skip to Main Content
Cum Să Răspunzi Celor Care Nu Acceptă Stilul Tău De Viață

Cum să Răspunzi Celor Care Nu Acceptă Stilul Tău de Viață

Am primit un email în Inbox:


“Bună!

Ma bucur că am dat peste blog-ul tău, unde găsesc un mod simplu și în același timp complet, de a puncta ceea ce implica a fi vegan.

Sunt vegetariană de doi ani (menționez că am 26 ani) și de vreun an încoace cochetez cu ideea de a deveni vegan.

Excepții fac doar la anumite ocazii când mai gust puțin tort sau preparate cu sos alb, sau ceva maioneza. Totul pentru că nu vreau să creez iar și iar o întreagă polemică despre stilul meu de viață, și anume predominant fără produse de origine animală și 100% fără carne.

Când merg la grătare, îmi aduc singură cartofii și dovleceii și toată lumea se uită ciudat la mine. Am încercat vara trecuta să gust dintr-un mic la insistențele celor din jur și, ce-i drept, mirosul era îmbietor.

Am gustat și mi-a parut rău. Nu mai tolerez consistența niciunui fel de carne.

Am încetat sa ma „cert”, ca și tine, cu cei din jur, care îmi ridică importanța cărnii în alimentație pe cel mai înalt piedestal și insistă că orezul și cartofii sunt „drăcușorii” alimentației.

Eu, personal, mănânc orez și cartofi aproape zilnic.

Nu am pe nimeni în jurul meu care să-mi împărtășească principiile și uneori mă simt izolată.

Prin urmare, cu asta mă confrunt cel mai mult, și anume aciditatea celor din jur în privința stilului meu de viață, glume proaste, și superficialități de genul „ești vegană dar nu ai slăbit deloc pentru ca orezul și cartofii îngrașă, fructele îngrașă” etc.

Nu am o problema de greutate, doar că nu sunt foarte slabă cum „ar trebui” să fiu.

Am obosit sa vociferez, prin urmare, când vine vorba despre cat de sănătos e iaurtul și puiul extra injectat cu hormoni, eu aprob dând din cap și încerc sa schimb subiectul.

Îți urmez cu drag rețetele și articolele.

O zi bună!”


O să-i spun Maria, pentru că vreau să-i protejez identitatea și pentru că mai relevant decât identitatea persoanei, este mesajul pe care mi l-a scris.

S-a produs un mic click în momentul în care am citit mesajul de la ea, pentru că pentru o perioadă m-am regăsit în situația Mariei.

M-am confruntat cu societatea și cu toate judecățile și părerile preconcepute, dar am avut puterea și curajul să le depășesc și să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Ce m-a ajutat să trec peste acea perioadă și să fiu împăcată 100% cu alegerile pe care le-am făcut, au fost o serie de lucruri pe care le-am înțeles.

După ce am înțeles aceste lucruri am început să mă comport diferit și să am o atitudine mult mai relaxată și relații mult mai bune cu cei din jur.

Unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le-am realizat a fost că totul pleacă de la mine și că este în puterea mea să schimb lucrurile din jurul meu.

Iată care sunt lucrurile pe care le-am realizat pe parcursul timpului, care m-au ajutat să reacționez și să mă raportez diferit la acțiunile oamenilor din jurul meu:

1. Am fost programați să ne conformăm societății

Societatea s-a schimbat destul de mult în ultima sută de ani și totuși anumite lucruri au rămas aceleași.

Există anumite convenții sociale, exprimate sau doar la nivel deductiv, cum că lucrurile sunt lăsate ca să fie într-un anumit fel.

Dar ce faci dacă te trezești la un moment dat și nu te regăsești? Ce faci dacă nu te simți bine cu ceea ce faci, cu ceea ce ești, ce mănânci, ce alegi?

Suntem programați încă de la școală, să vedem lucrurile într-un anumit fel și să ne conformăm anumitor reguli, de parcă am fi cu toții la fel, trași la indigo.

Una din revelațiile mele a fost în momentul în care m-am uitat în jur și am observat ce mă așteaptă dacă aleg calea societății: pe mine nu mă mulțumește un job călduț, o locuință modestă, o familie clasică în care numai respect nu este acolo, o bătrânețe trăită prin spitale și alte convenții ce societatea le-a catalogat ca fiind normale.

Desigur că există și excepții. Dar, dacă te uiți atent la pătura medie a societății, rămâi cu un gust amar.

Societatea îți va sări în cap că ai ales diferit? Firește.

Vei înțelege din punctele următoare ce poți face pentru a trăi în armonie cu acest aspect.

Este dreptul și libertatea mea să aleg și să urmez calea mea. 🙂

2. Atunci când îi pui pe ceilalți pe primul loc, te frustrezi

Acest punct este extrem de important.

Odată ce înțelegi de ce e necesar să ai grijă în primul rând de tine, ca tu să fii bine, înțelegi și alegerile celorlalți și le respecți.

“Gust o bucățică chiar dacă îmi face rău, ca să nu se supere”,

“Dacă nu gust din mâncarea ei se va supăra, pentru că a gătit special pentru mine”

”Dacă nu mănânc nici asta, mă va considera o sclifosită”

În cazul în care acestea nu sunt scuze care te fac pe tine să te simți mai bine, sunt compromisuri care se vor transforma la un moment dat în frustrare. Din binevoință accepți lucruri care îți fac ție rău pe termen lung.

Merită oare acest sacrificiu, având în vedere că rezultatul nu este decât unul de moment?

Consideri că ai făcut o faptă bună și politicoasă, dar mai cântărește oare această faptă la fel de mult a doua zi, sau peste un an, când persoana respectivă a și uitat?

Una din urmările acestor alegeri este așteptarea reciprocității. Făcând astfel de alegeri, te aștepți la nivel subconștient să primești același tratament. Iar dacă cineva alege la un moment dat să te refuze, te gândești că are ceva personal cu tine.

Când, de fapt, totul se rezumă la: aleg ceea ce este mai bine pentru mine, am grijă de mine și de nevoile mele pentru că pe acestea le cunosc, iar celalalt este responsabil de faptele și alegerile sale.

Exercițiu:

Data viitoare când ești pus într-o situație similară, refuză politicos și explică de ce faci aceste alegeri, fără să intri în discuții și polemici.

Nu este de datoria ta ce simte și cum se simte celalălt. El are povestea și credințele lui și doar el își poate gestiona stările. Este perfect OK să nu fie deacord cu alegerea ta, dar este normal să o accepte.

Dacă insistă, atunci schimbă diplomat subiectul de discuție și evită orice detaliu în plus.

3. Nu toată lumea este pregătită să fie vegană și este OK

Când m-am apucat să scriu pe iChooseVegi, voiam să demonstrez tuturor că acesta este cel mai sănătos și compatibil stil de viață pentru om.

Iar asta mi-a creat o mare responsabilitate pe care am fost nevoită că o car pe umeri pentru mult timp.

Apoi am descoperit raw veganii și frugivorii care mănâncă nepreparat termic și am realizat că acesta este cel mai compatibil stil de viață pentru omenire.

Deși am avut multe tentative și încă am perioade când mănânc preponderent raw, corpul meu încă nu este pregătit să treacă la următorul nivel. Așa că îl las să evolueze în ritmul lui, îmbunătățind în fiecare zi tot ce pot îmbunătăți.

La fel sunt oameni care, deși știu ce presupune un stil de viață mai sănătos, se uită cu jind la cei care l-au adoptat, testează diverse preparate, dar încă nu au făcut pasul cel mare spre schimbare.

Progresul este cel care contează întotdeauna

Există omnivori convinși, care nu își văd viața fără fripturică sau alte preparate și este la fel de OK și pentru ei.

Așa cum nouă nu ne place să fim judecați sau catalogați pentru că am ales un stil de viață ce nu se conformează cu cel standard, nici noi nu avem dreptul să-i judecăm pe ceilalți.

Există oameni care se hrănesc cu prana – energia solară – și care sunt convinși că aceasta este hrana cea mai potrivită pentru noi.

Ceea ce am înțeles mult mai târziu și recunosc că este vorba despre un alt nivel de conștientizare, este faptul că hrana pe care o consumăm are foarte mare legătură cu nivelul nostru de spiritualitate. Cu cât te simți în interior mai liniștit, mai calm și mai zen, simți că vrei să trăiești în comuniune mai strânsă cu natura.

Iar asta implică să fii un om mai bun, mai responsabil, mai atent la ce se întâmplă în jurul tău și mai protector cu mediul înconjurător.

Hrana devine un mod prin care îți ridici nivelul de energie și vibrațiile și nu mai este un mod prin care doar îți încarci stomacul cu mult rezidu.

De aceea este foarte dificil să-i explici unui om cu vibrații joase și pornit pe a-ți demonstra “științific” de ce carnea este bună, sau alte alimente cu care tu nu mai rezonezi de mult, că tu nu mai poți reveni la acel nivel.

Tot ce poți să faci este să înțelegi de ce el nu este pregătit să facă acest pas.

Aici se potriveste o vorbă care nu știu cui îi aparține, dar pe care am auzit-o la un prieten și cu care am rezonat foarte mult: “Dacă sună ceasul în acelaști timp pentru toată lumea, nu înseamnă și că toată lumea se trezește.”

Există un moment pentru fiecare dintre noi.

4. Atunci când te simți bine cu ceea ce ești și cu ceea ce faci, cuvintele celor răutăcioși sunt doar zgomote de fundal

Am să fiu extrem de sinceră și directă cu tine la acest punct.

Atunci când simți în adâncul sufletului tău că ești pe drumul cel bun și că faci foarte bine ceea ce faci, ceea ce spun ceilalți este mai puțin important.

Atunci când ai dubii, se vede și se simte.

De ce să-ți ascunzi alegerile și opțiunile când tu ȘTII că sunt cele mai bune, cel puțin pentru tine?

De ce să nu sărbătoreși și să mergi cu zâmbetul pe buze la evenimente şi întâlniri? Doar pentru că “nu te conformezi”?

Oamenii vor veni spre tine cu ”mișto-uri” și apropouri la început, pentru că așa știu ei să reacționeze. Nu e ceva asupra căruia ai control.

În schimb, ai control asupra faptelor tale. Ai control asupra stării tale de bine. Ai control asupra vieții tale pe care o alegi pentru tine.

Unul din motivele pentru care oamenii sunt descurajați atunci când sunt în minoritate este nevoia de aprobare.

Pe asta tot de la școală o avem. Noi nu suntem învățați să ne ascultăm intuiția și să ne urmăm alegerile dacă nu avem aprobarea cuiva care spune că e bine sau e rău.

Dar există oare o delimitare clară între bine și rău? Poți spune despre un lucru că este complet bun sau complet rău?

Poți. Atunci când îți ascuți vocea aceea șoptită care îți spune că faci bine sau nu. Dacă ești pe aceeași lungime de undă cu ea, fii fericit și arată asta prin toate modurile.

Nu ai nevoie de aprobarea nimănui și chiar nu are relevanță pentru tine ce spun ceilalți, atât timp cât tu te simți minunat în pielea ta. Orice ai mânca, orice altă alegere ai face.

Lucrează la tine și la încrederea în tine. Aici e cheia.

5. Ceea ce spun ceilalți nu înseamnă întotdeauna ceea ce cred

Oamenii au tendința să despice firul în patru și să te pună în mijlocul discuției pentru a afla cât mai multe detalii de la tine. Doar ești diferit față de ei, iar curiozitatea este mare.

Cele mai multe ”mișto-uri” pe care mi le-am luat la viata mea au în spate același lucru – admirația.

Poate o să ți se pară ciudat, dar nu am concluzionat-o eu, mi-au spus după mult timp cei care au făcut ”mișto-urile”

Oamenilor le este ciudă pentru neputința lor și faptul că fac ”mișto” de cineva pe care îl admiră sau a ajuns deja acolo unde ei și-ar dori, îi face pe ei să se simtă mai bine.

Este vorba, culmea, tot despre noi și despre cum ne raportăm noi la ceilalții.

Atunci când suntem răutăcioși și când suntem susținuți de alții, neputința noastră se transformă în trend.

“Uite, nu sunt singurul care mănâncă nesănătos și care nu vrea să renunțe la vechile obiceiuri, mai sunt și alții. El e ciudatul ăla care mănâncă iarbă, noi ne trăim viața.”

Ei și ce dacă oamenii gândesc așa? Acum știi și tu ce este în mintea lor, iar de fiecare dacă când te mai afli în situația de a fi ținta ”mișto-urilor” procedează așa:

  • Zâmbește. Zâmbește cu un zâmbet care să transmită: te înțeleg și te accept așa cum ești. Știu ce este în mintea ta, dar eu aleg să fiu așa pentru că așa îmi este mai bine.
  • Continuă sau inițiază glumele. Înainte să sară cineva cu remarci, poți fi chiar tu cel care face glumite în semn că nu te afectează și chiar ești deschis să accepți remarcile ulterioare. Astfel păstrezi atmostfera liniștită și potolești orice persoană care avea tendința să te șicaneze.
  • Atunci când discuția alunecă într-o pantă serioasă de genul “corpul tău are nevoie de X, dar tu de unde îți iei proteinele?”, revino la starea de glumițe și schimbă subtil subiectul. Un mediu în care ești clar ținta mișto-urilor și glumițelor nu este locul în care să oferi informații nutriționale. Nu pica în capcana aceasta 😀

6. Nu aștepta să fii acceptat, fii tu cel care atrage oamenii în jurul său

O greșeală frecventă în rândul celor care își schimbă stilul de viață este să se simtă în minoritate în grupurile în care oamenii încă n-au făcut asta.

Atitudinea este cea care face diferența și în acest caz.

De ce să nu-ți creezi tu mediul în care care ceilalți își doresc să fie? Nu e necesar să fii un lider înnăscut pentru asta.

Este suficient să fii tu și să îți iubești viața pe care o ai. Pentru că la urma urmei de asta ai ales să o schimbi: să-ți fie mai bine, din ce în ce mai bine.

  • Bucură-te, sărbătorește și celebrează cu fiecare ocazie viața pe care o ai. Ești cu adevărat un om norocos pentru că ai reușit să faci pași spre o viață și o alimentație mai sănătoasă.
  • Caută locuri și oameni care să te reprezinte și să te inspire, în care să crezi și care să aibă aceleași valori ca și tine.
  • Schimbă-ți energia și atitudinea și vei vedea că vor apărea în viața ta oameni ca și tine.
  • Împarte mâncarea ta, dar și bucuria de a trăi cu cei din jurul tău
  • Fii tu cu tine bine și ceilalți își vor dori să afle secretul tău. Nu există standarde: asta e greutatea ideală, așa arată un corp sănătos, așa arată un corp fericit și echilibrat. În schimb, îți poți da seama prin atitudinea și energia pe care cineva o emană că îi este bine, că iubește viața și că își asumă fiecare alegere.

Chiar dacă sună clișeic: Schimbarea și lumea pe care ne-o dorim începe întotdeauna cu noi și cu atitudinea noastră.

Observând și înțelegând mai mult, oferind ceea ce vrem să primim.

Cu drag,

Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top