skip to Main Content
Ce înseamnă Să Fii Vegan?

Ce înseamnă să fii vegan?

Când m-am întâlnit pentru prima dată cu termenul de “vegan” mi-a luat ceva să înțeleg ce înseamnă acest termen în adevăratul sens al cuvântului. Primește mai multe înțelesuri și este întors pe toate părțile de către adepții săi, așa că aleg să spun în continuare ce însemnă pentru mine a fi vegan și de ce am ales să promovez sub acest nume, alimentele pe care le mănânc.

Atunci când am decis să-mi fac un blog, aveam 2 secțiuni pentru rețete: vegetariene și raw vegane.


În mintea mea lucrurile stăteau foarte clar: vegetarian înseamnă să mănânci preparate care exclud total alimentele de origine animală, mai pe românește, de post, iar raw vegan înseamnă să mănânci aceeași gamă de alimente doar că neprocesate termic – crude.


Nu mică mi-a fost surpriza când mai multe persoane care mi-au vizitat pagina mi-au spus că se așteptau ca preparatele vegetariene să conțină lapte și ouă. Ceva nu se lega în mintea mea. Eu știam și credeam că există termenul de ovo-lacto vegetarian care însemnă mâncare fără carne, dar cu lactate și ouă. Am început să fac diverse cercetări și am constatat că, într-adevăr în acest mediu se folosește termenul de “vegan” pentru cei care aleg să nu mănânce carne și niciun alt aliment de origine animală: lapte, ouă, miere. Ehh, cu mierea e o altă poveste, o să îi dedic un articol special pentru că merită.

Am continuat să mă informez despre veganii din întreaga lume, de ce au ales ei acest stil de viață și ce presupune. Atunci am înțeles că există diverse opinii și păreri și că până la urmă pentru fiecare vegan însemnă ceea ce simte și ceea ce alege să creadă cu adevărat. Am înțeles că nu e vorba de cum te numești, iar ca și convenție, am ales să-mi spun “vegan”.


La fel de bine aș fi putut spune că mănânc plante, doar că asta ar fi indus lumea în eroare. Așa că am ales termenul de vegan.


Odată ce te declari vegan, din punct de vedere social, în anumite contexte poți fi privit ca un ciudat, care alege să fie diferit față de ceilalți, care e mereu “la dietă” și care își dorește să trăiască veșnic. Care se privează de micile bucurii ale vieții și care se pedepsește refuzându-și delicatese. Acum fie vorba între noi: Nu oricine dorește să trăiască cât mai mult și să fie cât mai sănătos?

Cine mai dă pufoșenia aia minunată prăjiturilor și gustul delicios al cremelor fine și delicate? E fain și recunosc, ușor amuzant, când privesc acum de partea cealaltă a baricadei. Da, pare imposibil, în contextul în care încă mai mănânci tradițional, să înțelegi cum pot unii să se priveze de anumite preparate și “să se sacrifice” în acest mod. Crede-mă, în spatele ecanului se află la tastatură o persoană pofticioasă. Iar familia mea poate confirma că așa am fost de când mă știu. Cum pot totuși să aleg conștient ce mănânc și să nu-mi fie poftă de anumite preparate o să-ți povestesc pe larg în articolul pe care îl pregătesc special despre alimentația mea.

Ce mă bucur este că am început să fim mai deschiși ca și societate și să înțelegem că alegerile din farfurie sunt doar acolo și că acest lucru nu ar trebui să ne separe de restul lumii.


Veganismul nu este un cult, ci este un mod de a alege alimentele pe care le mănânci, fie că ai ca scop să fii mai sănătos, să ai mai multă energie și să te simți mai bine, fie că îți dorești să privezi animăluțele de suferință și moarte.


Apropo de animăluțe, veganismul vine la pachet cu un soi de etică. Mulți adepți ai acestui stil de viață o fac în principiu pentru că își doresc să priveze de suferință milioanele de animăluțe care mor în fiecare zi, în chinuri, în abatoarele din întreaga lume. Suntem singura specie din lume care, deși nu avem apetit și o pofă nebună să sfâșiem în dinți un animal viu și să-l stoarcem de sânge, așa crud, ne încăpățânăm să îi demonstrăm Mamei Natură că noi suntem făcuți să mâncăm carne. Iar natura are grijă în fiecare zi, prin limbajul simplist și logic, să ne demonstreze că greșim.

Recunosc că nu am adoptat acest stil de viață pentru a salva animăluțele de la moare, deși m-am bucurat mai târziu când am privit această consecință ca pe un bonus. Sunt sigură că procentul veganilor din întreaga lume nu modifică numărul de animale sacrificate în fiecare zi, având în vedere că sunt multe persoane care compensează prin cantitățile industriale de carne consumate. Dar facem progrese și orice pas contează. Cine știe, poate într-o zi vom fi suficient de mulți încât să conteze.

Dacă alegi acest stil de viață, având la bază morala și etica, atunci pregătește-te să renunți la orice fel de îmbrăcăminte și încălțăminte cu și din piele. În industria textilă sunt sacrificate anual milioane de animăluțe pentru pielea lor.

Ce mănâncă un vegan?

Dacă ești la început de drum, te întrebi ușor neîncrezător ce mănâncă un vegan. Este foarte greu să-ți imaginezi mâncărurile tradiționale fără carne, lapte și ouă. E greu să înțelegi că există înlocuitori și că încă te poți bucura de preparate delicioase, de post, fără să simți că faci un sacrificiu și că ești într-o continuă dietă.

Mâncarea de bază a unui vegan constă în fructe, legume, verdețuri, nuci și semințe. La acestea adaugă amidonoasele, care nu sunt excluse din alimentația vegană. La prima vedere, poate părea o gamă săracă în opțiuni, dar dacă stai bine să te gândești, există sute de tipuri de legume și fructe, în comparație cu zecile de variante de produse de origine animală. Iar problema noastră nu este varietatea, ci lipsa de idei și faptul că în cultura noastră nu prea există preparate fără aceste ingrediente,  iar tendința este să spunem că nu avem opțiuni.

Realitatea frumoasă este că există variante gustoase și arătoase în toate culturile Pământului. Realitatea este că acolo unde cauți găsești, iar opțiunile sunt la tot pasul. Nu-ți place să gătești? Caută pe cineva căruia îi place și te poate inspira. Îndrăznește să accepți, să cauți și să găsești gusturi și combinații noi.  

Consideră că ești fix în locul potrivit. Eu ador să gătesc în bucătăria vegană și imi doresc să te inspir și să te umplu de atât de multe idei încât să nu te plictisești niciodată.

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top