skip to Main Content
Îmbunătățește-ți Alimentația Fără Să Îți Mai Pui Problema Timpului

Îmbunătățește-ți Alimentația Fără să Îți Mai Pui Problema Timpului

Dacă aș fi acum în fața unui public de cel puțin 100 de oameni și aș lansa întrebarea scurtă: “Cine și-ar dori să aibă mai mult timp?”, în unanimitate mâinile s-ar ridica și ochii curioși s-ar mări plini de speranța ca eu să dau un truc, o pastilă magică, ceva care să facă timpul să treacă mai greu sau măcar să fac ziua mai lungă.

Oricât de mult mi-aș dori să satisfac această nevoie și să pot oferi mai mult timp fiecărui om în parte, nu o pot face. Și eu mă confrunt cu aceleași puține 24 de ore dintr-o singură zi.

Toată lumea are aceleași număr de ore la dispoziție într-o zi, aceleași nevoi primare și aceeași problemă veșnică: Ziua e prea scurtă ca să le facem pe toate.

Doar dacă… înțelegem puțin mecanismul prin care funcționează corpul și modul simplist prin care funcționăm noi ca entități și organisme vii. Putem jongla cu timpul și activitățile pe care le facem zilnic astfel încât să faceam ce vrem să facem și nu ce putem sau ce ne este mai comod.

Te-am amețit un pic? Hai că revin și explic pas cu pas ce am vrut să spun mai sus.

Peste 80% din procesele pe care le facem zilnic sunt automatisme. De exemplu respiratul sau mersul, chiar și spălatul pe dinți sau închisul ușii de la intrare cu cheia după ce ieși din casă.

Apropo, de câte ori nu ai pățit și tu să nu-ți aduci aminte dacă ai închis ușa de la intrare și să încerci să rememorezi momentul, fără să ai succes?

Șansele să nu fi închis ușa de la intrare sunt de 0,001%. Asta pentru că în fiecare zi, atunci când ieși pe ușă iei în mână cheile, tragi ușa după tine, bagi cheia în ușă, rotești cheia, o scoți din yală, bagi cheia în geantă și îți vezi liniștit de drum.

Totul se întâmpă în câteva zeci de secunde și o poți face fără să te gândești la proces pentru că ai făcut-o de atâtea ori, iar corpul nu mai percepe aceste acțiuni ca pe ceva pentru care trebuie să depună un efort special.

Totul se întâmplă mecanic, automat. Ca o poezie pe care corpul a învățat-o pentru că a văzut-o zile la rând.

La început nu a fost deloc așa. Când erai mic, părinții te-au învățat cum funcționează acest mecanism și l-ai perfecționat de la zi la zi. L-ai repetat pas cu pas până, fără să sesizezi a ajuns un proces automat, care nu mai necesită implicarea ta mentală și concetrarea atentă la fiecare detaliu.

Tot așa s-a întâmplat și cu mersul. Ai uitat de câte ore și zile a fost nevoie să răpetăm mecansimul atunci când eram mici până să deprindem procesul fără efort și fără teama că în orice clipă ne vom dezechilibra?

Corpul are tendința să automatizeze fiecare proces repetat pe care îl face zilnic.

Iar acest lucru este minunat pentru că ne premite să învățăm și să fim din ce în ce mai buni în fiecare zi.

Știind și înțelegând cum funcționează organismul uman, ne întoarcem acum la oile noastre.

Ne aflăm în stadiul în care vrem să adoptăm o alimentație sănătoasă, iar veșnica piedică zilnică pe care o avem este timpul.

Faptul că pe lângă grijile și responsabilitățile zilnice se adaugă organizarea meselor și cumpărăturile, grija pentru fiecare masă și fiecare gustare, gătitul, pachețelele și situațiile neașteptate, pare a fi la prima vedere un lucru care îți ocupă mult timp.

Mult prea mult timp din și așa puținele 24 de ore pe care le ai zilnic.

Dacă continui să faci ce ai făcut până acum vei avea ce ai acum

Este mai simplu să continui lucrurile așa cum le știi, să gătești rețetele pe care le cunoști și care îți ies foarte bine. Este o situație cu care toată lumea este obișnuită, atât tu cât și cei dragi.

Îți spui în fiecare zi că vei încerca ceva nou și sănătos atunci când vei avea mai mult timp liber și nu vei mai fi presat de obligațiile urgente zilnice.

Știu scuza asta. Obișnuiam să o folosesc și eu. M-am agățat bine de ea mult timp. Până am avut tăria să recunosc că mă mințeam singură.

Acel timp liber nu o să vină niciodată.

Întotdeauna va fi ceva mai important în față.

Va apărea ceva de ultim moment atunci când crezi că îți vine rândul.

Fără să realizezi, comoditatea și amânarea te vor duce pe aceeași linie dreaptă și într-o zi s-ar putea să fii un pic cam departe. Cu fiecare zi care trece, îți este din ce în ce mai greu să iei taurul de coarne și să schimbi ceva.

Top 1 probleme pe care le întâmpină cei care vor să adopte o alimentație vegană sau cel puțin una mai sănătoasă este tocmai problema timpului.

Este o problemă reală pentru că odată ce te-ai hotărât să schimbi ceva în alimentația ta, pasul următor este să acționezi.

Da, vei avea nevoie de un pic mai multă atenție la început. Nu este vorba de timp, cât este vorba de focus și conștientizare.

Nu e necesar să-ți schimbi de la început alimentația din temelii și odată cu această alegere să-i obligi pe cei din jur să te urmeze.

Poate fi o alegere neinspirată și frustrantă.

În schimb poți începe prin a face alegeri conștiente în fiecare zi.

Poți încerca o rețetă nouă pe săptămână sau atunci când comanzi de undeva să faci combinații mai bune și mai puțin grele.

Poți începe prin a adăuga mai multe legume și fructe, mai multe salate și mai multe alimente sănătoase.

Tu știi deja ce ai de făcut.

Dacă te aflii aici, știi cel puțin o schimbare pe care o poți face începând din acest moment, astfel încât să fii mai aproape de stilul pe care ți-l dorești.

Automatismul își va pune aprenta în scurt timp

Vei simți la început că aloci ceva mai mult timp în această direcție, dar va fi un timp investit cu folos.

În mai puțin de 2 luni îți vei da seama că noul tău obicei sau noua schimbare face deja parte din viața ta.

Ai intrat pe pilot automat și nu mai simți că faci vreun efort sau că aloci un timp special pentru asta.

Este legea automatismului pe care ți-am explicat-o mai sus.

Timpul este scuza general valabilă pentru orice

Ai observat că ori de câte ori încercăm să găsim o explicație pentru ceva ce nu vrem să facem sau nu suntem pregătiți să facem, prima scuză care ne trece prin minte este timpul?

  • Bună, Maria, diseară ieșim cu gașca, vii și tu?

  • Scuze… nu pot. Nu am timp pentru că am altceva în plan…/mâine mă trezesc devreme… etc.

Scuza nu este timpul, ci faptul că sunt alte lucruri mai importante pentru mine decât această întâlnire. Dacă îți dorești neapărat să ajungi, găsești imediat soluții și pentru trezitul devreme și pentru alte planuri.

Atunci când îți spui că nu ai timp să mănânci mai sănătos, fie că o faci conștient sau nu, te ascunzi în spatele altor aspecte:

  • fie crezi că alimentația sănătoasă nu este pe primul plan în viața ta.
  • pentru că nu ai probleme de sănătate atât de urgente.
  • pentru că încă te simți bine și așa.
  • pentru că nu crezi suficient de mult în avantajele unei alimentații sănătoase. 
  • pentru că ți-e lene să te schimbi.

Nu aștepta ca schimbarea stilului alimentar să fie o urgență. Urgențele se plătesc dublu, atât în bani cât și în timp.

Nimic ce merită pe lumea asta nu ne este servit pe tavă

Oricât de aiurea ar putea să sune pentru tine acest lucru, ceea ce avem acum în viețile noastre este rezultatul muncii noastre.

Serviciul pe care îl avem, familia, prietenii, lucrurile, timpul liber, corpul, casa și tot ce este în jurul nostru este rezultatul proiecțiilor noastre, al gândurilor și al acțiunilor noastre.

Nu primești ceea ce vrei, primești ceea ce meriți.

Oricât de mult mi-aș dori eu un corp sănătos, cu forme ferme și armonios, nu am să-l am decât după voi lucra pentru el. Am să-l am după ce voi face sport, sală și după ce o să am grijă cu ceea ce mănânc.

Chiar și cei care aparent au un metabolism brici, la un moment dat trebuie să facă eforturi să mențină forma și armonia corpului.

Legea naturii spune că primești ceea ce dobândești în urma eforturilor tale.

Așa că dacă îți dorești ceva cu adevărat vei lăsa toate scuzele la o parte, incluziv lipsa timpului și vei găsi o cale.

Dacă ai realizat că nu-ți dorești să schimbi acum stilul alimentar și că ai ajuns la un echilibru foarte bun, este excelent, îndreaptă-ți energia spre lucrurile pe care vrei să le schimbi.

Dacă vrei cu tot sufletul să adopți o alimentație mai sănătoasă, atunci începe chiar din acest moment să faci o alegere inspirată. Acum. Nu mai amâna pe mâine sau o altă zi în care speri să ai chef sau să fii mai liber.

Dacă vrei cu adevărat să faci o schimbare în bine pentru alimentația ta, fă-o acum! 🙂

Problema timpului se rezolvă cu organizare

Având în vedere că am spus mai sus că timpul este problema principală a celor care doresc să-și îmbunătățească alimentația sau să devină vegani, mi-am asumat rezolvarea acestei probleme.

Am construit programul ”Organizează-te și Devino Vegan” cu această provocare în minte. Orice problemă legată de ”Nu am timp” se poate rezolva cu organizare.

În program, timp de 5 săptămâni, te învăț cum să te organizezi astfel încât scuza ”Nu am timp” să devină irelevantă și să te ajut să-ți construiești obiceiuri din a te organiza pentru o alimentație mai bună, din a găti eficient și din a face cumpărături într-un mod inteligent.

Te invit să citești toate detaliile programului și, dacă sună bine pentru tine, te aștept înăuntru.

Înscrie-te în programul Organizează-te și Devino Vegan aici

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top