skip to Main Content
Paine Cu Maia

Paine cu maia

Grad de dificultate: Greu

Timp necesar prepararii: De la 12 ore la o zi

Povestea painii cu maia este destul de lunga. O sa incerc sa fac un rezumat aici, iar pentru mai multe detalii voi reveni cu o alta postare, la cererea voastra.

Dupa ce am adoptat stilul vegetarian, mi-am dorit sa renunt la paine si produsele de panificatie din mai multe motive: in primul rand pentru ca paine si produsele cu faina de grau din comert au mai multe chimicale si e-uri decat faina, pentru ca la nivel mondial a crescut destul de mult productia de grau modificat genetic, pentru ca painea contine gluten, o substanta nedigerabila si care ingreuneaza absorbtia la nivelul intestinului, ciudata si prin faptul ca o parte din oamenii care sufera de intoleranta la gluten nu stiu pentru ca nu resimt nu simptomele, pentru ca painea creeaza dependenta, cel putin mie mi-a creat. Si a fost mai mult un test, un test care a fost si este mai greu decat mi-am imaginat la inceput. Am vrut sa vad ce inseamna viata fara gluten si ce zice corpul meu. In prima insanta mi-a fost destul de greu sa ma desprind de mirosul covrigilor calzi de la coltul strazii, insa am facut-o ca sa vad efectele lipsei glutenului din organism.

Viata fata gluten

Am avut perioade mai lungi sau mai scurte in care nu am consumat absolut niciun aliment care contine gluten. Nu pot spune ca am sesizat foarte mari diferente tocmai datorita lipsei glutenului, poate pentru ca in acelasi timp am facut si alte schimbari in alimentatia mea, poate ca trebuie sa las mai mult timp sa treaca fara sa consum acest tip de alimente, sau poate chiar nu am o sensibilitate in acest sens, insa ceea ce m-a socat pe mine a fost dependenta pe care inca o resimt in anumite momente, fata de alimentele ce contin cereale cu gluten. Si asta m-a facut sa cred ca nu e foarte benefic pentru mine. Am renuntat la multe lucruri in ultima vreme: la carne, lapte, oua, zahar, bauturi acidulate, nu mai consum alcool aproape deloc si totusi, dificultatea cea mai mare am avut-o in ceea ce priveste produsele de panificatie. Cred ca tine destul de mult si de organismul fiecaruia.

Concluzia este ca am incercat sa il elimin, in acelasi timp nu am vrut sa ma despart de principiul meu care este: Asculta-ti corpul. Nu am de unde sa stiu daca nu este si ceva psihic si creierul meu si-a format de mult impresia ca cel mai greu mi-e sa renunt la cereale cu gluten, sau poate corpul meu chiar are nevoie de cerealele acestea… inca nu stiu.

Alternativa painii din comert

Asa am ajuns sa ma interesez care ar fi alternativele painii plina de e-uri din comert. La inceput am mai consumat paine facuta de mama in casa. Da, era ceva mai sanatoasa, insa mama folosea drojdie si lapte pentru pufosenia pe care o dadea painii. Asa am descoperit painea cu maia, tot mai celebra printre iubitorii unui stil de viata sanatos.

Daca vrei sa aflii mai multe despre beneficiile consumului painii cu maia iti ofer un link catre un articol de pe site-ul Oanei Cuzino care a postat de curand un articol despre maia: aici .

As minti daca as spune ca este simplu sa faci paine cu maia. Eu sunt la inceput, insa nu am nicio problema cu asta. Am facut deja primele mele paini cu maia si sunt incantata. Nu am toate ustensilele profesioniste si in mare parte am improvizat, insa important este ca nu am mai consumat paine din comert, ca am redus consumul de paine pentru ca aceasta, personal mi se pare foarte satioasa si a rezistat chiar si 5 zile in frigider.

In primul rand, ce este maiaua… Maiaua este o bacterie prietenoasa (un fel de drojdie domestica) care se face din apa si faina. Aceasta va inlocui drojdia obisnuita, ii va da painii un gust, o culoare si o pufosenie asa cum nici drojdia din comert nu o poate face. Mai multe detalii despre cum poti creste o maia acasa vei gasi pe blog-ul Codrutei, o persoana minunata care este deja brutar de paine cu maia si ii iese foarte bine. Eu am urmat indicatiile de aici si nu am avut nicio problema cu cresterea unei maiele de la 0. Ba mai mult, am folosit din greseala faina integrala in locul celei albe si mi s-a dezvoltat mai repede. In ziua 5 am separat compozitia si am facut chiar 2 maiele. Maiaua mea arata cam asa:

DSCF4191

Avem maia. Acum?

Sa zicem ca ai ajuns sa-ti cresti maiaua acasa, sau ai fost norocos si ai primit o parte de la cineva. O parte din greu a trecut. Tot ce-ti ramane sa faci de acum inainte este sa-ti faci painea si sa perpetuezi maiaua mama pentru a fi folosita si pe viitor. Pentru a intretine o maia exista mai multe metode. O metoda este aceasta. Este si cea pe care eu o folosesc.

Exista tot felul de retete de facut paine cu maia, daca ai ajuns pe blogul Codrutei deja ai la dispozitie o gama foarte larga. Eu am ales sa fac una din cele mai simple paini. Am luat reteta chiar de pe blogul ei. O gasesti aici. Este si reteta cu care am facut painea din imagini, dar si o alta paine cu ceapa si oregano.

4

 2Eu sunt o amatoare in ceea ce priveste facutul painii. Chiar cred ca mai am foarte multe de invatat, insa nici nu mi-am propos sa o consum foarte des. Am maiaua in frigider pe care am grija sa o hranesc saptamanal, iar cand mi se face pofta de paine, reusesc sa incropesc eu cumva una. Important este ca am gasit o metoda pentru a inlocui painea clasica.

Sper ca acest articol sa-ti fie si tie de folos si pentru ca este o postare lunga, daca au ramas lucruri nelamurite, te rog sa-mi scrii si din cunostintele pe care le am iti voi raspunde cu tot dragul.

In incheiere iti voi spune doar ca bunicile noastre foloseau maiaua pe timpuri, atunci cand nu exista drojdie salbatica. Bunicile noastre erau mai aproapiate de natura si de natural si astazi invatam o lectie frumoasa de la ele, inca una pe langa multe altele…. Sa gatim mai sanatos. Te imbratisez.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top