skip to Main Content
Cum Treci De Piedici Atunci Când Vrei Să Devii Vegan?

Cum treci de piedici atunci când vrei să devii vegan?

Ok, să zicem că te învârți de ceva timp în lumea vegană. Ai citit, ai cercetat, ți-ai răspuns la mare parte din întrebări, te încântă ideea și te-ai decis să încerci și tu să devii vegan.

Începi, cu pași mici, mai timizi la început, să faci schimbări în alimentație și te trezești cu câteva piedici pe care nu știi cum să le depășești.

În primul rând vreau să te asigur că acest proces este firesc și că piedici vor apărea întotdeauna, nu doar la început. Dar odată ce le vezi, le conștientizezi și treci prima dată peste ele, cele care vor apărea în timp ți se vor părea jocuri de copii.

Primul și primul obstacol pe care îl vei avea pe acest drum e familia.

Inevitabil, cei care te știu de’o viață, vor fi primii influențați de alegerea ta. Fie că vorbim de familie sau de părinți, dacă nu știu mare lucru despre acest stil de viață, vor considera că ai ales o dietă drastică care îți va aduce mai mult frustrari decât beneficii. Unii vor considera că ești extremist sau că ai suferit de vreo depresie și că ai nimerit într-un mediu nepotrivit. Dacă tu ești convins că acesta esta pasul pe care vrei să-l faci, trebuie să-ți asumi faptul că în primă instanță nu vei fi înțeles. Sau dacă ești o persoană mai norocoasă, cine știe?!


Grija celor din jur este datorată faptului că țin la tine și vor ce-i mai bine pentru tine.


Convinegerea că alimentele cu care au crescut și pe care le-au mâncat toată viața sunt cele mai potrivite poate fi atât de mare încât să nu înțeleagă alegerea ta. Numai gândindu-te la bucatele tradiționale românești, înțelegi că noi ca români avem o afinitate incredibilă pentru preparatele cu multe grăsimi și extrem de complicate, greoaie. Mai ales că majoritatea dintre noi am crescut la bunici, acolo unde mâncarea făcută cu migală și iubire de bunica era parcă ruptă din Rai. Cum să nu te atașezi emoțional de ea!? Și eu am avut un sentiment de ruptură atunci când m-am desprins de anumite preparate. Partea frumoasă este că am reușit să reinventez multe din ele, iar acum regăsesc același gust în varianta vegană, mult mai sănătoasă.

Nu este cazul să-ți faci griji pentru poziția celor din jur. Este foarte important să-i înțelegi tu pe cei din jur la început și să nu-i judeci pentru ceea ce știu și ceea ce fac, pentru că fac ceea ce știu mai bine. Și tu ai fost acolo, în același punct. Chiar dacă la început se vor opune, sau vor încerca să îți explice convingerile lor, după o scurtă perioadă de timp se vor convinge că ai ales bine. Energia, starea ta de bine, sănătatea, buna-dispoziție, suplețea și alte beneficii, le vor demonstra că s-au înșelat. Tu acordă-le timpul necesar să digere informația. O să se convingă singuri de beneficii, iar faptele vor vorbi de la sine.


Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să încerci să-i convingi și pe cei din jurul tău să aleagă ca tine, mai ales dacă ei nu și-au manifestat dorința să schimbe ceva în alimentația lor.


Știu că intențiile tale sunt dintre cele mai bune. Și eu am trecut prin aceeași situație. Eram atât de fascinată de lumea pe care o descoperisem încât îmi doream nespus de mult să le-o arăt și celor din jurul meu, să ii ajut și pe ei să devină sănătoși, energici și plini de vitalitate. Dar apoi mi-am dat seama că sunt interpretată complet greșit. Nu mi-am făcut un cult, nu încerc să strâng adepți în jurul meu. Dar din exterior așa se vedea. Și am înțeles mai târziu că singura modalitate prin care mă pot apropia de cei din jur este doar prin exemplul propriu și deschiderea pe care o pot avea atunci când vin spre mine și mă întreabă cum am reușit. Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în ceilalți. Fii un exemplu, devino sănătos și energic și vor veni singuri spre tine să te întrebe ce-ai făcut.

Din punct de vedere social, ne-am schimbat mult mentalitatea și oamenii sunt mult mai deschiși atunci când aud că sunt persoane care aleg să nu mai mănânce carne, lapte, ouă sau chiar raw vegan (hrană nepreparată termic). Din păcate, mare parte din restaurante nu sunt foarte bine pregătite la capitolul mâncare de post, dar asta nu trebuie să fie o piedică în calea stilului tău de viață. Întotdeauna vei avea de ales: între o ciorbiță de legume, orez de legume, legume la grătar, cartofi la cuptor gratinați și salate. Dar da, la capitolul fiță, la restaurantele cu specific românesc nu ai ce alege. De foame nu mori, îți garantez eu.

Din fericire au apărut din ce în ce mai multe restaurante cu specific vegan și raw vegan și cel puțin în orașele mari, nu ai cum să nu găsești cel puțin unul.

Acest stil de viață nu ar trebui să te afecteze din punct de vedere social. Ți-o spun din propria experiență. Nu am renunțat la ieșiri și evenimente din cauza mâncării. De fiecare dată, în orice context, am reușit să aleg câte ceva din ce aveam la dispoziție. În ceea ce privește poftele, cel puțin la început, îți recomand cu căldură ”damage control-ul”. Adică să faci alegerile cele mai bune din ce ai la dispoziție. Nu ai nevoie decât de 5% motivație la început de drum.

Am constatat și nu mă miră, în urma răspunsurilor pe care le-am primit pe email de la voi în legătură cu piedicile și problemele pe care le întâmpinați în acest stil de viață, că pe locul 1 se află pe departe lipa de timp.


Timpul nu este o problemă. Timpul este o scuză.


Îmi pare rău dacă sună prea dur, dar prefer să-ți spun adevărul în față decât să te las să crezi în continuare în scuza asta. Așa cum poți găti tradițional, așa poți găti și vegan. Chiar mai repede, în multe situații, pentru că legumele au nevoie de un timp mult mai scurt de preparare decât produsele de origine animală. Așa cum poți comanda ceva tradițional de la restaurant sau o firmă de catering, așa poți comanda și vegan. Trebuie doar să-ți pui întrebările potrivite.

În categoria de întrebări potrivite intră: Cum să fac să mânânc ce vreau? Cum să nu rămân descoperit la prânz? Unde pot găsi de cumpărat ce-mi place?

Bag mâna în foc că știi foarte bine expresia: „Unde există dorință, există și cel puțin o cale. Unde nu, găsim scuze”. Eu aș pune aici și motivația. Unde există motivație suficient de mare, găsim și soluții, pentru orice impas și pentru orice piedică.

Care este motivația ta?

A mea este sănătatea, starea de bine, energia, suplețea, frumusețea și timp mai mult aici, alături de cei dragi.

Cu drag,
Ancuța.

 

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top