skip to Main Content
Obiective – Avem Sau Nu Avem Nevoie De Ele La Început De An? – Partea 1 Din 2

Obiective – Avem sau nu Avem Nevoie de ele la Început de An? – Partea 1 din 2

Mi-am propus să încep anul cu o pereche de 2 articole care au ca subiect principal obiectivele, iar primul din ele este chiar aici.

Pregătește-ți un smoothie sau o cană de ceai și ia-ți timpul necesar ca să-l devorezi în liniște.

Majoritatea ne-am creat deja un obicei din a ne seta la finalul anului o serie de obiective pentru anul care urmează să vină.

Și eu mi-am făcut o astfel de serie, fix pe data de 31 decembrie și au ieșit la număr 52 de obiective. Inițial m-am gândit că aș vrea să fie 50, apoi m-a luat valul și am ajuns la 52. Nu m-a lăsat inima să renunț la niciunul așa că au rămas așa. Anul acesta am făcut acest proces mult mai conștient și mai responsabil, spre deosebire de alți ani când o făceam de dragul de a-mi seta niște obiective, doar așa pentru că toată lumea o face.

Tu ai făcut deja acest lucru? Dacă ai făcut-o, cât de mult crezi că se vor îndeplini? Ai făcut-o conștient sau pentru că majoritatea o fac? Crezi 100% în ele și ești suficient de motivat încât să le duci la bun sfârșit pe toate? Dacă ai făcut acest lucru și anul trecut, câte din obiectivele setate au fost atinse?

La începutul anului cu toții ne setăm cele mai frumoase obiective pentru anul ce urmează și suntem motivați să le ducem la bun sfârșit. Totul pare să fie atât de frumos și realizabil și totuși…undeva ne pierdem această motivație. Tot ce am stabilit că vom reuși se duce pe apa sâmbetei. Unde dispare motivația? De ce nu reușim să ne susținem obiectivele până la capăt? Unde ne pierdem încrederea în forțele proprii și de ce cedăm atât de ușor?


Răspunsul la toate aceste întrebări este simplu: instinctul de conservare.


Pentru că sunt foarte puțini oamenii cu adevărat motivați, care își propun ceva și o duc până la capăt fără probleme. Majoritatea avem motivație doar 5%, adică de aici și până la colțul străzii. Iar eu una recunosc, mă aflu cu motivația la 5%. Dacă te aflii printre aceia care au motivație cât casa și reușesc să facă orice își propun fără probleme, te felicit din inimă. Dacă nu, atunci articolul acesta este pentru tine și te va ajuta să folosești la capacitate maximă acei 5% de motivație pe care îi ai.

Ne este moale și călduț unde suntem, de bine de rău avem ce mânca, avem unde dormi și ne mai ajung bănuții de 1-2 vacanțe pe an. Ne mai doare câte ceva, stăm prost cu energia și avem câteva kilograme în plus, dar măcar suntem în viață și trebuie să mulțumim pentru asta.

E acea stare de “e bine și-așa” care duce corpul într-o plafonare cotidiană. Din păcate, studiile au arătat că suntem mai receptivi și mai motivați atunci când vrem să fugim de ceva de care ne este frică și vrem să scăpăm de el decât atunci când vrem să aducem plus valoare în viețile noastre.

Toate aceastea se datorează instinctului de conservare. Dacă ne e bine, nu prea vrem să ieșim din zona noastră de confort. Dacă ne e rău și suntem obligați să ieșim de acolo pentru că ne riscăm viața sau riscăsm să pierdem alte lucruri mai importante pentru noi, imediat ne zbatem să păstrăm sau să recuperăm ce este al nostru.

Amânarea este o altă cauză a faptului că nu reușim să ne atingem obiectivele. 

Majoritatea oamenilor lucrează pe principiul pompierului: fac tot timpul ce este urgent și ce nu este urgent, amână până în ultima clipă, când devine urgent. Nu judec pe nimeni. Și eu am lucrat așa și încă mai am momente când o fac. Să lucrezi ca pompier de rezolvat urgențe în fiecare zi devine un pic obositor la un moment dat. Plus că, de exemplu, dacă îți dorești să slăbești și nu este foarte urgent pentru tine să faci asta (pentru că nu ai probleme medicale sau altă situație care să te oblige), probabil că nu va fi o prioritate pentru tine mult timp de acum înainte (până în momentul în care apare o situație de criză).

Îmi amintesc că mi-am setat de multe ori ca obiectiv să fac mai mult sport. De atât de multe ori m-am apucat, apoi am renunțat pe parcurs din diverse motive. Abia în momentul în care am fost la medic și medicul mi-a spui că am probleme serioase cu spatele, iar dacă nu voi face exerciții, voi risca să fac complicații mai grave, abia atunci m-am motivat mai mult să fac sport și chiar m-am ținut conștiincios în fiecare zi.

Dar oare asta să fie singura metodă prin care putem fi 100% motivați și chiar să ne atingem obiectivele?

Cu siguranță că nu și abia aștept să citești articolul de săptămâna viitoare ca să vezi cum poți face să-ți menții motivația sus și să te ții cât mai bine de obiectivele stabilite fără să fii sub stres că ceva rău se poate întâmpla dacă nu faci ce trebuie să faci.

Majoritatea obiectivelor pe care mi le-am setat în trecut, dar și anul acesta, sunt obiective îndrăznețe și contribuie la șlefuirea mea ca personalitate.


Schimbările sesizabile nu se întâmplă peste noapte și de cele mai multe ori necesită mai mult decât o motivație puternică. 


Vorbesc aici despre schimbarea stilului alimentar, al anumitor tabieturi, al organizării și altele. Pentru toate aceste schimbări majore, putem vorbi deja despre obiceiuri în adevăratul sens al cuvântului.

Dacă vorbim de obiceiuri vorbim despre disciplină și perseverență, constanță și de fiecare dată răbdare. Cu toții știm ce presupune implementarea unui nou obicei.

Putem oare să implementăm un obicei nou în viața noastră, fără “durere” și fără să simțim că facem eforturi imense în acest sens?

Există câteva lucruri pe care le poți face începând din clipa în care ți-ai setat un obiectiv și până în momentul în care îți este deja obicei, iar în articolul de săptămâna viitoare ți-am pregătit toți acești pași care îți vor asigura reușita.

Concluzia cu care vreau să te las la finalul acestui articol este că fixarea obiectivelor este foarte importantă. Fie că vorbim despre cele pe care ți le stabilești la început de an sau cele pe care ți le propui pe parcursul anului, ele sunt direcția spre care te vei îndrepta. Dacă ai obiective, ai o direcție. Dacă nu ai obiective, atunci probabil că nu-ți este foarte clar spre ce vrei să mergi. Dacă nu știi destinația, atunci de unde poți ști că ești pe drumul cel bun?

Te las cu temă importantă până săptămâna viitoare: Dacă nu ți-ai setat deja obiectivele pentru anul acesta, te rog să o faci acum. Iar dacă ai deja o listă, mai treci odată prin ea și întreabă-te dacă tot ce e trecut acolo este cu adevărat important pentru tine.

Săptămâna viitoare urmează partea a doua a articolului în care îți spun despre cum poți atinge obiectivele din lista ta, cum am reușit eu și alți oameni ca mine să ne ținem de treabă și să ne menținem motivația sus.

Cu drag,

Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top