skip to Main Content
Și Eu Ce Mănânc Bun De Paște?

Și eu ce mănânc bun de Paște?

Dragii mei,

Îmi era dor să scriu o postare cu reţete noi şi gata să fie probate, gustate şi să primească verdictul vostru.

Deşi am câteva săptămâni bune de când petrec ore în şir în bucătărie şi testez reţete care mai de care pentru programul raw de 21 de zile, mi-am făcut timp acum pe final şi am testat şi adaptat gusturilor mele, câteva reţete minunate şi bineînţeles preparate la rece pe care le împărtăşesc cu voi şi care sper să vă aducă bucurie la masa de Paşte.

O să vă împărtăşesc reţeta de succes a minunatului cozonac raw,  2 tipuri de pască, un paté ce poate înlocui cu succes drobul tradiţional, minunatele şi primăvăraticele roşii umplute şi pentru tradiţionalişti nu puteau lipsi de la acest festin sarmalele pe care le consum cu drag de fiecare dată când am ocazia, dar mai ales de sărbători.

Meniu: 

  • Cozonac cu nuci şi mac
  • Pască tradiţională reinventată
  • Pască cu ciocolată
  • Aperitiv cu roșii umplute cu cremă de caju și paté
  • Sărmăluțe

Să pornim la treabă, deci… Pentru că în bucătăria raw ne place să începem cu dulcele, prima reţetă este…

Cozonac cu nuci și mac

DSCF8265x

Arată minunat, aşa-i?

Îţi mărturisesc că este de departe cel mai bun cozonac mâncat de mine până acum… pe bune!!

Iată ingredientele necesare pentru a prepara minunăţia asta la tine acasă:

Pentru blat:

  • 200 de grame fulgi de ovăz
  • 100 de gr caju crud
  • 100 de gr curmale
  • 100 de gr smochine
  • 30 de gr stafide brune
  • 30 de ml de rom
  • 3 linguri unt de cocos
  • jumătate de lămâie sau portocală bio

Pentru cremă:

  • 6 linguri de mac
  • 150 de gr nuci româneşti
  • 3 linguri pudră de roşcove
  • jumătate de portocală bio
  • o lingură de miere de albine
  • 20 de gr stafide brune

Pentru prepararea cozonacului vei avea nevoie de o râşniţă şi un procesor pentru alimente (bolul larg al robotului de bucătărie însoţit de lama S) şi o folie alimentară cu care să manevrezi preparatul.

  1. Înainte să te apuci de pregătit, nu uita să-ţi pui nucile şi fructele deshidratate la hidratat. Pune nucile în apă pentru cel puţin 7 ore, sau peste noapte. Curmalele şi smochinele au şi ele nevoie de un timp de hidratare, minim 4 ore, iar stafidele vor fi hidratate în rom cu puţină apă. În ceea ce priveşte nucile de caju, acestea nu este necesar să treacă prin procesul hidratării deoarece vor fi măcinate.
  2. Atunci când porneşti la drum, pregăteşte prima dată blatul. Râşneşte fulgii de ovăz până se transformă în făină. Gustă făina şi testează ca nu cumva să fie amară… uneori fulgii cruzi de ovăz sunt amari. Râşneşte apoi nucile de caju şi incorporează făina de caju cu cea de ovăz.
  3. În bolul larg al robotului de bucătărie, adaugă curmalele şi smochinele bine scurse de surplusul de apă şi tăiate mai mărunt, dar şi stafidele. Procesează pentru 20 de secunde timp în care pune şi zeama de lămie sau portocală, apoi adaugă treptat untul de cocos şi combinaţia de făină. Dacă robotul nu mai face faţă, opreşte-l şi continuă incorporarea ingredientelor cu o lingură de lemn. Spre final adaugă o jumătate de linguriţă de coajă de citrice (mare atenţie să fie bio şi bine spălate). Cât timp facem crema, blatul se poate odihni liniştit.
  4. Pentru cremă, vom folosi acelaşi vas al robotului de bucătărie în care vom pune: nucile scurse de apă, macul, pudra de roşcove, zeama de la portocală şi mierea. Procesăm pentru 20 de secunde.
  5. Montarea cozonacului ar putea fi cea mai dificilă parte a procesului, însă este şi cea mai distractivă. Taie o bucată generoasă de folie alimentară peste care pune blatul. Întinde-l astfel încât să capete o formă dreptunghiulară de  aproximativ 0.7 cm grosime. Adaugă peste blat crema de nuci lăsând un cm distanţă de marginea blatului. Vino peste cu stafide din belşug şi sferturi de nuci. Te vei bucura când vei simţi ceva crocant în nebuna de arome şi gusturi. Rulează cozonacul de la un capăt la celălalt şi poţi deja să-l savurezi. Sau îl mai poţi lăsa câteva ore la frigider. Consistenţa sa este minunată şi rezistă victorios mult timp şi la temperatura camerei.

DSCF8257x

Atenţie! Dacă îţi doreşti un cozonăcel mai prietenos din punct de vedere al caloriilor, înlocuieşte cele 100 de gr de caji cu încă 100 de gr de fulgi de ovăz, iar nucile româneşti înlocuieştele cu mac. Întreaga cantitate necesară de mac pentru umplutură va fi acum de 300 de gr.

 

Pască reinventată

Fără ouă, fără lapte, fără făină de grâu…. dar cu multe ingrediente gustoase şi cu multă dragoste…

DSCF8325x

Ingredientele necesare pentru a prepara această pască sunt:

Pentru blat:

  • 2 căni nuci româneşti
  • o lingură ulei de cocos
  • 2 linguri de miere
  • o jumătate de baton de valilie
  • 50 de ml lapte de migdale (sau orice alt lapte vegetal)
  • 2 linguri tărâţe de psyllium

Pentru cremă:

  • o cană nuci caju
  • 50 de gr nuci de macadamia
  • 50 de gr seminţe de pin
  • 2 linguri fulgi de drojdie inactivă
  • jumătate de linguriţă de turmeric
  • 3 linguri de miere
  • 50 de gr de stafide brune
  • o portocală

Pentru a prepara această pască ai nevoie de un blender de putere mare şi un procesor de alimente pentru mărunţit, însoţit de lama S. O să mai ai nevoie de asemenea de o tavă rotundă, de preferabil cu pereţii detaşabili.

  1. Aşa cum te-am obişnuit, înainte de a pleca la drum, nu uita să-ţi pui în prealabil nucile la hidratat. Astfel că: nucile româneşti, de macadamia, caju dar şi seminţele de pin, au nevoie de odihnă peste noapte într-un vas plin cu apă. Stafidele este necesar să le laşi mai puţin în apă, eventual cu un strop de rom; 2-3 ore este suficient.
  2. Începem prin a prepara blatul. Pune în vasul blender-ului: nucile, uleiul de cocos la temperatura camerei, mierea, laptele vegetal şi seminţele de la păstaia de vanilie. Pulsează de câteva ori până se mai mărunţesc nucile apoi procesează timp de 20 de secunde până amestecul devine cremos şi fin. Adaugă tărâţea, incorporez-o bine şi lasă blatul să se odihnească pentru 5 minute. După cele 5 minute aşează blatul în tava rotundă presând bine cu 2 degete pe tot interiorul tăvii. Până pregăteşti umplutura, pune blatul să se odihnească la frigider.
  3. Pentru umplutură vom folosi procesorul de alimente în care vom pune: nucile caju, nucile macadamia, seminţele de pin, mierea şi zeama de la portocală. Procesează pentru 20 de secunde apoi adaugă turmericul şi fulgii de drojdie. Mai procesează pentru 10 secunde. Înainte de a turna crema în tava cu blatul pregătit mai devreme, incorporează şi stafidele în amestec. Scoate tava cu blatul de pască de la frigider şi toarnă crema, nivelează, ornează cu stafide şi dă-o la congelator pentru câteva ore. Rezistă foarte bine şi la frigider, dar pentru început, pentru a fixa foarte bine forma, merge ţinută un pic la congelator.

Rezultatul… absolut minunat! Pe cuvânt! 🙂

DSCF8355x

Atenţie! Pentru o variantă mai puţin calorică a acestui preparat, poţi înlocui nucile din blat cu făină din fulgi de ovăz (200 de gr).

Pască cu ciocolată

Am inventat aceasă pască în amintirea vremurilor în care mâncam pască cu ciocolată. Aceasta este cu siguranță mai bună căci mai sănătoasă nu cred că se pune problema.

DSCF8272x

Atât textura cremei, gustul dar și ingredientele ușoare folosite te vor lăsa cu o senzație foarte plăcută și deloc de prea plin. O pască cu adevărat bună și ușor de făcut.

Iată ingredientele necesare:

Pentru blat:

  • 150 de gr nuci românești
  • 100 de grame curmale
  • o lingură ulei de cocos

Pentru cremă:

  • 2 avocado bine copți
  • o banană bine coaptă
  • 4 linguri unei de cacao (unt de cacao topit la bain marie sau tot de cocos)
  • 4 linguri pudră de roșcove
  • 3 linguri de miere
  • opțional: 2 linguri cacao crudă (eu nu am folosit, dar intensifică gustul de cacao)
  • opțional: 3 picături rom

Pentru a face acest preparat ai nevoie de un blender și un procesor de alimente cu bol larg și lama S, dar și de o tavă rotundă.

  1. Înainte de orice nu uita să-ți pui la hidratat în prealabil nucile, cu cel puțin 7 ore înainte și de asemenea curmalele care e suficient să stea la apă pentru 4 ore.
  2. Pentru blat, pune în procesorul de alimente nucile și curmalele scurse bine de apă. Procesează pentru 10 de secunde, apoi adaugă uleiul de cocos și mai procesează pentru 10 secunde. Compozăția rezultată merge direct în tava rotundă. Tapetează pereții bine apoi dă-o la frigider până este gata și umplutura.
  3. Pentru umplutură vom folosi blender-ul în care vom adăuga: avocado-ul tăiat felii, banana ruptă în bucăți mai mici, untul de cacao, mierea, pudra de roșcove, rom-ul și trece-le rapid la amețeală. Se porcesează pentru 20 de secunde, apoi se gustă cu mare interes. Rezultatul, o minunăție!
  4. Umplutura se asează frumos și se nivelează peste blatul mai devreme făcut apoi se dă la rece. Pentru o consistență dură, la congelator… dacă preferi o consistență mai moale, fină, ca cea de mousse, păstreaz-o la frigider. Oricum o ții, se va termina repede cu siguranță!

DSCF8316x

Atenție! Poți transforma rețeta în una și mai dietetică renunțând la blatul de nuci pe care le poți înlocui cu 200 de gr de făină de ovăz sau hrișcă.

Spor la exersat desertul!

Partea a doua a meniului de Paste o găsesti aici.

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top