skip to Main Content
Cum Știi Că Ai Făcut Cele Mai Bune Alegeri Alimentare – Pentru Tine și Pentru Cei Dragi ție

Cum Știi Că Ai Făcut Cele Mai Bune Alegeri Alimentare – pentru tine și pentru cei dragi ție

Am fost inspirată să scriu acest articol după ce am primit nenumărate întrebări despre alegeri. Majoritatea oamenilor deschiși spre informare şi autoeducare, ajung la un moment dat într-un punct în care par că se pierd. Acest lucru se întâmplă din dorința foarte mare de a afla Adevărul.

Căutăm acel adevăr general valabil, care să nu poată fi contestat din nicio direcție, care să se potrivească ca o piesă de puzzle convingerilor noastre și care să ne ofere siguranță. Ceea ce ne dorim este să găsim siguranța absolută pentru noi și pentru familia noastră. Acest lucru ne oferă acea pace și liniște sufletească și încrederea că am decis bine.  

Știu, nu am spus o noutate. Evident că fiecare familie, fiecare mama dorește ceea ce este mai bine pentru ea și pentru familia sa. Fiecare mama vrea ca puii ei să fie cât mai bine protejați și acest aspect ține de noi părinții, de alegerile pe care le facem pentru ei, atât timp cât sunt sub tutela noastră.

Iar uneori poate fi al naibii de greu. Nu sunt mamă dar m-am pus de multe ori în postura unei mame și m-am gândit ce aș alege pentru puiul meu. Mi-am dat seama că este ușor să fii copleșit de acest sentiment de responsabilitate și instinctul de super protecție.

Poți alege să fii luat de val și să urmezi calea majorității, sau să te informezi și să iei deciziile cele mai bune în cunoștință de cauză, acceptând responsabilitatea pentru alegerile tale. Bun, totul pare perfect până ajungi să te confrunți cu informații contradictorii. Unii specialiști spun într-un fel și îți prezintă un fir logic al lucrurilor, apoi schimbi tabăra iar de partea cealaltă găsești alt tip de informații, cu alte argumente și justificări.    

Care este adevărul? Cum poți lua o decizie care să te liniștească?

Nu, nu o să primești un răspuns clar de la mine. Nu o să-ți spun că rezolvarea problemelor tale se află în veganism, sau într-o altă posibilă alegere pe care ai putea să o faci, chiar dacă pe mine aceste decizii m-au ajutat. Am vorbit despre alegeri și de ce nu ni se potrivesc aceleași lucruri în articolul de aici. Nu voi lua eu o decizie pentru tine, dar ce pot face este să te ajut cu câteva direcții astfel încât să poți lua o decizie corectă pentru tine și familia ta. 

Care este motivul pentru care îți este greu să faci o alegere?

Foarte mulți oameni acționează sub impulsul fricii. Cu toții avem fricile și temerile noastre. Dacă motivul pentru care vrei să faci cele mai bune alegeri este pentru că fugi de ceva, s-ar putea să fii toată viața ta un fugar, iar în cele din urmă știi cum se zice: „De ce ți-e frică, de aia nu scapi.”  

E important să înțelegi că orice alegere ai face aceasta presupune să-ți asumi și niște riscuri. Și lipsa alegerii este de asemenea un risc pe care ți-l asumi.

Dacă fugi de moarte, ghici ce, la un moment dat cu toții vom ajunge acolo. Dacă fugi de cancer și te refugiezi în veganism, nu-ți garantează nimeni că nu vei face cancer. Alegerea unui stil alimentar nu-ți garantează nimic. Da, te poate ajuta să previi multe afecțiuni, te poate ajuta să-ți întărești sistemul imunitar, te poate ajuta să te simți mai bine, să ai mai multă energie și îți poate aduce multe alte beneficii extraordinare, dar nu te transformă în super erou. Multe probleme de sănătate provin din farfurie, dar multe probleme de sănătate provin și din trăirile noastre interioare. De cele mai multe ori e necesar un echilibru dintre cele două.  

Atunci când trăim o emoție, aceasta invadează întreg organismul. Nu este de mirare că atunci când avem o emoție puternică aceasta se propagă până la nivel de celulă, prin intermediul hormonilor.

Frica este una din cele mai puternice și marcante emoții. Frica îi transmite corpului la nivel subtil că este în pericol, iar corpul declanșează starea de alertă: luptă, fugi sau îngheață. Dar unde să fugi când frica este o stare din mintea ta? Creierul nu face diferența dintre un fapt real și o proiecție mentală.

Poți să simți și să constați asta pe propria piele atunci când treci prin starea de frică pentru o situație la care te gândești, chiar dacă acel lucru nu se întâmplă fizic. Vei constata cum inima începe să-ți bată cu putere, cum palmele transpiră, cum mintea devine mai concentrată să găsească soluții care să te scoată din necaz.

Acest lucru se întâmplă și în natură atunci când un animal este prădat de un altul. Cel care luptă pentru supraviețuire este forțat să găsească soluții rapide, altfel riscă să i se ia viața.

Atunci când frica este bazată pe un pericol real, starea și efectele prin care trece corpul pot fi vitale. În cazul unei frici nesfârșite din mintea noastră, echivalentul este că ne menținem organismul într-o continuă stare de luptă, fugi sau îngheață. E cineva care poate lupta la infinit fără să simtă epuizare într-un final?  

Pe de cealaltă parte, cum te simți atunci când iei decizii cu dragoste în suflet? Mai ții minte cum te simți atunci când ești îndrăgostit? Totul pare rezolvabil. Niciun obstacol nu este prea greu de depășit.

Dragostea este vindecătoare. Dragostea umple sufletul de liniște și siguranță.

Frica este o stare din care putem învăța. Putem învăța multe lucruri despre noi, despre convingerile și limitările noastre și este utilă atunci când chiar ne paște un pericol real. Sentimentul de dragoste este însă semnul că ceea ce faci, faci bine. Dacă alegerile pe care le faci te umplu de dragoste, de liniște, pace, stare de bine, de energie, atunci acele alegeri sunt ceea ce ai nevoie să poți continua să trăiești în armonie cu tine și cu ceilalți.

De tine depinde dacă alegi să fugi de frică, iar frica să fugă după tine într-un cerc vicios infinit, sau faci alegeri din dragoste și cu încredere că alegerea pe care o faci este cea mai bună.     

Presiunea Socială

Părinți, socri, soț, soție, prieteni, cunoștințe, etc. Este foarte posibil să știi despre ce vorbesc. Oamenii au păreri diferite și o parte cred cu tărie în adevărul lor absolut. Uneori, din dorința de a face bine oamenilor pe care îi iubim, credem că știm ceea ce este mai bine pentru ei și atunci ne asumăm responsabilitatea deciziilor lor.

Dacă ai făcut asta vreodată, îți ofer un sfat prietenesc: Oprește-te din a continua să o faci. Nimănui nu-i plac informațiile băgate pe gât cu forța. Nimănui nu-i place să se simtă incapabil de a alege pentru propria persoană. Suntem oameni liberi și avem dreptul să ne exercităm acest drept. Este perfect ok să alegem diferit, dacă avem convingeri și trăiri diferite.

Copiii la rândul lor pot alege singuri. Copiii știu cel mai bine ce este bine pentru ei. Au acest lucru în instinctul lor de omuleți puri, neatinși încă de fricile și temerile noastre. Dacă ai copii, te rog, lasă-i să aleagă ce simt că este mai bine pentru ei. Dacă nu le-ai umplut mediul cu dulciuri și fast food și văd în părinții lor oameni care aleg sănătatea, nu vor pleca departe de acest mediu. Poate vor fi tentați să experimenteze, dar nu vor uita niciodată dragostea și bucuria cu care au făcut cunoștință cu natura și simplul din ea, cu ajutorul tău. Cu acest simplu suntem cu toții compatibili, atunci când reușim să depășim plăcerea gustului intens, nefiresc și atunci când reușim să ne ascultăm pe deplin corpul.

Așadar, ce facem atunci când simțim această presiune socială, ca pe niște voci ce ne fac ca pentru moment să ne pierdem echilibrul și verticalitatea?

Pot să-ți spun ce am făcut eu și ce m-a ajutat pe mine să merg mai departe și să realizez ce am de făcut. Am făcut un pas în spate și mi-am amintit de ce aleg ceea ce aleg, care sunt valorile și lucrurile cu care rezonez. Am făcut liniște și mi-am ascultat inima. Ea este cel mai bun ghid al meu și de fiecare dată când am urmat calea ei, mi-a fost bine.           

Câteodată, să pierzi echilibrul din dragoste e dovadă că trăiești perfect echilibrat. 
„Eat, Pray, Love”

După ce am conștientizat alegerile pe care le fac și de ce le fac, am formulat adevărul din inima mea și mi-am exprimat părerea. Am explicat care este decizia mea și că nimeni nu este obligat să mă urmeze dacă nu rezonează cu mine. Este dreptul meu să aleg ce consider că mi se potrivește, așa cum este dreptul fiecărui om să aleargă oricare alt drum.  

Poziția ta fermă asupra alegerilor tale îi poate afecta pe ceilalți?

În mod normal nu, dacă tu le respecți alegerile lor și nu vrei să le impui pe ale tale, nu faci decât să îți respecți inima. Dacă ei sunt deranjați de alegerile tale înseamnă că nu pot accepta ideea că alegerile lor nu sunt potrivite pentru toată lumea. Dacă acea persoană este extrem de importantă pentru tine, atunci invit-o blând și cu cele mai bune intenții la o discuție în care să ajungeți la un comun acord, de la inimă la inimă. Asta nu înseamnă să-ți compromiți alegerile, înseamnă că ești deschis să-ți justifici alegerea.

În cele din urmă, nu poți obliga oamenii să te înțeleagă și este alegerea lor dacă o acceptă sau nu.        

Atunci când lucrurile se complică, ceva ne scapă

Lucrurile nu au de ce să fie complicate. Am fost învățați să primim informații stufoase și elaborate și în final să rămânem în bătaia vântului pentru că tot nu știm ce avem de făcut. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple: Adevărul potrivit pentru tine se află în inima ta și acolo trebuie să-l cauți. Cineva tot se va trezi să te contrazică, dar atunci când știi și simți în inima ta că ești pe calea cea bună, nimic nu îți va mai clinti echilibrul interior.

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top