skip to Main Content
Ce Bate Organizarea Atunci Când Vrei Să-ți Schimbi Stilul Alimentar

Ce Bate Organizarea Atunci Când Vrei să-ți Schimbi Stilul Alimentar

Subiectul organizării este un subiect pe care am tot insistat în ultima perioadă.

Asta pentru că înainte să pleci la drum, este foarte important să-ți stabilești clar unde vrei să ajungi, de ce și care sunt pașii pe care e necesar să-i parcurgi până acolo. Măcar orientativ.

Dacă faci parte din marea majoritate a oamenilor, nu ești fan to-do list-uri și nu-ți place să-ți programezi ziua cu meticulozitate. Iar dacă începi să faci asta, te ține câteva zile, poate chiar săptămâni, după care revii resemnat, cu coada între picioare, la vechile tale obiceiuri.

Dacă dai din cap aprobator, înseamnă că ești omul potrivit la locul potrivit. Acest articol este pentru tine.

Organizarea este un subiect sensibil pentru că îl invocăm de fiecare dată când vrem să facem ceva important sau ceva ce nu am mai reuşit să facem până acum.

“Am de dat un examen important. Trebuie să mă organizez.”

“Vreau să arăt mai bine. Am nevoie să mă organizez mai bine cu cu timpul, ca să mănânc mai sănătos și să fac mai multă mișcare.”

“Vreau să fiu mai productiv cu timpul meu. Pentru asta am nevoie de mai multă organizare în viața mea.”

Și totuși, organizarea aceea pe care o invocăm toată ziua întârzie să apară. Sau dacă apare, nu durează foarte mult.

Te provoc la un joc de memorie.

Gândeşte-te la o activitate din viața ta pe care o faci într-un mod organizat. Caută bine. La prima vedere e posibil să nu-ți dai seama că există așa ceva în viața ta. Mai ales dacă ești o persoană care nu se consideră organizată. Sunt anumite lucruri pe care le facem din automatism, cum sunt: tabietul de dimineață, verificatul emailurilor, timpul petrecut pe social media, aranjarea hainelor în dulap, spălatul vaselor, aranjarea cumpărăturilor la locul lor etc.

Există cel puțin o activitate în viața de zi cu zi pe care o faci cu maximă implicare, organizare și disciplină.

Iar motivul pentru care nu simți că e necesar să faci un efort extraordinar de organiare, este pentru că face parte din viața ta. Este un obicei transformat în rutină.

Oare cum a ajuns acel obicei transformat în rutină dacă nu prin încercări repetate zilnic?

Când erai bebeluș și învățai să mergi, ți-a reușit din prima? De câte ori a fost nevoie oare să o iei de la capăt și să practici zilnic pentru a reuși?

Așa ajungem la elementul în jurul căruia se învârte articolul de astăzi. Acela care bate organizarea și ne ajută să ajungem la rezultatele pe care ni le dorim: perseverența.

Perseverența este modul prin care realizezi că ești cu un pas mai bine decât ieri. Perseverența este bucățica aia bună pe care o poți face astăzi ca să fii mai bine decât ai fost ieri.

Perseverența este conștiința blândă care nu te critică pentru ceea ce nu ai făcut bine, în schimb te laudă pentru ceea ce ai făcut foarte bine și te menține optimist în ceea ce privește ziua de mâine.

Știu că la teorie ne pricepem cu toții, așa că vreau să-ți ofer câteva metode practice prin care poți să identifici perseverența în programul tău de transformare și să fii recunoscător, pentru că ești pe drumul cel bun:

1. După o alegere nepotrivită

Faptul că ești conștient că nu ai făcut cea mai bună alegere și că nu ți-ai fericit corpul cu cele mai bune tratamente este un progres în sine. Știi câți oameni nici măcar nu sunt conștienți de provocările și relele tratamente pe care le aplică propriului corp?

Faptul că știi anumite lucruri și că ai posibilitatea ca din secunda 2 să faci alte alegeri pentru tine, este un progres remarcabil față de oricine altcineva care nu a avut atât de mult acces la informație. Oprește-te pentru o clipă, realizează asta și fii recunoscător.

2. După o zi în care nimic nu a mers conform planului

Cu toții avem zile bune și zile mai puțin bune. Asta trebuie să recunoaștem.

Dar ce contează cu adevărat după o zi mai puțin bună, pe lângă faptul că a trecut, este să vedem acele lucruri care au mers și ce lecții frumoase avem de învățat din acea zi.

Dacă poți fi recunoscător pentru măcar un lucru din ziua ta, dacă ai învățat cel puțin un lucru nou, dacă ai cel puțin un motiv pentru care merită să nu-ți pierzi speranța, atunci poți să mergi liniștit la somn pentru că ai progresat. Chiar dacă rezultatele nu se văd pe loc. Sunt acolo, ca niște semințe care abia au fost plantate și care abia așteaptă să încolțească.

Să presupunem că ți-ai făcut un plan pe o săptămână și cu greu te ții de el, iar la un moment dat ieși din schemă. Asta nu înseamnă nici pe departe că e cazul să renunți la planul tău sau ca săptămâna este ratată.

Planul nu trebuie să fie un orar sfânt, iar dacă ceva nu se mai potrivește cu planul, totul este ratat, iar tu poți să consideri că ai eșuat.

Planul este un reper care are ca scop să-ți reamintească lucrurile importante pe care le ai de făcut.

Dacă ceva nu decurge conform planului, este evident un punct sensibil care îți semnalează ce ai de îmbunătățit. Ajungem iar la pasul de conștientizare. Mulțumește pentru asta și realizează cât ai progresat în drumul tău. Mâine vei avea ocazia să o iei de la capăt, de această dată mult mai pregătit.

3. Dacă ai plusat măcat 1% pe sănătatea ta

Perseverență înseamnă să nu te oprești niciodată din drumul tău. Chiar dacă uneori asta înseamnă să mergi încet sau să te târăști.

Dacă astăzi ești prea ocupat și nu ai timp prea mult să te preocupi de tine, dar alegi să faci 20 de genoflexiuni, 20 de abdomene, 20 de flotări, să mergi 20 de minute pe jos, să mănânci o salată de legume alături de prânzul tău, să înlocuiești o băutură acidulată cu una naturală, să mănânci la micul dejun 2 fructe sau orice alt mic lucru pe care îl poți face pentru tine și sănătatea ta, printre atâtea întâlniri și proiecte, înseamnă că ai mai perseverat un pic în drumul tău.

Apreciază și observă câți pași ai făcut în ultima perioadă. Așa-i că uneori progresul se petrece aproape insesizabil?

Avem tendința să privim cu vehemență și încrâncenare lucrurile care nu au mers bine în ziua noastră și pierdem din vedere lucrurile cu adevărat importante care ne ajută să evoluăm și să fim mai buni decât ieri. Este aproape imposibil să treacă o zi și să nu fim mai buni decât am fost ieri.

O vorbă foarte celebră spune că acolo unde merge focusul nostru zboară și energia.

Dacă ne concentrăm pe lucrurile pozitive, vom avea parte de mai multe din acestea, iar dacă ne concentrăm pe lucrurile negative, acestea ni se vor părea din ce în ce mai multe în viața noastră.

Dar în cele din urmă totul ține de practică și de perseverență. În fiecare zi. Negreșit.

Nu există oameni care să nu reușească, există doar oameni care renunță prea ușor.

Cu drag,

Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top