skip to Main Content
Detoxifică-te în Fiecare Zi – 10 Unelte Accesibile Oricui – Partea II/II

Detoxifică-te în fiecare zi – 10 unelte accesibile oricui – Partea II/II

Detoxifierea asta nu este cumva un moft?

Este firesc să-ți pui această întrebare, mai ales că termenul este atat de controversat și expluatat, aș putea spune.  

Pentru a înțelege cu adevărat acest termen, este suficient să revenim la lucrurile simple, la natură. Acolo este răspunsul. Odată ce înțelegi cum funcționează lucrurile în natură vei ști să faci diferența dintre un proces de detoxifiere natural și unul forțat, unul minune care promite mult dar are efecte superficiale și de scurtă durată.

Este important să înțelegi că detoxifierea nu este un lucru de sine stătător și nu se întâmplă peste noapte printr-o pastilă sau o băutură minune. Orice element din natură se detoxifică în fiecare zi. Și nu cunosc niciun animal care să fie preocupat de acest proces.  

O să mă întrebi probabil: Cum așa, Ancuța?  

Orice element din natură trece printr-un ciclu de viață și se schimbă în fiecare zi. În natură animalele și plantele intră în contact cu dăunători sau cu toxine în fiecare zi.

La fel ca omul, animalele și plantele au fost proiectate cu structuri de apărare și eliminare a acestor toxine. De accea tot ce este viu are capacitatea de a se autodetoxifica.  

Și noi avem această capacitate incredibilă. Pentru că ghici ce? Scopul corpului este să supraviețuiască și va căuta întotdeauna să te apere de dăunători.

Marea problemă a vremurilor pe care le trăim este că intrăm în contact cu din ce în ce mai multe toxine și alegem cu bună știință să le introducem în organism. Corpul pur și simplu nu mai este lăsat să-și facă treaba.

O soluție ar fi să apelăm ocazional la diverse programe și metode de detoxifiere, dar adevărul este că organismul sare dintr-un șoc în altul. Nici el nu mai știe cum să reacționeze și nicio extremă nu este de bun augur.

Dacă într-adevăr situația cere o detoxifiere urgentă, metodele rapide sunt mai mult decât bine-venite. Dar dacă îți dorești sănătate și vitalitate pe termen lung, ar trebui să iei în considerare soluția de a ajuta organismul să se detoxifice în fiecare zi: lăsându-l să-și facă treaba prin mecanismele proprii și minimizând toxinele pe care le introducem în corp cu bună știință.

Despre toate aceste lucruri vom vorbi mai în detaliu la evenimentul de sâmbătă, 25 Martie de la Centrul BioFocus din București. Ți-am mai povestit de el într-un email anterior și dacă vrei să participi încă mai avem locuri. 😀 

În articolul de astăzi continuăm discuția pe care am deschis-o în articolul de săptămâna trecută și vorbim despre următoarele 5 metode simple pe care le poți aplica în fiecare zi pentru a ajuta corpul să elimine toxinele acumulate.   

Îngrijirea gurii

Mai multe studii au demonstrat că în gură se află milioane de bacterii. Mai exact peste 100 de milioane pe un ml de salivă. Da, ai auzit bine.

Această certitudine nu trebuie să te sperie pentru că majoritatea acestor bacterii sunt benefice. Ele au rolul de a curăța toxinele și se hrănesc din rezidurile foarte bine ascunse in cavitatea bucală. Natura nu a lăsat absolut nimic la întâmplare.

Aceast fapt ne oferă indicii evidente că gura este un organ pe care corpul vrea să îl protejeze.

Dezvoltarea unor bacterii periculoase la nivelul cavității bucale poate pune în pericol sistemul cardio-vasculat, dacă acestea ajung în sânge. Sângerarea gingivală e una din cauzele care poate oferi acestor bacterii un mijloc rapid de acces în sistemul sanguin.

Dar scopul meu nu este să te panichez ci să te ajut să înțelegi importanța unei igene orale cât mai corectă.

Pe lângă periajul zilnic și atenție la alimentele pe care le mănânci, poți aplica o tehnică foarte simplă de curățare a întregii guri: dinți, limbă și pereții cavității bucale. Tehnica se numește oil pulling. Aceasta este o tehnică veche orientală de curățare a gurii.

Tehnica presupune să iei o lingură de ulei de susan presat la rece, sau de cocos (ulei recunoscut ca fiiind antibactarian și antifungic) și să o plimbi prin gură timp de 15-20 de minute.

Este foarte important să nu înghiți acest ulei care se va umple cu bacterii și toxine în timpul procesului și să îl scuipi după ce ai terminat procedeul. După ce ai terminat folosește o lingură și rașchetează limba pentru a îndepărta și ce a mai rămas din impuritățile de pe limbă. Ulterior te poți peria așa cum o faci în mod obișnuit. 

Momentul cel mai potrivit pentru a face această tehnică este dimineața. Când gura este cea mai încărcată de toxine.

Poți practica în timp ce faci duș sau în timp ce îți cauți hainele cu care te vei îmbrăca în ziua respectivă.     

Practicată o perioadă mai lungă, această metodă ajută la prevenirea cariilor, curăță foarte bine resturile alimentare rămase prin locuri de care nici măcar nu știai, îmbunătățește sistemul imunitar și previne bolile de inimă.  

Respirația

Respirația este în sine o tehnică de detoxifiere. Corpul primește o cantitate de oxigen, pe care cu ajutorul sângelui o transportă la fiecare celulă în parte. Celula folosește oxigenul odată cu substanțele nutritive și printr-un fenomen chimic elimină dioxid de carbon care trebuie să ajungă în atmosferă.

Toate funcțiile corpului funcționează în prezența oxigenului, element vital pentru a genera energie.

Studiile au arătat că foarte puțini oameni știu să respire corect iar corpul nu primește suficient oxigen.

Lipsa oxigenului poate fi resimțită dacă suferi de oboseală cronică, lipsa de concentrare, sensibilitate la schimbarea de temperatură, stări de indispoziție, insuficiența irigării inimii.  

În ceea ce privește calitatea aerului respirat este greu de controlat, dar putem face câteva lucruri pentru a ajuta corpul să primească mai mult oxigen:

  • aerisește camera cel puțin de 2 ori pe zi: odată dimineața și odată seara. De preferabil este să ai camera aerisită atunci când mergi la somn. Asta te va ajuta să te relaxezi mai mult și în timpul somnului.  
  • respiră corect: o respirație corectă se simte la nivelul abdomenului. Inspiră adânc astfel încât să simți cum abdomenul ți se umflă și menține respirația timp de 4 secunde. Expiră treptat în timp ce numeri până la 8. Repetă această tehnică de 10-15 ori, a câte 2-3 ori pe zi. Nu te speria dacă inițial vei simți o ușoară amețeală la nivelul capului. Este normală în faza inițială de oxigenare a creierului.
  • plimbă-te în natură: Unde poți să ai mai multă parte de oxigen decât în sânul naturii? Fie că alegi parcurile sau drumețiile montane, oxigenul te va face automat să simți că ai mai multă energie și mai multă vitalitate. Practică exercițiul de respirație conștientă pentru a amplifica oxigenarea până la nivel celular.     

Relaxarea

O cunoștință tare dragă mie spune că e greu tare să fii nefericit și este ușor să fii fericit. Tot el completează că ai de muncit ca să ajungi la nefericire pe când fericirea apare atunci când lași lucrurile să fie așa cum sunt destinate să fie, fără să te mai agiți și să te stresezi inutil.

Stresul îți blochează creativitatea. Stresul blochează practic orice funcție sau sistem care funcționează corespunzător în propriul corp, iar la nivel de bază încremenești.

În natură nu ajungi să fii stresat decât dacă te aleargă un animal sălbatic. Fix așa a fost proiectat și corpul, să se descurce în natură.

Dar pe tine nu te aleargă niciun animal sălbatic când se apropie deadline-ul la birou sau când te ceartă șeful că nu ai făcut un anumit task.

Și totuși corpul se comportă fix la fel: mușchii se încordează și se pregătesc de fugă sau de lupă, orice alte funcții sunt încetinite și intri în starea de alertă. Nu tu digestie corectă, nu tu sistem imunitar perfect funcționabil, nu tu reparații interne. Că doar nu stai să dai cu var când ai inamicul la ușă.

Detoxifierea poate să aștepte și ea. Că doar e mai important să scapi cu viață decât să scoți niște toxine din corp. Toxinele mai pot aștepta după ce scapi de inamic. Cum care inamic? Cel din mintea ta. 🙂

Ai înțeles unde bat, da?

Relaxarea este o alegere, nu un moft. Relaxarea este o necesitate pentru detoxifiere cum este necesară și pentru perfecta funcționare a altor organe și funcții interne.

Cum înveți să te relaxezi

În primul rând îți propui să faci asta pentru că ești conștient de importanța relaxării. Apoi îți stabilești un program de relaxare zilnic de 30 de minute, minim. Poate înseamna să citești o carte, să te uiți la un film, să mergi la un masaj, să vorbești cu cineva drag, să asculți o muzică bună. Ceea ce este relaxant pentru tine poate să nu fie pentru altcineva.

O altă metodă este să lași lucrurile să fie așa cum sunt. Să nu mai încerci să controlezi tu totul, să iasă perfect. Relaxarea este un mod de a lăsa lucrurile să curgă firesc, natural. Ia vezi, ce se poate întâmpla?  

Băile terapeutice

Am vorbit mai sus despre apă și despre cât de important este să atingem necesarul de apă zilnic.

Pentru detoxifiere, o tehnică foarte bună de a elimina toxine și de relaxare sunt băile terapeutice. Pe lângă faptul că acestea te ajută să îți cureți pielea de impurități și celule moarte, folosind săruri și uleiuri esențiale poți ajuta corpul să se relaxeze mai bine, să depășești stresul, anxietatea și depresia.

Puterea plantelor este recunoscută din cele mai vechi timpuri, așa că nu ezita să le folosești în ceaiuri și esențe aromatice.

Folosește uleiul esențial de levănțică, busuioc, mentă, ienupăr, rozmarin sau testează un ulei esențial care te tentează după miros și după starea pe care ți-o induce.   

Fixează-ți intenția

Ai putea fi tentat să treci fugitiv peste acest punct, dar îți spun cu toată dragoastea din lume să îl iei la fel de în serios ca și pe celelalte. Acest punct te poate ajuta să amplifici semnificativ efectele tuturor tehnicilor de detoxifiere de până acum.

O vorbă înțeleaptă spune că acolo unde îți este atenția, acolo îți va merge și energia. Această vorbă se potrivește foarte bine în tehnicile de masaj reflexogen. Acolo se lucrează mult cu intenția și sunt chiar maeștii foarte pricepuți care reușesc să lucreze întregul corp din punct de vedere reflexogen folosind un singur punct de pe talpă. Atât de valoroasă este intenția atunci când știi exact ce vrei sa obții.

Și în privința detoxifierii intenția este poate primul pas pe care trebuie să-l faci: să-ți fixezi clar în minte că îți dorești să faci acest lucru, iar apoi să cauți contexte și moduri prin care să-ți reamintești.

Un ritual foarte bun pentru a educa mintea este următorul:

  • vizualizează în timp ce prepari mâncarea cum aceasta îți va da energie și te va ajuta să scapi de toxinele acumulate în corp.   
  • vizualizează în fiecare dimineață cum corpul tău se simte din ce în ce mai bine și mai curat.
  • cu fiecare tehnică pe care o aplici gândește-te cum fiecare te ajută și te susține în procesul tău de detoxifiere.
  • mulțumește pentru fiecare zi de detoxifiere și gândește-te cât de bucuros este corpul tău că îi oferi un așa privilegiu.

Este important să crezi că orice faci ajută și funcționează. Însuși aspectul holistic al sănătății spune că echilibrul înseamnă să fii aliniat: trup, minte și suflet.

Cu drag,
Ancuța.  

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top