skip to Main Content
Lapte Proaspăt. Sursă Sigură.

Lapte proaspăt. Sursă sigură.

Vin astăzi cu o rețetă de bază în bucătăria vegană. Atunci când te decizi să renunți la lapte, poți apela la un înlocuitor. Cel vegetal pe care îl găsești în comerț (de soia, orez, migdale, cocos) este o alternativă. Dar nu se compară niciunul cu laptele din nuci și/sau semințe pe care îl poți face acasă în doar câteva minute. Fără conservanți și potențiatori de aromă.

Astăzi vreau să-ți prezint o alternativă absolut delicioasă: laptele de cocos.
Este cel mai consistent și delicat lapte, dintre toate tipurile de lapte vegetal pe care eu le-am făcut. De departe laptele meu preferat.

Pasul 1 absolut necesar pentru a face această rețetă este să spargi nuca de cocos. 😀 Știu, este o provocare, dar merită.

Iată tehnica mea de spart nuca de cocos:

  • scot inițial apa de cocos căutând cu degetul care dintre cele 3 orificii din nuca de cocos este moale.
  • cu ajutorul cuțitului creez un spațiu în acel orificiu prin care scurg lichidul într-un pahar. Dacă are un gust bun, parfumat, atunci el poate fi folosit cu încredere la rețeta de lapte de cocos. Dacă nu, acesta trebuie aruncat.
  • cu ajutorul unui ciocan sparg ulterior și nuca. Aceasta se ține în mână și se loveste cu ajutorul ciocanului cu lovituri scurte și precise, inițial pe „ecuator”, apoi pe toată suprafața nucii. Dacă nu cedează atât de ușor, continuă cu aceleași tipuri de lovituri pe ecuatorul nucii. În cele din urmă, va ceda.
  • după ce s-a spart nuca (de obicei în două) se desprinde miezul cu mâna sau cu ajutorul unui cuțit. Folosim doar pulpa. Coaja lemnoasă se aruncă.

PS: Dacă nuca ta e încăpățânată și nu vrea să cedeze (o da, am pățit de câteva ori), merge pur și simplu trântită de asfalt. (doar de asfalt și nu de gresie!). Aceasta este metoda mai puțin elegantă, dar eficientă la care recunosc că mai apelez uneori. 😀

  • Lapte proaspăt. Sursă sigură.
    Print
    Ingredients
    1. 1 L de apă
    2. 6 curmale mari fără sâmburi
    3. un vârf de cuțit de sare roz
    4. jumătate de păstaie de vanilie (opțional)
    Instructions
    1. se pune în vasul blender-ului nuca (ruptă în 7-8 bucăți mai mici). Poți curăța cojița maro dacă te deranjează. Eu o folosesc așa pentru că mi se pare o muncă în plus nenecesară. Se adaugă și restul ingredientelor.
    2. se mixează întâi la viteză mică, apoi la viteză mare pentru 30-40 de secunde.
    3. se strecoară și se depozitează într-un recipient de sticlă. Rezistă foarte bine 2-3 zile la frigider.
    iChooseVegi http://ichoosevegi.ro/

PS: După 30 de min. la suprafața sticlei se va aduna ca o spumă – smântâna de cocos. Cu cât nuca a fost mai proaspătă și mai cărnoasă, cu atât spuma aceasta va fi mai cremoasă. Așa cum se vede și în poze. Așa că agită de fiecare dată laptele înainte de consum.

PS2: Păstrează pulpa la frigider (2-3 zile), sau la congelator (o lună) pentru bombonele sau fursecuri. Voi posta într-un articol viitor ce am făcut eu cu nuca de cocos și în ce minunății dulci am transformat-o.

Dacă nu ai încercat laptele de cocos până acum, trebuie neapărat să îi dai o șansă. Aștept să-mi spui cum îți place în secțiunea de comentarii de mai jos.

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
This Post Has 9 Comments
  1. De cateva saptamani a devenit laptele meu preferat. Cu toate acestea, sunt dezamagita de calitatea nucilor de cocos din Romania. De cele mai multe ori sunt deja mucegaite, iar cei 3 „ochi” despre care se spune c-ar trebui sa aiba o culoare cat mai deschisa, bineinteles ca sunt negri. Am tot aruncat nucile care pareau stricate/mucegaite dupa ce le desfaceam (desi aratau destul de ok in coaja), insa zilele trecute, mi-am zis sa folosesc pt lapte o nuca ce avea un usor miros de mucegai, desi ea arata f ok. In plus, apa avusese un gust f bun si crezand ca mirosul de mucegai era dat de fapt de coaja si nu de pulpa, mi-am zis s-o folosesc. Gresit! M-am ales cu o colita si mi-am promis ca n-o sa mai cumpar nuci de cocos din Romania.
    Am mai incercat si laptele facut din fulgi de cocos, insa chiar nu poate fi comparat cu gustul oferit de laptele facut direct din pulpa de cocos „proaspata”. Asadar, exista in Romania vreun magazin de unde sa putem cumpara nuci de cocos de calitate?

    1. Eu nu am patit niciodată să aleg o nucă de cocos atât de nasoală încât să o arunc. Nici mucegăită nu am pățit. Am cumparat din: Auchan, Carrefour, Cora (la ultimele 2 au si nuca deja sparta uneori si o poti alege dupa aspect) și o dată din Lidl.

      Când aleg nuca de cocos mă uit în primul rând să nu fie spartă și apoi la cât lichid are în ea. Mă bazez mult să „sune” a plin. Scutur toate nucile de acolo si o aleg pe cea care are cat mai mult lichid. Apoi ma uit sa nu aiba gaurile mucegaite si sa aiba o culoarea frumoasa (un maro deschis). Pana acum se pare ca au functionat aceste criterii.

      1. Multumesc frumos pentru sfaturi!

        In principiu si eu ma ghidez dupa aceleasi criterii cand aleg nucile si asa cum am spus in comentariul precedent, cateodata au functionat, cateodata nu. De obicei, din Auchan le cumparam si eu pentru ca mi se pareau cele mai ok, insa am incercat inclusiv din Kaufland si Cora.

  2. Buna. Si eu imi prepar lapte de cocos este delicios,dar de cele mai multe ori nuca de cocos este mucegaita cum spunea si Laura. Eu le cumpar din Kaufland si Lidl dar tot timpul cand sunt stricate le duc inapoi si primesc banii pe ele. Multumim Ancuta asteptam retete noi! O zi frumoasa!

  3. N-am incercat din nuca de cocos sparta. Dar fac mereu din fulgi de cocos, indulcesc cu agave si arunc si un cuisor-doua pentru aroma. Mai nou am vazut la Solaris lapte instant pudra din soia, poate fi si acesta o alegere.

    1. Majoritatea fulgilor de cocos din comert sunt tratati chiar daca nu scrie pe ambalaj. Asa ca atentie la sursa lor. Legat de pudre instant, eu nu cred in ele din acelasi motiv: sunt tratate, imbogatite cu gust si conservanti. Cyanilla, incearca laptele adevarat din cocos proaspat si o sa te convingi ca nu se compara cu nimic altceva. Astept sa-mi scrii cum ti se pare. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top