skip to Main Content
Experiența Unui Detox Cu Sucuri – Partea 1 Din 2

Experiența Unui Detox cu Sucuri – Partea 1 din 2

​Calendaristic vorbind, a venit primăvara. 🙂

Practic, sezoanele nu mai sunt ce-au fost. Motiv suficient de întemeiat încât corpul să fie dat peste cap de atâtea schimbări și tranziții. 

Corpul este puternic și bine construit să facă față. Corpul poate să gestioneze aproape orice pentru că a dezvoltat un mecanism adaptativ de-a lungul timpului. 

Din păcate, noi am profitat cât am putut de mult de acest mecanism isteț și ne-am bazat pe faptul că dacă nu “țipă” pe moment, înseamnă că este fericit cu modul în care îl tratăm. Iar asta a dus la un fenomen care se aseamănă cu “păcătura chineazească”. 


​O picătură într-un pahar gol este aproape nesemnificativă, dar picătură cu picătură, în mod constant, după o perioadă de timp, se adună și însumează incredibil de mult. 


​În articolele trecute am vorbit despre necesitatea unui detox și ce presupune acest lucru în mod practic. 

Astăzi eu sunt în ziua 17 de detox cu sucuri și mă îndrept cu pași repezi spre ziua 20. La cum văd că decurg lucrurile, mă văd ajunsă cu succes la capătul a 30 de zile de detox. 

Nu am avut această țintă încă de la început de drum pentru că mi-am dorit foarte mult să-mi ascult corpul și să mă las purtată de ceea ce el îmi va dicta. Cu fiecare zi care trece simt că mai are treabă și atunci îl las “să sape” cât mai în profunzime. 

Am fost surprinsă să văd cât de receptiv este așa că zilele s-au scurs iar obiectivul meu a început să fie din ce în ce mai mare. 

Câte zile de detox ar fi recomandat să fac?

Mă bucur să văd un foarte mare interes din partea comunității de a începe și a susține o cură de detoxifiere cu sucuri. 

Nu știu dacă realizezi cât de fain este acest fenomen și cum împreună, pornind în primul rând de la noi, învățăm să ne resprectăm singura casă pe care o vom avea până la sfârșitul vieții – corpul nostru, iar apoi reușim să transmitem un mesaj comun că în sfârșit ne întoarcem către natură, către simplu și sănătos, că învățăm să trăim în comuniune cu natura și că ne înțelegem mecanismele interne măcar în proporție de 50%. 

În articolul trecut ți-am menționat că un detox poate să dureze și chiar este recomandat să dureze mai multe zile. Un detox bine făcut începe de la 3 zile în sus.

Primele zile sunt de acomodare și corpul tău aproape că nici nu realizează ce se întâmplă cu el. 

Imaginează-ți că te apuci să faci curățenie generală în casă și pentru că nu știi de unde să începi, ridici covorul din mijlocul camerei care stă acolo de ceva timp. Nu poți face acest lucru fără să răspândești inevitabil praf prin toată casa. 

Fix așa se întâmplă și la detox. În primele 3 zile ridici covorul plin de praf din mijlocul camerei.

În acest moment poți spune că oficial abia a început curățenia. 

Dacă după aceste zile tu revii la obiceiurile tale obișnuite, poți spune că ai scapat de o problemă mare: covorul din mijlocul camerei care era plin de praf și murdarie, dar nu poți spune că ai terminat cu succes curățenia generală.

Curățenia generală începe cu scuturatul covorului, continuă cu șters praful de pe mobilă, dat cu aspiratorul, mutat mobila și scos praful din toate dedesubturile și locurile greu accesibile, spălat geamurile, perdelele, lustruit podelele și lista mare poate continua. 

Un detox foarte eficient este cel de 10 zile 

Dacă îți dorești să muți și canapeaua, să ștergi praful de pe sub pat, de pe după mobilă și de prin toate locurile greu accesibile, merită să te îndrepți curajos spre 15-20 sau de ce nu, 30 de zile de detox cu sucuri.  

Știu că sună mult. Mai ales dacă nu ai mai trecut prin asta. Permite-ți măcar să te gândești pentru moment că se poate și că sunt mulți oameni care au făcut asta.

În mod firesc, timpul de care are nevoie corpul ca să facă curățenie generală depinde de la persoană la persoană. 

Atunci când ai o casă mică și bine întreținută, lucrurile merg mai repede și mai ușor. Cu cât casa este mai spațioasă și stratul de praf este mai mare, cu atât mai mult e nevoie de insistență, de mai mult timp, de mai multă răbdare și de mai multă soluție de curățat. 

Sper că nu am fost prea abstractă în comparația de mai sus. În acest caz soluția de curățat sunt aceste minunate sucuri care vin cu material excelent de reconstrucție și regererare. 

Cum te pregătești pentru un detox?

În primul rând te pregătești psihic. 80% din atenția ta aici trebuie să fie. Începi un drum care nu știi cum va decurge, deși știi că la capătul călătoriei vei fi un alt om: mai sănătos, mai curat, cu mintea mai lipede, cu mai multă energie și mai pregătit să faci față provocărilor zilnice.   

Dacă ai o alimentație standard sau dacă mai mănânci lactate, poți să-ți ușurezi trecerea prin a ține minim 3 zile de post cu mâncare ușoară și lichide (apă, apă cu lămâine, ceaiuri și sucuri cât și cum poți). 

Dacă ești deja vegan, alimentația ta este deja destul de rafinată încât să nu resimți trecerea ca fiind bruscă.

Cum reacționează corpul atunci când trece printr-un detox?

Am citit multe despre detox înainte să mă apuc de unul. Am privit oameni care au ales să facă un detox cu sucuri sau chiar pe bază de apă (da, se poate, dar personal îl recomand doar cu monitorizare atentă și nu de capul tău) și mă gândeam că voi trece prin diverse etape ale detoxifierii. 

Surpriză însă, nu a fost așa cum mă așteptam, a fost mai bine. 

Prima zi de detox 

Pentru mine prima zi de detox a început cu mult entuziasm și curiozitate. Nu știam ce mă va aștepta, am început încrezătoare și pusă pe fapte mari. Mă așteptam să-mi fie foame la un moment dat și am avut dreptate.

Prima parte a zilei a descurs excelent. Dimineața am început cu un smoothie (fructe, apă, blender 30 de secunde și gata micul dejun), până la pranz am ținut-o cu apă și ceaiuri, iar la prânz m-am bucurat de un suc minunat din legume și fructe stors prin presare la rece și strecurat.

La 15:30 mi s-a făcut foame. Aici am realizat că minunat ar fi să mai am un suc la aceasta oră. Din păcate următorul era programat la ora 18:00 așa că am continuat cu apă și ceai și în 30 de min nu am mai simțit deloc foame. 

Seara aproape ca nici nu mi-a fost foame, dar mi-am băut conștiincioasă sucul (altul decât cel de la prânz). 

O ușoară senzație de foame am mai avut la ora 20:00, când mi-am băut laptele vegetal (nelipsit din fiecare zi, de la începutul programului și până acum) și al cărui loc este genial la acea oră, pentru că potolește stomacul și este mai sățios decât orice alt suc.

Trăgând linie, prima zi a fost mult mai ușoară decât mă așteptam.  

Cea mai mare provocare este cea de natură psihică

A doua și a treia zi au decurs la fel de firesc. Un lucru pe care l-am sesizat în a doua zi a fost faptul că am început să simt mult mai intens mirosurile din jur. De la mirosul florilor și până la mirosul de mâncare. 

Mâncarea îmi sărea în ochi, fie că era vorba de o banană, un măr sau orice fel de mâncare vegan care îmi apărea pe Facebook și reacționam instinctiv. Măcar să mă apropii de ea, măcar să o văd. 

Foame nu-mi era, semn că e vorba mai mult de atașament și de experineța frumoasă pe care o ai mâncând și nu instinctul de supraviețuire. 

Atunci am avut una dintre cele mai mari revelații din acest program de detox: 


​Cea mai mare provocare în acest program nu este foamea, ci atașamentul emoțional față de mâncare, față de experiența pe care ți-o oferă mâncarea. 


​Așa că dacă intenționezi să intri într-un astfel de program, ar fi recomandat să știi acest lucru de la început. Este normal, toată lumea trece prin acest pas de-a lungul procesului și odată ce îl înțelegi, îți este mult mai ușor să treci peste.

Pe mine m-a ajutat mult dialogul interior și faptul că am înțeles că e o nevoie mai mult psihică decât fizică.  

De multe ori folosim mâncarea ca pe un anestezic, ca să ne simțim mai bine și să uităm de grijile zilnice. 

Mâncarea este refugiul nostru și mâna care ne mângâie creștetul, care ne face să ne simțim în siguranță și ceva mai fericiți după o zi streantă și obositoare. 

Odată ce intenționat refuzăm să ne mai oferim această plăcere zilnică, pentru că alegem să trecem printr-un detox, suntem nevoiți să stăm față în față cu situațiile noastre zilnice și să acceptăm realitatea așa cum este.        

Propune-ți ca pentru primele zile de detox să lași lucrurile să decurgă așa cum vor veni. Nu te speria dacă voi ieși la iveală diverse sentimente și stări reprimate. Sunt firești și faptul că stai față în față cu ele și le trăiești, te ajută să treci mai ușor peste ele. 

La prima vedere detoxul pare ceva de natură fizică, dar mai presus de toate, te ajută să te eliberezi de anumite stări și evenimente reprimate prin care ai trecut.

Dă-i voie să fie, să se exprime, să se manifeste cu tot ceea ce înseamnă el și acceptă tot ce vine pentru că așa vei reuși să faci curat până în cele mai ascunse locuri din căsuța ta. 

Suntem diferiți  

Suntem diferiți și totuși atât de asemănători. 

Experiența unui detox este unică pentru fiecare persoană în parte. În zilele 5-6 de detox mi-au apărut câteva bubite sub bărbie și pe umeri, care au dispărut după alte 2-3 zile, apoi pielea a început să mi se curățe din ce în ce mai mult. 

În unele seri simțeam că am o energie debordantă și nu puteam dormi, iar în altele mi-a fost atât de somn încât nu am mai putut face nimic și pur și simplu m-am băgat la somn. 

Efectele detoxului pot fi dintre cele mai diverse, dar în același timp sunt destul de inofensive. 

Sunt extrem de firești, pentru că organismul lucrează la capacitate aproape maximă pe refacere și regenerare, iar asta implică “să umble” și prin cele mai ascunse locuri din corp și să scoată tot ce nu îi mai este de folos.  

Ai încredere în corpul tău, fii generos cu el și oferă-i doar ce-i mai bun. Pentru că merită. 

Cu drag,

Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top