skip to Main Content
Cum Continui Să Mănânci Mai Sănătos Chiar și După Abateri Alimentare

Cum Continui să Mănânci Mai Sănătos Chiar și După Abateri Alimentare

La fel sau poate chiar mai important decât să începi să mănânci mai sănătos, este să continui fără să fii atras de vechiul tău stil de viață.

De câte ori ți-ai propus să mănânci mai sănătos și nu ai reușit să te ții de acest nou obicei decât 2-3 zile?

De câte ori ai fost atras în vechile capcane și obiceiuri alimentare și ți-ai spus că de mâine, de luni…. și tot așa, ai amânat momentul în care să se petreacă definitiv acest pas?

Dar cel mai important, de ce crezi că amâni atât de mult acel moment dacă știi că-ți va face atât de mult bine?

Să fie oare faptul că încă te leagă plăcerea gustului de anumite alimente și încă nu te vezi pregătit să renunți la ele?

Acesta este unul din motivele principale și știu că zâmbești un pic rușinat acum. 🙂

Este perfect ok.

Dacă este vorba de acest lucru, nu-ți cer să faci un efort supraomenesc să renunți… nici vorbă. Nu așa se schimbă obiceiurile în bine.

Aici ești în siguranță așa că dă-ți voie să te deschizi și să vezi ce se află cu adevărat în sufletul tău. Fii simcer cu tine.

În articolul de aici: Vrei să Mănânci Mai Sănătos? Schimbă Abordarea, am vorbit despre cum începi să mănânci mai sănătos, fără să te mai gândești că este necesar să renunți la alimentele tale preferate.

Abordarea este că în loc să te concentrezi pe a le scoate pe cele nepotrivite, te vei concentra pe a venit cât mai mult cu cele pe care ți le dorești.

Cum faci ca să nu te fure peisajul și să aluneci în capcana lipsei de timp, de organizare, de soluții la îndemână, a anturajului și motivele pot curge în continuare?

Este poate mai simplu decât ți-ai fi imaginat.

Când a fost ultima dată când te-ai simțit foarte prost și te-ai criticat pentru o alegere alimentară neinspirată?

Când a fost ultima dată când ai apreciat din tot sufletul tău faptul că ai făcut o alegere alimentară bună?

De cele mai multe ori, uităm să apreciem ceea ce ne-a ieșit foarte bine și vedem doar acele lucruri care nu au ieșit așa cum ne-am fi dorit.

Cum se face că în momentul în care calci strâmb, se anulează brusc toate alegerile bune pe care le-ai făcut până atunci?

Cu o singură abatere, cu o singură bombonică, cu o singură masă, se anulează tot ce ai făcut bine până atunci.

Acest lucru se întâmplă pentru că îi oferi prea multă greutate abaterii.

De ce te superi atât de tare atunci când cedezi în fața unei pofte de nestăvilit?

De ce te frustrezi că nu te poți abține și că alimentația ta este de un 7 sau un 8 și nu ai ajuns încă la nota 10?

Îți spun eu de ce. Pentru că atunci când erai elev, doar copiii de nota 10 erau cei apreciați și felicitați. Cei de 7 și 8 erau ignorați sau poate chiar mustrați: “Hai că tu poți mai mult! Ai potențial. Brânză bună în burduf de câine” etc.

Dar așa cum elevii de nota 10 sunt excepții, cărora li se potrivește mănușă un anumit sistem, elevii de nota 7-8 au nevoie de cel mai mare imbold și de cele mai multe încurajări pentru a continua să crească, asta pentru că sunt în mijlocul procesului de transformare.

Recunoștința ește cheia

După ce ai reușit în decurs de câteva spătămâni să te ții de un program care implică un stil de viață sănătos, o poftă veche revine și calci strâmb.

Parcă tot ce ai acumulat până atunci se duce de râpă: obiceiuri noi, stimă de sine, încredere, curaj…

Cum rămâne cu ceea ce ai făcut foarte bine până atunci?

Unde dispar toate acele momente în care ai făcut alegeri mai sănătoase, mai inspirate, mai bune?

Nu aștepta să le vezi până în momentul în care cedezi. Recunoștința este o practică ce se face zilnic și care construiește încrederea de sine și scuturi ce te apără de momente de criză.

Iar momentele de criză vor fi. Ca orice lucru care nu rămâne constant pe lumea asta, abaterile fac parte din procesul tău de transformare.

Aș minți dacă aș spune că nu vor mai fi momente de slăbiciune în acest proces de transformare. Nu este la fel de important să le ocorești cât să înveți să le faci față. Iar acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori înțelegând că greșeala face parte din noi și doar așa putem evolua și mai puternici și mai sănătoși și mai pregătiți decât eram până atunci.

Recunoștința este un aspect pe cât de simplu, pe atât de greu de pus în practică.

Majoritatea, uităm să ne bucurăm și să apreciem lucrurile pe care le avem în viața noastră, dar avem grijă să ne supărăm pe ce nu ne iese bine. Foarte tare… Și ce obținem cu asta?

Nimic… doar frustrare. Fix ceea ce câștigă un copil la școală care a luat un 8 și i se spune că putea mai bine….

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Ia o foaie și un pix și scrie minim 5 lucruri pentru care ești cu adevărat recunoscător. Poți menționa de la sănătate, la oameni dragi, proiecte frumoase, evenimente remarcabile etc.

Ai făcut astăzi un lucru care te ajută să fii mai sănătos și merită să fie menționat? Notează-l acolo 🙂

Practică recunoștința zilnic. Formează-ți un nou obicei din asta. Îți ia doar câteva minute pe zi, dar îți va schimba viața complet.

Cu cât vei fi mai recunoscător pentru ceea ce ai, cu atât vei avea parte mai mult de acel ceva în viața ta.

Este legea naturii.

Când eram mică, părinții și bunicii m-au învățat o practică minunată: Să mulțumesc de fiecare dată înainte și după masă pentru mâncarea pe care am primit-o.

Aceasta este o formă de recunoștință, ca să nu uit că există unii oameni care nu se pot bucura de acest lucru care pentru mine era firesc.

Fii recunoscător chiar și pentru ceea ce nu merge bine. Pentru că fiecare provocare ascunde de fapt evoluție și din fiecare provocare poți lua cel puțin o idee care să te ajute să faci lucrurile mai bine.

Nu schimba niciodată reflectoarele. Focusul este pe tine. Și așa cum te-ai obișnuit să-ți scriu în fiecare articol: fii blând și răbdător cu procesul schimbării. Nu delăsător, nu nepăsător, nu ignorant. Conștient de pasul la care ești și de ce-și dorești să obții.

Marile schimbări nu se întâmplă peste noapte și au nevoie să fiarbă un pic la foc mocnit.

Dar ceea ce te va ține pe linia de plutire este dorința ta nestăvilită de a fi ancorat în realitatea ta, cu bune și cu mai puțin bune, în care întotdeaua este loc de îmbunătățit și în care găsești motive de recunoștință și de sărbătoare în fiecare zi.

Practică acest exercițiu în fiecare zi și îți promit că nu vei mai ceda așa ușor la următoarea abatere.

Îți sunt recunoscătoare pentru că citești articolele mele în fiecare săptămână.

Cu drag,

Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top