skip to Main Content
Detoxifică-te în Fiecare Zi – 10 Unelte Accesibile Oricui – Partea I/II

Detoxifică-te în fiecare zi – 10 unelte accesibile oricui – Partea I/II

Indiferent de nivelul la care te aflii, în orice moment poți să mai faci câte un pas mic spre sănătate și stare de bine.

Citeam aseară într-o carte extrem de utilă despre dependențe și despre faptul că orice tehnică sau strategie funcționează doar pentru cei care își doresc cu adevărat să se schimbe.

Schimbarea nu este pentru toată lumea. De aceea nu o să vezi niciodată o tehnică sau un proces care să fie general valabil și să aibă 100% rezultate.

Cel mai important aspect atunci când te hotărăști că așa nu se mai poate și că vrei să aduci binele în viața ta, este să existe în mintea ta motivația supremă pentru care vrei să faci asta.

La fel este și cu detoxifierea. Sunt multe moduri prin care îți poți ajuta corpul să se detoxifice. În funcție de cât de multe ești pregătit spiritual și fizic să faci, procesul de detoxifiere poate fi mai profund sau mai superficial. Chiar și gândul că vrei să faci ceva,  atunci când nu știi care este următorul pas, este un pas spre reușită.  

Să presupunem că ești o persoană care are o alimentație obișnuită și nu ești dispus sau îți este teamă să te avânți într-un proces de detoxifiere mai complex, sau mai profund. Am făcut pentru tine o listă de 10 lucruri pe care le poți integra în rutina ta zilnică, fără să simți că e necesar să muți munții din loc sau să apelezi la un efort de voință ieșit fin comun.  

În prima parte a articolului vom vorbi despre 5 dintre aceste lucruri:

Bea apă suficientă

Este printre primele lucruri pe care le spun atunci când vorbesc despre sănătate sau despre alimentație. Totuși mulți oameni ignoră cu desăvârșire acest mic lucru pe care îl pot integra în rutina zilnică și care poate schimba viața, fără să exagerez în vre-un fel cu această afirmație.

Aș putea să vorbesc până mâine despre cum consumul de apă și sănătatea rinichilor este esențială. Se spune că atunci când nu ne mai funcționează rinichii suntem PA! .

Toate funcțiile corpului funcționează pe bază de apă. Presiunea arterială este influențată de consumul de apă, detoxifierea este sporită atunci când consumi suficientă apă, celulita se datorează consumului insuficient de apă. Da, ai citit bine! Dacă nu o faci pentru rinichi atunci fă-o pentru posteriorul ferm pe care ți-l dorești. 😀  

Apa curăță, apa spală, apa purifică. Niciun lichid nu se compară cu apa simplă, naturală, pură.

Specialiștii oferă informații diferite cu privire la consumul de apă. Unii spun că minim 33 de ml pe kg corp ar fi necesarul, alții susțin că 50 de ml pe kg corp ar fi potrivit. Un aspect foarte important este că nu trebuie să mărești cantitatea de apă brusc. Bea în fiecare zi câte o cană în plus față de ziua anterioară și lasă corpul să îți dicteze în timp care este necesarul tău zilnic.  

Elimină alimentele procesate

Alimentele procesate sunt un rezultat al lumii moderne. Fiind preocupați cu atât de multe activități zilnice, ne dorim ca totul să se întâmple cât mai repede. Doar că așa ne îndepărtăm mult prea mult de Natură.

Uneori chiar nu ai timp să stai să-ți pregătești ceva de mâncare și atunci semipreparatele par a fi cea mai bună idee. Dar cât de mult ești dispus să plătești mai târziu prețul timpului pe care îl câștigi acum?  

Cum ar fi dacă pentru o perioadă ai ocoli dulciurile cu mult zahăr, produsele de tip fast food, prăjelile, făina albă și alte alimente grele și foarte procesate?  

Alimentele procesate sunt printre primele care încetinesc sau chiar blochează procesul de detoxifiere.

De ce?

  • sunt greu de digerat și blochează multă energie pe digestie, în loc ca organismul să se ocupe de detoxifiere.
  • sunt foarte slabe din punct de vedere nutritiv, ca să nu spun că tind spre 0 și elimină în organism o cantitate extrem de mare de reziduuri și toxine chimice.  
  • sunt sărace în fibre insolubile iar acest aspect încetinește tranzitarea deșeurilor prin intestine. Constipația îți este cunoscută?
  • sunt extrem de bogate în zahăr procesat care ridică alarmant de tare nivelul de zahăr din sânge și care ulterior se transformă în grăsime depozitată.  
  • sunt alimente nerecunoscute de către organism, motiv pentru care se dă alarma sistemului imunitar și tot organismul intră într-o stare de stres.

Acestea sunt doar o parte din motivele pentru care alimentele procesate nu ajută detoxifierea organismului, ci din contră.

Doar eliminarea lor, fără a renunța complet la produsele de origine animală și adăugarea unui procent semnificativ de fructe și legume în alimentație, crește vizibil detoxifierea naturală a organismului și îmbunătățește starea de sănătate.    

Mișcă-ți corpul de fiecare dată când ai ocazia

Anatomia omului este construită astfel încât să ne putem deplasa cu ușurință și să avem activități fizice mai toată ziua.

Limfa, lichidul în care ajung majoritatea toxinelor din corpul nostru și deșeurile celulare, nu are un sistem propriu de mișcare așa cum are inima. Ea poate fi pusă în mișcare doar cu ajutorul exercițiilor fizice sau cu ajutorul masajului (vom vorbi la punctul următor).  

Atunci când activitatea limfei este încetinită, corpul nu mai poate elimina deșeurile în mod eficient și rămân blocate în corp.

Mișcând limfa, nu facem decât să ajutăm procesul firesc al organismului de eliminare a acestor deșeuri nefolositoare.

Dacă te uiți în Natură nicio viețuitoare nu este statică. Chiar și plantele se lasă purtate de mișcarea vântului. Chiar și planetele au rotația lor specifică în jurul Soarelui.

Dacă știi că ai o activitate zilnică sedentară, folosește-te de fiecare ocazie pentru a face mai multă mișcare:

  • Lasă mașina acasă din când în când și alege să mergi pe jos distanțe scurte sau medii
  • Folosește întotdeauna scările. Știu că uneori liftul sau scările rulante sunt mai comode, dar dacă ești o persoană sedentară chiar și acest mic efort te ajută să mai faci încă un pas în această direcție
  • Alege să faci un sport de grup. Pe lângă faptul că îți faci prieteni noi cu care împărtășești aceeași activitate, grupul te poate motiva să nu te lași pe tânjeală și să-ți formezi o rutină săptămânală. Pentru București îți recomand să ieși la alergat cu prietenii de la 321sport. Te iau de la 0 și te învață tot ce ai nevoie să știi despre acest sport
  • Dansează. Dansul este un tip de mișcare foarte complex. Chiar dacă nu este atât de eficient precum alte tipuri de mișcare, dansul poate fi la îndemână dimineața atunci când îți faci rutina zilnică și îți ridică starea de spirit  
  • Mergi la sală. Uneori acest obicei poate fi mai motivant, mai ales dacă îl iei ca pe o rutină. Mersul la sală nu înseamnă doar tras de fiare, înseamnă și aerobic, pilates, yoga, zumba, cardio, înot și alte activități antrenante. Testează să vezi ce ți se potrivește cel mai bine.

Drumețiile pot fi un mod foarte plăcut prin care îmbini mișcarea cu relaxarea și timp pentrecut cu cei dragi.

Masajul

Masajul este un mijloc foarte eficient prin care îmbini relaxarea cu intenția și vindecarea.

Până de curând credeam că masajul este doar o formă de relaxare. Acum admit că m-am înșelat. Masajul este un mijloc foarte bun de recuperare, vindecare și detoxifiere dacă știi cum să-l aplici.

Profesioniștii știu că atunci când faci un masaj de calitate lucrezi în primul rând cu intenția. Atunci când intenția ta este aceea de a te detoxifia (când îți faci automasaj), sau îi comunici intenția ta terapeutului cu care lucrezi, la nivel subtil acest proces începe deja să se manifeste în corp.

După ce intenția este stabilită, se trece la partea tehnică care reprezintă modul în care se lucrează această intenție. Pentru detoxifiere poți alege drenajul limfatic, foarte eficient pentru activarea mișcării limfei, sau reflexoterapia care lucrează și activează toate sistemele și funcțiile interne ale organismului.  

Dacă nu îți permiți să mergi foarte des la un specialist, poți începe să-ți faci singur masaj acasă. Folosește un ulei de masaj terapeutic din uleiuri naturale și aplică mișcări circulare pe toată suprafața corpului, dar și la nivelul feței și scalpului. Nu uita să ai în minte intenția de a elimina toxinele din organism.

Perierea pe uscat

Perierea pe uscat este o altă tehnică prin care poți activa mișcările limfei de la suprafața pielii și îți poți ajuta corpul să scape de celulele moarte. Unul din efectele imediate ale perierii pe uscat este că pielea devine mai netedă și mai curată.

Perierea pe uscat se face cu ajutorul unei perii cu perii deși și moi, ca în imaginea de mai jos.

EczeCJa0j0

 

Perierea se face înainte de duș, timp de 3-5 minute. Folosește imaginea de mai jos pentru a face o periere corectă. Este important ca perierea să se facă în direcțiile indicate în poză pentru a conduce limfa spre ganglionii limfatici care colectează toxinele și deșeurile.

927cef4b98dbb1811b776b923b2f61fb

 

În articolul următor o să abordez celelalte 5 lucrui pe care le poți face în fiecare zi pentru a ajuta procesul de detoxifiere internă și voi împărtăși alte tehnici și practici utile.

 

Dacă îți dorești să aflii mai multe despre procesul de detoxifiere, te invit la un workshop practic pe care îl organizez în București pe data de 25 Martie.

Acolo vom aborda mai pe larg subiectele din această serie de articole despre detoxifiere, dar vom insista mai mult și pe partea practică a acestui proces, prin tehnici și exerciții utile. Vei avea ocazia să vezi în ce constă și să deguști un meniu de post detoxifiant.     

Dacă simți că ai primit valoare din aceste articole imaginează-ți cât de multe lucruri vei învăța la acest workshop.  

Mai multe detalii despre workshop găsești pe pagina evenimentului de aici.

 

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top