skip to Main Content
Orez Cu Spanac și Sos De Roșii

Orez cu spanac și sos de roșii

Nu am timp! 

Așa se rezumă scurt cea mai mare problemă pe care am identificat-o în rânduri oamenilor care mănâncă sănătos. Jumătate din mesajele pe care le primesc pe email conțin această afirmație. 

Atunci când dimineața începe foarte devreme, ziua trece ca prin magie și toate se desfășoară atât de repede: trezit, dus copilul la grădiniță, birou, ședințe peste ședinte, cursuri de dansuri, pian, pictură, fotbal, grijă de casă, vizite, probleme de rezolvat, cumpărături, pregătit de mâncare și lista activităților zilnice poate continua. 

Când să ai timp să realizezi toate aceste lucruri? Când să respiri și să te bucuri de momentul prezent? Când să te gândești și să cauți rețete și variante sănătoase pentru tine și familia ta, în același timp să-i atragi cu preparate gustoase astfel încât să-i încânți și să le placă? 

De cele mai multe ori e mai ușor să respecți rutina și să faci lucrurile așa cum le știi, să pregătești mâncarea cu care cei dragi sunt obișnuiți. E mai ușor pentru minte să se organizeze și să facă lucrurile așa cum știe.

Doar că timpul trece și te simți din ce în ce mai epuizat. Da, programul și activitățile zilnice sunt prima cauză vizată, faptul că nu mai ai timp de tine și de sufletul tău sunt o altă cauză. Totul pare copleșitor, iar energia și motivația sunt din ce în ce mai scăzute.

Iar eu te întreb, care este relația ta cu mâncarea, om minunat? Se spune că suntem ceea ce mâncăm. Cu toții ne grăbim să ne gândim la înțelesul propriu al acestei afirmații. 

Dar eu personal interpretez altfel această expresie: nu cred că este vorba că dacă mănânci salată, ești o salată, dacă mănânci porc, ești un porc, pardon de expresie, așa cum ne-am putea amuza mult și bine pe acest subiect. 

Cred că pe lângă energia și vibrațiile pe care le preluăm din mâncarea respectivă, mai preluăm și starea și contextul în care a fost făcută. Nu degeaba se spune că dacă faci mâncarea cu iubire nu are cum să nu iasă bună. 

Pentru că iubirea e acel ingredient secret care face dintr-un simplu preparat unul extrem de gustos. Dar de unde timp să stai să faci mâncarea cu iubire și din plăcere când nu știi cum să faci ceva mai repede de băgat la somac?

Îmi aduc aminte că tot ce mâncam în copilărie făcut de mama era absolut delicios. Pur și simplu nimic nu se compara cu ce gătea ea. Pentru că mama petrecea multe ore în bucătărie și tot ce gătea, gătea cu iubire pentru puii ei, eu și sora mea.

Doar că femeia din ziua de astăzi este mai ocupată și mai stresată decât era mama. Și mama avea serviciu în paralel, dar parcă n-o vedeam așa agitată și plină de activități zilnice.

Mâncatul este precum meditația 

Mâncatul este un moment personal, acel moment de tu cu tine, sau alături de cei dragi și acel moment cere să lași orice altceva faci în acel moment și doar să mănânci. Pentru 10 minute, pentru 15-20, oricât este necesar să mănânci și să te bucuri de ce ai în farfurie și de cei dragi. 

Cum crezi că este starea ta după ce ai stat și te-ai bucurat 15 minute de un preparat delicios și cum crezi că este starea ta dacă mănânci pe fugă și în stres, sau mai rău, uiți să mănânci? 

Cam de aici provin și micile pofte, gustări, ronțăneli sau cum vrei să le numești. De la foamea pe care o ai pentru că ai sărit peste prânz, de la stres și agitația continuă de peste zi, toate contribuie puțin câte puțin.

Nu ai timp decât pentru lucrurile pentru care îți faci timp. Iar eu te încurajez să gătești mai des pentru cei dragi, sau alături de cei dragi și să vă bucurați împreună mai des de această activitate care vă hrănește și stomacul dar și sufletul.

Eu promit să te ajut cu rețete gustoase, sănătoase, simple și rapide, astfel încât să nu petreci ore în șir în bucătărie, iar cu o astfel de rețetă te voi delecta și astăzi.

[yumprint-recipe id=’19’] 

Cu drag,
Ancuța

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top