skip to Main Content
Ce Alimente Alegi Iarna Pentru Energie şi Vitalitate

Ce alimente alegi iarna pentru energie şi vitalitate

Iarna poate fi o mare provocare pentru tine și alimentația ta. Iar adevărul este că te apucă un pic panica când observi cât de puține fructe și legume de sezon rămân în piețe. Spre deosebire de primăvara plină de prospețime, vara abundentă și plină cu minunății colorate, toamna când se culeg alte roade, iarna pare să fie cea mai săracă din punct de vedere nutritiv. Colac peste pupăză și nevoia organismului de a consuma mai mult, mai caloric și mai dens este mai mare.

Aici intervine marea dilemă: Ce facem, cum alegem și ce mâncăm iarna astfel încât să ne asigurăm toți nutrienții necesari și să ne păstrăm sănătatea și vigoarea anotimpurilor îmbelșugate? 

Alegem alimente de sezon, mergem și pe opțiuni de import? E necesar să suplimentăm cu vitamine și minerale?

E firesc să-ți pui aceste întrebări, mai ales dacă alimentația ta obișnuită este vegetariană sau vegană. Riscul este să mănânci multe prăjeli și amidonoase, bogate caloric și cu un indice glicemic care urcă până în tavan.

Pornim cu dreptul și înainte de a trage concluziile și a ajunge la partea practică, hai să ne uităm un pic la tine, la corp, la nevoile lui iarna și să-l înțelegem cu adevărat.

Ai observat de exemplu ce ușor îți este vara să mănânci alimente mai slabe din punct de vedere caloric și mai ușoare, mai multe fructe și legume proaspete și ce greu este uneori iarna să mănânci o simplă salată?

Tendința corpului iarna este să se orienteze spre mâncăruri mai bogate caloric și mai acide pentru că așa se încălzește.

După un principiu simplu de chimie: Acidul încălzește și alcalinul răcorește, corpul va avea tendința să se orienteze iarna spre alimente acide și vara spre alimente alcaline.

În cazul în care nu ești familiarizat deja cu termenii de acid și alcalin te poți ghida după o logică foarte simplă: tot ce vezi în natură este alcalinizant. Chiar și lămâia care este acidă în stare naturală, în corp are efect alcalinizant.

Tot ce este gătit și preparat este acidifiant. Aici intră și alimentele de origine vegetală dar mai ales alimentele de origine animală.

Există și un grad crescător de acidifiere în funcție de preparat. O scară orentativă este aceasta:

Cafeaua și băuturile acidulate sunt cele mai acide, urmate de lactate, carnea, de la cea mai grasă și până la cea mai slabă, apoi amidonoasele, cartofi, pâine, nuci și semințe, linte, năut, mazăre, porumb, rădăcinoase, și în cele din urmă legumele preparate.  

Acum se leagă de ce iarna ești atras instinctiv de preparatele gătite?

Pentru că preparatele gătite sunt în general mai sărace din punct de vedere nutritiv, există riscul să cazi în capcana cartofilor prăjiți, a tartelor, pizzelor și altor plăceri nevinovate.

Focusul din articolul acesta vreau să fie pe ce anume putem adăuga în dieta noastră zilnică iarna, pentru a face față cu brio temperaturilor scăzute, necesităților crescute ale corpului și ofertei din piețe și magazine.

Condimentele

Un truc foarte bun pe care îl poți face iarna, în special, ca să simți că te încălzești și îți accelerezi digestia este să folosești condimentele.

Piperul și ardeiul iute sunt ideile cele mai la îndemână. Ele accelerează digestia alimentelor și vin la pachet cu o serie de antioxidanți foarte puternici. Ghimbirul și turmericul sunt 2 dintre rădăcinile mai puțin folosite în bucătăria tradițional românească, dar care sunt extrem de benefice în anotimpul rece. Fie că le folosești la ceai, în smoothie-uri, sucuri sau preparate inspirate din bucătăria indiană sau chinezească, fii darnic cu folosirea lor în anotimpul rece. Sistemul tău imunitar va avea mult de câștigat.  

Usturoiul și ceapa sunt deja vedete în bucătăria nostră așa că nu-ți va fi greu să aduci câte un strop de gust în preparatele tale folosind aceste două ingrediente.

Dacă ai stomacul sensibil sau probleme de gastro, întreabă-ți medicul înainte de a folosi orice fel de condiment puternic.

Citricele

Instinctiv suntem atraşi de citrice iarna. Asta şi pentru că varietatea de fructe este mai scăzută în anotimpul rece.

Nu numai că sunt mai gustoase iarna decât în alte sezoane, dar aportul lor mare de vitamina C (mai ales din lămâie) ne întărește sistemul imunitar și ne ajută să facem față cu brio eventualelor răceli.

Orientează-te spre citricele care sunt mai grele decât par, iar dacă ai posibilitatea cumpără Bio. În orice caz, dacă vrei să folosești coaja lor (în ceaiuri sau alte preparate) folosește doar citrice certificate ecologic, curate și nepesticidate.   

Cereale și boabe. Germeni.

Cerealele integrale, pseudocerealele și boabele sunt o sursă foarte bună de carbohidrați buni pe timpul iernii. Pe lângă faptul că le găsim de cumpărat tot timpul anului, majoritatea din ele pot constitui o parte importantă din alimentația noastră pe parcursul iernii.

Un orez integral alături de o tocăniță de leguminoase sau un pilaf de quinoa alături de ciupercuțe trase la tigaie sunt doar două exemple de meniu consistent și sățios în același timp.

Riscul iarna este să cădem în capcana foietajelor, pastelor și pâinii albe care nu ne satură (pentru că nu au fibre insolubile) și conțin multe ingrediente nesănătoase și periculoase pentru sănătate: gluten, coloranți artificiali, ulei de palmier, zahăr.

O listă cu cereale, pseudocereale și boabe pe care le poți consuma iarna cu încredere este:

  • quinoa
  • hrișcă
  • mei
  • linte roșie/verde/maro
  • năut
  • fasole mung roșie/verde
  • fasole albă/pestriță/maro/roșie
  • orez integral/basmatic/brun/sălbatic
  • grâu integral/ pâine cu maia naturală   
  • soia și preparate din soia nemodificată genetic

Atenție la cartof care este mai mult decât căutat și folosit în anotimul rece. Are un indice glicemic foarte mare, iar asta înseamnă că ridică nivelul de glicemie din sânge foarte sus. Este recomandată consumarea lui cu moderație, alături de legume și salată care prin fibra lor tamponează digestia și implicit absorbția de zahăr în sânge.

Germenii sunt o alegere foarte inspirată iarna.

Din fericire au început să apară din ce în ce mai multe tipuri și în magazinele mari. Dacă vrei să mergi mai departe cu aportul de sănătate și nutrienți, îți recomand să cumperi germeni și vlăstari bio (există firme care fac livrare la domiciliu).

Chiar dacă la prima vedere nu au un aspect încântător și nici gustul nu te dă pe spate, gemenii înmulțesc de câteva zeci de ori proprietățile boabelor mature. Astfel încât dacă vrei să-ți înmulțești de până la 30 de ori (nu exagerez) cantitatea de fier, magneziu, calciu, zinc, sodiu, clorofilă, B-uri, vitamina A, K, E din alimentație, mănâncă cu încredere germeni și vlăstari de orice tip.

Există germeni de: grâu, floarea soarelui, linte, năut, ridiche, ceapă, usturoi, broccoli, kale, schinduf, lucernă, trifoi, quinoa, in, fasole, mei, hrișcă, muștar, morcov, mărar, busuioc.

Dacă nu ai acces la frunze verzi, germenii sunt cei pe care îi poți aduce cu încredere în alimentație.

Folosește-i în salate sau alte preparate în care le poți acoperi gustul fad. Alături de un dressing acrișor consumul lor este mult mai simplu și mai plăcut.

Rădăcinoase

Iarna rădăcinoasele sunt vedetele locale. Adevărul este că ar fi și păcat să nu profităm de sfecla noastră, de morcov, rădăcina de pătrunjel și de păstârnac, țelină, ridiche neagră.

Pot fi integrate foarte ușor în sucuri. Un suc foarte bun și nutritiv este cel de sfeclă cu morcov, măr, lămâie și un pic de ghimbir.  

După ce te-ai obișnuit cu gustul sfeclei, poți să o folosești crudă în salate, alături de morcov sau alte rădăcinoase.

Din rădăcinoase faci o supă excelentă și o tocăniță de legume de te lingi pe degete, pe care să o așezi ca și garnitură lângă orez integral, sau pilaf de quinoa sau mei.

Sunt locale, au prețuri mici și numai bune de integral în bugetul alimentar lunar.

Murăturile

Muratul în saramură este una din cele mai sigure metode de conservare. Alimentul își pierde o parte din proprietățile originale, dar în schimb vine la pachet cu o serie de B-uri, echilibrează flora intestinală și hrănește bacteriile prietenoase din organism.

Alege murături care nu au alți conservanți suplimentari sau pune-ți singur murături pentru iarnă.

Nuci și semințe

Am vorbit și în articolul trecut despre importanța grăsimilor sănătoase pentru piele. Ele sunt primite cu brațele deschise și de către creier – dacă vrei să ai un randament mai mare și să te concentrezi cu ușurință, integrează un pumn mic de nuci și semințe în alimentația ta de fiecare zi.  

Articulațiile trebuie și ele unse cu ceva, iar uleiurile naturale din nuci și semințe vin la fix.

Folosește nuci și semințe cât mai curate, lasă-le la hidratat cel puțin patru ore înainte de consum – ca să dezactivezi inhibatorii enzimatici naturali și să le digeri mai ușor.

Avocado și nuca de cocos sunt 2 tipuri de grăsime pe care le poți consuma fără hidratare. Avocado este chiar în plin sezon iarna. Chiar dacă este importat, este delicios și minunat mai ales pentru doamne.

Dacă nu ești familiarizat cu gustul de avocado, începe prin a-l combina în salate sau smoothie-uri și te asigur că în curând te vei îndrăgosti de el.

Suplimente naturale

Pe lângă toate aceste opțiuni, întotdeauna va exista întrebarea: Este nevoie să suplimentăm cu ceva iarna?

Înainte de a oferi un răspuns concret, îți recomand ca înainte de a lua orice fel de suplimente, chiar și ele naturale, să îți faci un set complet de analize de sânge. Negru pe alb vei afla dacă ai carențe sau dacă e nevoie să completezi cu ceva alimentația.

Nu îți recomand să sari după suplimente pentru că ai citit tu undeva că îți fac bine și nu au ce face rău. Tot ce este în exces poate dăuna.

Cel mai bine este să-ți observi corpul, să vezi care este starea ta de spirit, energia, motivația, sufletul, iubirea de sine (poate crezi că nu are legătură dar are), apoi să te uiți la alimentație și să vezi dacă nu cumva poți umbla mai bine acolo ca să vii cu aport de multivitamine mai mare.

Știu că uneori este mai simplu să vii cu pastiluțe cu multivitamine, dar nu se compara cu cele pe care le iei din alimentație.

Un aport de nutrienți și clorofilă de înaltă calitate le poți aduce în alimentația ta prin Spirulina și Chlorella, doua alge de mare extrem de sănătoase și pline de minerale. Se găsesc atât sub formă de pudră cât și pastiluțe. Pentru că aportul de verde este redus iarna, Spirulina și Chlorella sunt minunate pentru sezonul rece în special. 

O altă suplimentare pe care o poți face în anotimpul rece este de Vitamina D, pentru că expunerea la soare este minimă. Dar mai bine uită-te după soare și profită de zilele însorite ca să-ți iei doza.

Bunicii noștri nu luau suplimente de vitamina D și știm că iernile lor erau mai grele.

Suplimentarea este absolut necesară în situația în care te refaci după o boală sau după o intervenție chirurgicală, sau dacă situația o impune. În viața normală mare parte din treabă o face alimentația pentru tine. Trebuie doar să înveți ce să-i oferi corpului și cum să-l ajuți.

Dacă ai o alimentație curată și totuși ai deficit de vitamine, problema este cu absorbița lor. Dar aici e o altă discuție și te rog să consulți sfatul specialistului înainte de a lua orice decizie.

 

Dacă alimentația ta este departe de a fi una echilibrată și pe făgașul normal, nu te panica. Cu toții am plecat din același punct. Avem o tradiție culinară nu foarte prietenoasă.

În primă instanță îți va fi destul de greu să integrezi în alimentația ta tot ce am enumerat mai sus, de aceea vreau să vin cu câteva exemple pentru masa de prânz.

Sunt amuzant de pregătit, sunt versatile și te poți juca cu tot felul de combinații astfel încât să nu te plictisești niciodată.

 

16508396_1088232521299713_8600198531181691717_n

Omletă de năut cu apă, ceapă, făină de năut, pătrunjel, sare și piper 

Hrișcă hidratată/ Tofu

Spanac/Varză kale de bruxelles 

Roșii/Castraveți/Roșii deshidratate în ulei de măsline 

Semințe de chia și de cânepă 

Zeamă de lămâie/ Ulei de măsline/ Sare roz

16640632_1086476814808617_4130616770368116529_n

Năut fiert/Fasole mung roșie fiartă

Ciuperci la tigaie cu sos de roșii și soia

Avocado

Spanac/Broccoli

Roșii/Măsline 

Semințe de cânepă 

Zeamă de lămâie/ Ulei de măsline/ Sare roz

16640816_1087348998054732_2972018373483283975_n

Fasole mung roșie fiartă

Avocado/Tofu

Spanac/Broccoli/Morcov/Pătrunjel

Roșii/Măsline/Roșii deshidratate în ulei de măsline 

Semințe de cânepă/Semnțe de chia/Hrișcă

Zeamă de lămâie/ Ulei de măsline/ Sare roz

16708290_1092148007574831_3912217455783461359_n

Orez integral brun cu legume mexicane

Hrișcă hidratată/ Tofu

Valeriană/Varză kale de bruxelles 

Germeni de grâu

Roșii/Castraveți/Măsline 

Semințe de chia

Zeamă de lămâie/ Ulei de măsline/ Sare roz

 

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top