skip to Main Content
Şi Eu Ce Mănânc Bun De Paşte? – II

Şi eu ce mănânc bun de Paşte? – II

Am promis în articolul anterior că voi reveni cu câteva alternative sărate pentru masa de Paște.

Dacă nu ai văzut articolul anterior în care am împărtășit super-rețeta mea de cozonac raw dar și 2 alternative de pască, îl poți citi aici.

Ne-au rămas în meniu roșiile umplute, paté-ul delicios care poate înlocui cu brio clasicul drob și sărmăluțele. Toate fresh și neprocesate termic.

Așadar…

Roșii umplute cu brânzică raw vegan din caju cu ierburi. Paté.

DSCF8394x

Ingredientele necesare pentru a prepara această rețetă sunt:

  • 50 de gr semințe de floarea soarelui decorticate
  • 50 de gr caju crud
  • jumătate legătură de mărar
  • jumătate de legătură de pătrunjel
  • un fir de ceapă verde
  • 2 fire de leurdă proaspătă sau de usturoi verde
  • 2 linguri fulgi de drojdie inactivă
  • jumătate de lămâie
  • 3 linguri de apă proaspătă
  • un praf de sare roz
  • o linguriță ulei de măsline
  • 250 de gr roșii de mărime medie (eu am ales un soi de cherry un pic mai mari)
  • opțional: 20 de gr semințe de pin
  • opțional: 3 frunze de busuioc proaspăt

Pentru a prepara aceste roșii ai nevoie de un blender puternic și un cuțit bine ascuțit.

  1. Înainte de a porni la drum nu uita să pui cu o seară înainte nucile de caju și semințele de floarea soarelui la hidratat.
  2. Primul pas în prepararea roșiilor umplute este să facem coșuletele din roșii. Cu ajutorul unui cuțit cu vârful ascuțit facem un căpăcel și scoatem pulpa din interior. Pulpa o poți folosi pentru a prepara un sos, la salate sau în rețete de sarmale pe care ți-o voi împărtăși mai jos.
  3. Pentru prepararea umpluturii, adică a brânzei, vom pune în blender semințele de floarea soarelui și nucile de caju bine scurse de surplusul de apă, zeama de lămâie, mărarul, pătrunjelul, ceapa și leurda spălate foarte bine și tpiate mai mărunt, uleiul de măsline, apa proaspătă și procesăm pentru 20-30 de secunde până devine o pastă cremoasă și fină. Adăugăm la final sarea și fulgii de drojdie și incorporăm foarte bine.
  4. Umplem coșulețele de roșii cu această cremă și le dăm la rece. Acest aperitiv este indicat a fi consumat în maxim 42 de ore, pierzându-și cu timpul din gust, culoare și proprietăți.

De asemenea poți folosi și alte legume pentru a tartina crema: dovlecei, castravete, ardei, ridiche sau frunze verzi.

DSCF8430x

Ingredientele necesare pentru prepararea paté-ului:

  • 80 de gr nuci românești
  • 50 de gr semințe de floarea soarelui
  • 3 morcovi medii
  • 50 de gr roșii deshidratate
  • o legătură de pătrunjel
  • 3 frunze de busuioc proaspăt
  • 2 linguri tărâțe de psyllium
  • o lingură condiment pentru drob bio
  • o linguriță de paprika

Pentru a face acest proparat ai nevoie de vasul larg al robotului tău de bucătărie și lama S a acestuia dar și de o tavă deptunghiulară în care îl vei pune ulterior.

  1. Nucile și semințele au nevoie de hidratare așa că nu uita să le pui cu o seara înainte la hidratat în apă suficientă cât să le acopere. Pune roșiile deshidratate în apă cu 2 linguri de ulei de măsline și lasă-le și pe acestea la marinat peste noapte.
  2. Pune în robotul de bucătărie nucile și semințele bine scurse de surplusul de apă, roșiile deshidratate și rehidratate peste noapte, ierburile bine spălate și tăiate mai mărunt, morcovul curățat și tăiat rondele și procesează pentru 20 de secunde. După acest timp adaugă tărâțele de psyllium, condimentul pentru drob, paprika și un pic de sare roz, dacă consideri necesar și procesează pentru încă 10 secunde.
  3. Pune compoziția astfel formată la frigider, nu înainte să o acoperi pentru protecție cu o folie alimentară.
  4. Datorită consistemței pe care o are, acest preparat poate fi feliat sau tartinat pe felii de legume proaspete. O minunăție… trebuie să-l încerci și să-mi spui cum ți se pare.

 

Sărmăluțe cu aromă de primăvară

sarmale2x

 

Ingrediente:

  • 120 de gr de hrișcă crudă
  • 120 de gr de nucă romanească
  • 2 morcovi medii
  • o legătură de patrunjel
  • o legătură de mărar
  • 2 cepe verzi
  • o varză murată mică (murată doar cu apă, sare și alte legume)
  • 50 de gr roșii deshidratate
  • o jumătate de linguriță cimbru uscat
  • o lingură ulei de măsline
  • o linguriță boia dulce
  • 100 de gr roșii cherry

Pentru a prepara sarmalele ai nevoie de un robot de bucătărie cu bolul larg și lama S sau cuțit și tocător (cu ceva mai multă răbdare)

Nu uita să-ți pui în prealabil cele necesare la hidratat și să-ți pregăteși frunzele de varză:

  • hrișca se pune la hidratat pentru minim 3 ore.
  • nuca se pune la hidratat pentru minim 8 ore.
  • roșiile deshidratate se pun la hidratat pentru 30 de minute.
  • se rup 10 frunze de la varza murată și se pun în apă la desărat cât timp se prepară compoziția pentru sarmale.
  1. Se începe cu nuca care se scurge de apă și se pune în vasul robotului de bucătărie cu lama S. Se procesează pentru 10 secunde. Apoi se scurge de apă și se adaugă și hrișca. Se mai procesează pentru 10 secunde. Compoziția rezultată se pune într-un bol în care vom prepara toată umplutura pentru sarmale. Morcovul, ceapa, mărarul, pătrunjelul și 30 de grame de roșii scoase de la hidratat și scurse se pun în vasul robotului de bucătărie și se procesează pentru 30 de secunde.
  2. Compoziția rezultată se pune peste nucile și hrișca mărunțite și se amestecă bine. Se mai iau 4 frunze de la varza murată ți se toacă mărunt. Se adaugă și acestea peste compoziția deja formată. Se adaugă uleiul de măsline și o jumătate de linguriță de cimbru uscat si se amesteca intreaga compozitie.
  3. Frunzele lăsate la desărat se scurg foarte bine de apă și se rup pe jumătate. Se ia cate o bucățică și se așază în palmă sau pe un platou. Se ia o lingură sănătoasă de compoziție și se pune în mijloc. Se prinde frunza de la un căpat și se rulează. La final se apasă în interior pe capete și se presează în pumn pentru a fixa pachetelul. În același mod se fac toate sărmăluțele. Ar trebui sa iasă in jur de 16-18 sarmale din această compoziție.
  4. Langă aceste sărmăluțe vom servi o garnitură de varză murată. Vom lua 4 frunze de varză murată și le vom toca mărunt alături de 30 de gr de roșii rehidratate și scurse bine de apă. Adaugă și: roșiile cherry. o mână de pătrunjel. tocate. Amestecă bine și servește această salată alături de sărmăluțe.

Cantitatea de sărmăluțe rezultată este suficientă pentru 3-4 persoane.

Sper că am reușit să te inspir cu aceste rețete pentru masa de Paște și că vei alege cele mai bune variante pentru a încânta persoanele dragi.

Sărbători cu bine, pace, armonie și iubire.

Cu drag,
Ancuța.

 

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top