skip to Main Content
Tu Cum Vrei Să Fii La 80 De Ani?

Tu Cum Vrei să Fii la 80 de Ani?

Am fost inspirată să scriu acest articol de un video care a tot circulat pe internet.

Este un video din 2015 și poți să-l vezi și tu aici: https://www.youtube.com/watch?v=rOKP0wgDftQ, înainte de a citi articolul.

Pe scurt, este vorba despre o comparație între 2 persoane, una care a făcut pe parcursul vieții alegeri sănătoase, iar cealaltă care nu a fost la fel de atentă cu aceste aspecte.

Concluzia este că, în timp ce una se bucură mai mult de bătrânețe și este înconjurată de persoane dragi, cealaltă stă mai mult prin spital și își trăiește viața de pe o zi pe alta.

Nu vreau să subliniez un truism evident. Acest video este atât de firesc și simplu, încât nimeni nu îl poate contesta. La origini nu ne arată nimic nou. Doar ne zgândăre un pic și ne trezește dorința care există deja în noi din totdeauna.

Oricine își dorește să trăiască cât mai bine și cât mai frumos și oricine se uită la cest video vrea să fie protagonistul fericit.

Și totuși, nu foarte mulți dintre noi facem tot ce ne-am dori să facem ca să ne putem bucura, acum, pe parcurs, dar și la bătrânețe, de viață, de noi, de ceilalți și de toate minunile din viața noastră.

Tu ești cu adevărat un om norocos pentru că îți pasă și ai pornit deja pe drumul personajului cu happy end. De aceea te afli aici și-mi citești articolele săptămânale.

Pentru că îți pasă, ai început să faci pași spre viața sănătoasă pe care ți-o dorești.

Pentru că îți pasă, îți pui întrebări și te preocupi zilnic de alimentația ta.

Pentru că îți pasă, te simți vinovat de fiecare dată când faci o alegere care nu te avantajează.

Concluzia la care am ajuns, după ce am interacționat cu sute de oameni și am descoperit povești de viață diverse, este că de multe ori, chiar dacă știm ce avem de făcut pentru că organismul ne atară acest lucru constant, ajungem să facem alte alegeri și să fim distrași de toate informațiile care ne năvălesc din toate părțile.

Iar motivele deghizate în scuze deja și-au intrat în drepturi:

 • pentru că societatea,
 • ocazii speciale,
 • nu am alte variante la dispoziție,
 • mi-e prea foame,
 • partenerul/partenera/copii/familia etc.
 • cutărescu de la tv a spus că aia face bine sau că aia e bună

Sănătatea ta este responsabilitatea ta

Adevărul este că omul cât trăiește, învață și nimeni pe lumea asta nu cunoaște adevărul absolut.

Adevărul este că dacă te uiți în 5 surse diferite, vei descoperi 5 afirmații diferite, poate contradictorii, cu referire către același lucru. Iar adevărul absolut este pe undeva pe la mijloc.

Cum poți să-ți asiguri sănătatea și fericirea într-o societate în care specialiștii se bat cap în cap? Cum poți să rămâi vertical în fața alegerilor tale atunci când nu cunoști adevărul absolut?

Pai hai să ne uităm la cei care au ajuns acolo unde noi ne dorim să ajungem. Cunoști persoane care au ajuns fericite și sănătoase la 80 de ani? Eu am în minte cel puțin 3.

Ce au aceste persoane în comun? Sunt ele cumva identice? Au urmat aceeași cale?

Au câteva lucruri în comun:

 • faptul că au avut grijă de ele și au căutat răspunsuri la întrebările referitoare la un stil de viață sănătos
 • mănâncă atent și conștient și știu să facă o selecție (fie că mănâncă alimente bio, standard dar variat și foarte puțin procesat, vegetarian, vegan sau raw vegan)
 • fac mișcare și au o condiție fizică bună
 • sunt atenți la persoanele și experiențele cu care intră în contact
 • respectă societatea, ceilalți oameni și mediul înconjurător
 • sunt buni, știu să ierte, să zică mulțumesc, să fie recunoscători și să aprecieze ceea ce au

Dar au și lucruri pe care le fac diferit, în stilul lor. Cum poate fi stilul alimentar. Unuia i se potrivește stilul de viață raw vegan, altuia frugivor, iar altuia să mănânce și un pic de cărniță.

Fiecare suntem responsabili să găsim metode prin care reușim să ne împăcăm atât sufletul cât și corpul fizic.

Dacă tu crezi că ești fericit atât fizic cât și sufletește să mănânci cartofi prăjiți dimineață, la prânz și seara, atunci mănâncă așa.

Dacă în schimb, nu ești fericit, ești lipsit de energie, nu dai randament la locul de muncă, atunci e cazul să schimbi ceva.

Cum îți dai seama ce să schimbi la alimentația și stilul tău de viață?

Testezi.

Dacă vrei să încerci stilul meu de viață îți stau cu drag la dispoziție cu: informații, detalii tehnice, practice, organizatorice, rețete și tot ce mai găsești aici.

Dacă vrei să aflii mai multe despre alimentație citește cărțile ”Studiul China” și ”Să trăim sănătos fără toxine.” Citește tot ce prinzi și nu te îngrijora dacă vei întâlni păreri contradictorii. Te asigur că vei ajune la un moment dat prin experiențe proprii să faci distincția între informații utile pentru tine și informații care nu ți se potrivesc.

Cele 2 cărți recomandate de mine sunt cărțile cu care am început eu studiul nutriției și cărți care te vor duce mai aproape de natura ta. Îți vor trezi semne de întrebare, dar și curiozitatea, în același timp.

Mănâncă cât mai natural. Mănâncă mai multe fructe și legume, nuci și semințe crude. Nu ai cum să dai greș. Nu este vorba despre a scoate alimente, este vorba de a adăuga mai multe de calitate superioară. Iar dincolo de orice alți cârcotași, noi știm că acestea sunt cele mai plăcute și potrivite pentru corpul nostru. Este hrana primordială pe care natura ne-a pus-o pe tavă. Dacă negi asta, e ca și cum ai spune că e mai sănătos și mai benefic un bec decât soarele.

Știu, o să-mi spui că nici fructele și legumele nu mai sunt ce-au fost odată. Sunt complet deacord. Principiul meu este să îmbunătățesc ce se poate. Dacă am de unde alege câteva fructe și legume curate, le voi alege negreșit. Dacă nu am la dispoziție decât un hipermarchet, voi consuma de acolo. Ne adaptăm vremurilor și alegem cele mai bune variante pentru corpul nostru.

Ascultă-ți corpul. Corpul, nu mintea da? Aici e delicat pentru că avem tendința să spunem că am mâncat dulciuri, cartofi prăjiți la ora 12:00 noaptea și alte prostioare pentru că ne-a cerut corpul. Really? Corpul sau sufletul să fie? Mâncatul emoțional sau de stres nu vine de la nevoia de combustibil, vine de la nevoia de a acoperi o problemă sufletească. Dar acesta este alt capitol.

Conștientizează când e corpul și când e sufletul. Dacă organismul ți-a refuzat un aliment, atunci nu-l mai consuma, cel puțin pe moment. Dacă organismul cere: roșii, castraveți, salată, mere, struguri și altele, atunci înseamnă că are nevoie de ceva de acolo. Are nevoie de combustibil. Corpul va cere mereu alimente simple și compatibile cu tine. Faptul că noi uneori îl înțelegem greșit sau interpretăm, este altceva. Și aici, ca și în toate celelalte situații, este vorba de exercițiu permanent.

Este responsabilitatea ta să ajungi un om sănătos și voios chiar și la 80 de ani.

Este vorba de alegeri zilnice, repetate și conștiente. Nu trebuie să trăiești într-un context ideal în care totul se întâmplă perfect, iar tu să nu fii expus niciunui risc. Nu ai nevoie de un cotext anume. Ți-l poți crea după bunul plac și poți ajunge să fii un exemplu demn de urmat și pentru cei din jurul tău. Chiar din acest moment, făcând un pas mai mult decât ai făcut ieri.

Invitație pentru tine și puștiul tău

Dacă ești din București și ai un pușți între 4 și 10 ani, te invit să ne distrăm împreună la atelierul pentru copii și părinți pe care îl voi ține mâine, 6 Octombrie, începând cu orele 18:30 la locul de joacă În Picioarele Goale.

Pentru mai multe detalii, dar și pentru înscriere la atelier te invit pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/1322757731069609/

Locurile sunt limitate.

Deci, cu cine mă văd mâine seară? 🙂

Cu drag,

Ancuța

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top