skip to Main Content
Detoxifierea și Criza De Vindecare

Detoxifierea și Criza de Vindecare

Îți propun un exercițiu de imaginație. Știi că-mi plac explicațiile simple și fac mereu referire la Natură.

Când îți este rău, de exemplu atunci când ești răcit, ce-ți cere corpul? Alimente grele și bogate caloric, sau alimente cât mai ușoare și simple? De câte ori ți-a fost rău sau ai fost bolnav și nu ai avut poftă de mâncare? De câte ori, copil fiind, atunci când erai răcit mama se chinuia să te convingă să mănânci și tu ceva? Iar tu nu și nu. Ceaiul cu lămâie era singurul aliment care intra și mergea direct la suflet.

Corpul are capacitatea incredibilă de a se regenera și vindeca.

Puține sunt momentele când organismul este depășit și nu mai are nici resursele sau timpul să o scoată singur la liman. De cele mai multe ori îți transmite așa cum poate, ce are el nevoie ca să supraviețuiască și să fie fericit. El nu are nevoie de prea multe să fie bine, are nevoie de confort și nevoile de bază.

În anumite situații, de exemplu atunci când ești răcit, fiind presat de împrejurări și de urgența situației, îți arată în mod explicit că nu are nevoie de alimente grele și care îi consumă inutil energia. El are nevoie de cât mai multă energie să o îndrepte spre refacere și vindecare. Aceea este prioritatea lui numărul 1.  

Dacă ai o avarie în locuință, faci tot posibilul să amani tot ce aveai de făcut în mod normal ca să remediezi situația și să te ocupi de urgență.

Semnul egal între detoxifiere și răceală poate fi pus în momentul în care privim boala ca pe un moment în care putem face curat în organism și să scoatem de acolo tot ce a rămas neeliminat pe parcursul vremii. Temperatura, expectorațiile, transpirația, tusea, sunt moduri prin care coprul elimină inamici, reziduuri, toxine și tot ce nu-i mai este de folos în corp.  

Cu cât ne ascultăm instinctul natural de a menaja digestia oferind corpului alimente ușoare, cât mai simple și mai puțin procesate, cu atât el va putea să se ocupe de curățenie și de definitivarea procesului de detoxifiere.

Răceala, ca și multe alte afecțiuni, este o formă profundă a procesului de vindecare.

Tu când faci curat în casă și te hotărăști să renunți la ce nu-ți mai este de folos, nu răstorni în primă instanță lucrurile cu susul în jos, ca mai apoi să le iei gospodărește și să faci lună?   

Perioada aceasta mi-am propus să reiau seria articolelor despre procesul de detoxifiere. Am început să scriu despre acest subiect încă de săptămâna trecută, în articolul de aici și voi scrie pe tot parcursul lunii martie. Este un subiect ce merită dezbătut, are multe laturi, multe enigme și dedesubturi, care pot fi însă înțelese extrem de logic, luate pas cu pas.

Pentru un organism sănătos, detoxifierea se produce în mod natural în fiecare zi, fără să fie resimțită într-un mod aparte.   

Detoxifierea cuprinde toate modurile prin care organismul elimină toxinele și reziduurile de care nu mai are nevoie: pe calea naturală, prin transpirație, tușit, strănut, expectorații, piele.

Datorită vremurilor în care trăim, ne-am îndepărtat cu mult de modul în care Mama Natură ne-a lasat să fim acum mii de ani atunci când ne-a creat, corpul nu mai funcționează în modul în care a fost proiectat să funcționeze atunci când se plimba liber în natură.

Acum suntem tehnologizați, ne bucurăm că putem ajunge la mii de km distanță în doar câteva ore, dar trăim și cu alte griji, alte condiții de stres și pericol pe care corpul le preia și le gestionează ca atare.

Corpul nu a fost proiectat să înfrunte stresul, grijile și mâncarea multă, extrem de procesată, zi după zi. Aceste situații în natură sunt extrem de rare. În zilele noastre nu se întâmplă 8 ore pe zi sau chiar mai mult să te alerge ursul prin pădure. Timp în care să încerci să mai și mănânci, o mâncare grea, rafinată, extrem de necompatibilă cu corpul tău.

Nu ar trebui să ne mire că după lupte seculare, în care ne tot scapă de pericole, la un moment dat spune: Stop joc! Știi ceva, eu nu mai pot! Am obosit! Numai pot să strâng gunoiul sub preș, trebuie să-l scot afară!

Așa apar problemele de sănătate. Putem enumera de la cele mai simple simptome: energie scăzută, migrene, probleme de digestie și de eliminare, tranzit greoi, problemele de asimilare, probleme ale pielii și probleme hormonale, iar lista poate continua.     

Dacă de multe ori noi privim răceala ca pe ceva rău, ce ne ține la pat și ne obligă să ne odihnim și să ne menajăm digestia, corpul primește acea perioadă de menajare ca pe un moment de detoxifiere, pură binecuvântare.

Unul din cele mai mari mituri este că răceala se datorează statului în curent. Dar dacă stai și analizezi atent, sunt multe momente când ai stat în curent și ți-a fost frig și nu ai avut nimic după.

Dacă o să fii atent la următorul moment când răcești, vei vedea că de cele mai multe ori răceala apare între sezoane, atunci când corpul trece de la o alimentație mai săracă din punct de vedere nutritiv la una mai variată, sau invers. Etapele tranzitorii, atât fizice cât și emoționale, sunt cele mai predispuse detoxifierii.

Este procesul firesc al naturii: întâi faci curat și elimini ce nu-ți mai este de folos pentru ca apoi să poți reface și construi pe o fundație sănătoasă.

Dacă organismul tău s-a hotărât să pornească din proprie inițiativă procesul de detoxifiere, indiferent dacă este un moment prielnic sau nu pentru tine, mulțumește pentru preces și fii recunoscător.

Dacă te-ai hotărât chiar tu să pornești un proces de detoxifiere, indiferent că vorbim despre o alimentație curată sau chiar una pe bază de sucuri , e bine să fii conștient de efectele crizei de vindecare.

Aceste efecte nu apar la toate persoanele. Ele depind foarte mult de:

starea de sănătate a anumitor organe. De exemplu dacă știi că ai bila leneșă, sau ficatul mărit, probleme cu rinichii (întâlnit destul de frecvent), probleme cu tranzitul intestinal, în primă fază acestea te vor atenționa că începi să lucrezi cu ele.   

nivelul de rafinare al alimentației înainte de detoxifiere. De exemplu o persoană care mănâncă haotic, cu multe dulciuri, fast food, zahăr rafinat, băuturi carbogazoase, ar trebui să se aștepte la cel puțin o parte din aceste simptome.

gradul de profunzime al detoxifierii. De exemplu dacă detoxifierea constă în a ține post 40 de zile, simptomele vor fi mai puțin în comparație cu detoxifierea pe bază de sucuri. Desigur și beneficiile sunt pe măsură.

Durerile de cap

Ca și în cazul răcelilor, durerile de cap parcă îți taie tot cheful de a face orice altceva. Pe moment sunt supărătoare și chiar te pot împiedica să îți duci la bun sfârșit treburile zilnice, dar ele sunt de fapt cele mai frecvente mesaje de atenționare precum că detoxifierea a început.

Durerile de cap trec în primă instanță după 2-3 zile de la începerea detoxifierii și sunt cele mai frecvente simptome.

Pentru a trece mai ușor peste acest simptom neplăcut, planifică-ți să începi detoxifierea în niște zile ușoare, relaxante sau chiar libere. Dormi, mergi la o ședintă de masaj sau folosește aromoterapia. Pune 2-3 picături de ulei esențial de lavandă, mentă, lămâiță sau orice ulei care te relaxează pe un șervețel și miroase servețelul din când în când. Ulei esențial poți pune și într-o cadă cu apă și să te lași purtat de energia curativă a apei.   

Grețuri

Grețurile sau sensibilitatea la diverse mirosuri sunt efecte clare ale detoxifierii ficatului. Ficatul este unul din cele mai vizate organe atunci când vorbim despre detoxifiere.

Rolul său în corp este de a identifica și neutraliza substanțele toxice care ne pot dăuna, iar acest rolul nu este unul deloc ușor. De aceea atunci când venim cu materiale curate și alimente de vindecare, ficatul este primul care se bucură de beneficiile schimbării.

De această dată simptomele sunt un semn bun și vor trece de la sine continuând drumul detoxifierii.

Poți ajuta prin consumarea de ceaiuri vindecătoare cu efect terapeutic. Plantele care ajută detoxifierea și sănătatea ficatului sunt: coada șoricelului, cătina, armurariu, ciulinul, anghinarea, rostopasca, gălbenelele, sunătoarea, cicoarea.  

Amețeală

Acest simptom l-am întâlnit foarte rar în rândul clienților mei și nu am găsit nicio explicație științifică pentru prezența lor. Așa am ajuns la concluzia că se datorează în mare parte fricii legată de nutriția din timpul detoxifierii. În cazul în care ești subnutrit, amețeala poate fi un semn al faptului că organismul nu prea mai are resurse interne să gestioneze toate sistemele, dar aceast caz este extrem de rar. Într-un program de detoxifiere pe bază de crudități, corpul tău abundă de minerale și vitamine. Nu are voie să fie subnutrit.

În cazul în care te confrunți cu stări de amețeală în perioada detoxului, acestea pot fi cauzate de modul în care privești tu acest proces. Ai încredere în el? Îți lași corpul să facă ce știe el mai bine, tu făcând partea ta și oferindu-i doar ingredinete de calitate? Îi transmiți gânduri bune și îți fixezi în fiecare zi intenția de a-l ajuta să se curățe?     

Modificări ale tranzitului intestinal și/sau urinei

De cele mai multe ori aceste modificări îți vor aduce doar stare de bine. Este posibil ca în primă instanță stomacul să arate câteva sensibilități (balonare sau gaze) cauzate de alimentația deficitară și extrem de acidă de până atunci, dar acestea sunt stări de tranziție și corpul va ști să se echilibreze după 2-3 zile de alimentație curată.

Culoarea mai intensă a urinei poate fi cauzată de toxinele pe care le elimini în procesul de detoxifiere. În același timp reprezintă un semn că trebuie să mărești cantitatea de apă ca să ajuți corpul să elimine mai ușor.  

Irascibilitate/Proastă dispoziție

Detoxifierea este un proces ce de obicei merge mai departe decât nivelul fizic. Detoxifierea ajunge de cele mai multe ori în plan sufletesc și când începe să scoată emoții și stări reprimate mai că îți vine să fugi.

Sufletul tău vrea să trăiască cu intensitate totul.

Fuga nu este o scăpare. Cu fuga nu ai reușit să le gestionezi nici până acum, de aceea au rămas ascunse acolo, dincolo de imaginea pe care o afișezi tu zilnic.

Detoxifierea nu este un proces ușor. De cele mai multe ori cea mai mare provocare nu ține de ce și cum să mănânci ci de cum să-ți gestionezi valul de emoții ce vine spre tine. Acum nu mai poți fugi la ciocolată atunci când un coleg te enervează la birou. Nu mai poți ascunde sub un văl stresul pe care l-ai acumulat la birou și cu care nu știi ce să faci.

Detoxifierea te învață să pui în mijlocul camerei tot amalgamul de emoții și trăiri și să le rezolvi cu maturitate și asumare.

De ce te stresează serviciul pe care îl ai? Cum poți să fii mai bine tu cu tine? Cum poți să-ți duci mai bine la bun sfârșit misiunea ta aici, pe Pământ? Știi care este misiunea ta? Unde stă fericirea ta? În mâncare? În tine? În cei din jur? Cum poți simți fericire acum, cu ceea ce ai, cu ceea ce ești?

Vei avea tendința să renunți, să te întorci în zona de confort, să crezi că nu este pentru tine. Este pentru tine, este despre cum te poți uita tu la tine cu alți ochi, cu altă impresie despre cât de multe poți face și cât de puternic ești.

Sunt teme frumoase de gândire și asum cu maximă convingere că detoxifierea te face să vezi lumea altfel, din alt unghi, cu o altă perspectivă și îți poate schimba viața.

Pentru asta e necesar să intri cu ambele picioare în acest proces, să te lași descoperit și să fii dispus să ieși din zona ta de confort.

Cu drag,
Ancuța.

 

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top