot de bucătărie, blender sau storcător, nu poți fi vegan.

Cel mai relevant exemplu că se poate să fii vegan fără niciun aparat în casă sunt chiar eu! Așa cum ți-am povestit ieri, când am adoptat acest stil de viață, resursele mele erau limitate. Nu aveam niciun aparat de bucătărie, iar o bună bucată de timp, 7-8 luni, m-am descurcat fără.

Dacă e să facem o analogie cu natura, dacă am trăi așa cum am fost lăsați să fim în natură, nu am dispune de blendere sau storcătoare. Putem supraviețui și fără. Întrebarea rămâne dacă vrem nu dacă putem.

Acum, dacă totuși ești dispus să investești în aparatură îți recomand următoarele:

  • un storcător prin presare la rece: sucul stors de legume este cel mai bogat din punct de vedere al mineralelor nutrienților și vitaminelor. Faptul că nu au fibră le ajută să se absoarbă mult mai repede în sânge și să te hrănească la nivel celular în timp record. Bonusul cu care vin e energia de a doua zi. Din acest motiv eu pun storcătorul primul pe listă în materie de achiziții.
  • blender și/sau robot de bucătărie: aparatură utilă la casa omului, atât pentru smoothie-uri cât și pentru pateuri, sosuri, creme, prăjituri, supe și alte minunății. Dacă îți dorești diversitate în bucătărie, aceste aparaturi sunt de un real ajutor. Preferabile sunt cele de putere mare dar eu una mă descurc decent și cu unul de putere medie. Nu uita că nu trebuie să investești mulți bani în aparatură, mai ales dacă ești la început de drum.
  • un cuțit de ceramică: îți recomand cu drag un cuțit de ceramică care are ca rol principal încetinirea procesului de oxidare al alimentelor. Ca și bonus, este un cuțit care taie foarte bine și precis. Așa că ai grijă cu degetele! 😀

Dacă ai deja aceste aparaturi ești mai mult decât acoperit în bucătăria vegană. Mai există și alte aparaturi care ar putea să-ți ușureze munca în diverse contexte, dar nu sunt indispensabile, ele fiind mai mult un “ar fi drăguț dacă le-ai avea”. Aici intră: deshidratorul, germinatorul și spiralatorul de legume pentru paste de legume.

Înainte să încheiem turul prin bucătărie, vreau să vorbim despre organizare. Și când spun organizare mă refer mai mult la disciplină.

La fel ca pentru orice schimbare, lucrurile nu se schimbă peste noapte și nici doar pentru că ți-ai propus. Știu că ai un program ocupat, dar din păcate nu este suficient doar să-ți propui o schimbare. E necesar să și acționezi.

Cel puțin în primele luni, îți recomand să-ți planifici încă din timp ce vei mânca în fiecare zi, când vei găti și când vei face piața. Singura soluție este să prioritizezi asta și să-ți faci un pic de timp pentru ele.

Sâmbăta organizează-te pentru întreaga săptămână.

În weekend este momentul perfect să faci lista de cumpărături, să îți stabilești ce și de unde mănânci în fiecare zi și câteva seri în care să-ți gătești. Acest proces nu ar trebui să dureze mai mult de o oră. Dacă ești în pană de idei pentru rețete simple, rapide și gustoase, urmărește blogul meu sau pagina de facebook iChooseVegi, sau fii pe fază la mailurile viitoare. O să-ți trimit și câteva rețete delicioase direct la tine în Inbox.

În concluzie, luăm o foaie și un pix și ne facem timp pentru piață și gătit.

Începând cu mailurile următoare vin rețetele.

Sper că te prind pe fază,

Cu drag,

Ancuța.

 

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top