Colaj Retete Craciun

Un Crăciun Vegan

Pentru că mai multe persoane m-au întrebat cum pot înlocui preparatele tradiţionale româneşti pentru masa de Crăciun, am decis să intru in bucătărie şi să reproduc cele mai delicioase preparate tradiționale în varianta vegană.

Unele dintre ele au fost o adevărată surpriză chiar şi pentru mine. Altele, cum ar fi cozonacul raw vegan şi sărmaluţele, au fost şi vedetele mesei de Paşti, aşa că am ţinut morţiş să facă parte şi din meniul Sărbatorilor de Crăciun. În continuare, las rețetele să vorbească de la sine, iar dacă te gândești să le incerci, abia aștept să îmi spui cum ți-ai impresionat invitații.


Salată De “Boeuf”
Ingredients
  1. 400 de gr cartofi curățați
  2. 3 morcovi medii
  3. un păstârnac
  4. o țelină medie
  5. un borcan de castraveciori în oțet
  6. jumătate de borcan de mazăre
  7. 200 de gr ciuperci pleurotus
  8. 150 de gr maioneză vegetală (vezi rețeta mai jos)
  9. opțional: ardei roșu fiert sau murat, măsline
Maioneză vegetală
  1. 50 de gr orez alb
  2. un cartof fiert (îl poți lua de la salată)
  3. o bucată de țelină fiartă (o poți lua de la salată)
  4. un morcov mic
  5. 3 linguri zeamă de lămâie
  6. jumătate de linguriță sare roz
  7. o lingură de muștar Dijon
  8. 200 de ml apă
Instructions
  1. Curăță toate legumele și pune-le la fiert cu excepția mazărei, murăturilor și ciupercilor. Ciupercile le pui spre final, doar 10 minute. Fierbi legumele 25-30 de min la foc mediu.
  2. Între timp prepari maioneza. Pune orezul la fiert pentru 15 min până devine moale.
  3. Într-un blender punem orezul fiert bine clătit, cartoful, țelina, zeama de lămâie, apa, sarea și muștarul și blendăm timp de un minut. Dacă vrei să faci icre de mai (rețeta următoare), păstrează 3 linguri mari de maioneză albă.
  4. Adaugă morcovul fiert și blendează pentru un minut. Va căpăta o culoare galbenă frumoasă, fix ca cea a maionezei.
  5. După ce ai luat legumele de pe foc, clătește-le foarte bine și taie-le cubulețe. Adaugă apoi jumătate din cantitatea de maioneză, sare și piper după gust.
  6. Ornează platoul cu restul de maioneză și pune salata la frigider până în momentul în care o vei servi.
iChooseVegi http://ichoosevegi.ro/

“Icre” Din Mei
Ingredients
  1. 100 de gr mei
  2. 3 linguri generoase maioneză vegetală fără morcov (vezi rețeta mai sus)
  3. o ceapă mică albă
  4. 2 linguri zeamă de lămâie
  5. sare și piper după gust
  6. 2 linguri ulei de in (pentru gustul minunat de pește)
Instructions
  1. Fierbe meiul pentru 10-12 min, apoi scurge-l și pune-l fierbinte într-un alt vas până prepari și restul.
  2. Toacă ceapa mărunt și paseaz-o bine împreună cu un sfert de linguriță de sare până lasă zeamă.
  3. Amestecă ceapa cu meiul, adaugă zeama de lămâie, sare și piper după gust și uleiul de in. Amestecă și savurează pe pâine integrală sau bucăți de legume crocante.
iChooseVegi http://ichoosevegi.ro/

Piftie Vegetală
Ingredients
  1. 2 mocovi
  2. o rădăcină de pătrunjel
  3. un păstârnac
  4. 2 cepe
  5. 2 căpățâni de usturoi
  6. 2 linguri de agar agar (gelatină vegetală)
  7. 100 de gr mazăre
  8. 250 de gr ciuperci pleurotus
  9. sare și piper după gust
Instructions
  1. Pune într-o oală 1,5 l de apă și adaugă legumele curățate (morcovii, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, ceapa și usturoiul doar cu moțul tăiat). Lasă-le la fiert 20 de min la foc mediu.
  2. Adaugă ciupercile și mai lasă compoziția pe foc pentru 10 minute.
  3. Condimentează cu sare și piper după gust apoi scoate legumele într-un vas separat. Aruncă ceapa și usturoiul, iar celelalte legume porționează-le în boluri mai mici.
  4. Adaugă gelatina în oala cu zeamă și mai las-o pe foc pentru 2 minute amestecând ușor. Toarnă apoi zeama în boluri până acoperi toate legumele.
  5. Pune bolurile la frigider pentru 30 de min, iar apoi le poți savura în voie câteva zile la rând.
iChooseVegi http://ichoosevegi.ro/

 

Ciorbă de Perișoare
Ingredients
  1. 2 morcovi
  2. o rădăcină de pătrunjel
  3. o rădăcină de țelină
  4. 2 cepe
  5. 200 de gr sos de roșii
  6. 150 de gr linte roșie
  7. 150 de grame mix legume mexicane
  8. 100 de gr sfeclă roșie dată prin răzătoare (sau 100 de gr pulpă rămasă de la suc de sfeclă, morcov, țelină)
  9. 2 linguri tărâțe de psyllium
  10. 2 linguri făină de secară sau integrală
  11. sare și piper după gust
  12. o legătură de mărar
  13. o legătură de pătrunjel
  14. 2 căni de oțet dulce de la murături sau 2 căni de borși sau o cană de zeamă de lămâie
  15. 1 litru de apă
Instructions
  1. Punem lintea la fiert pentru 15 minute într-o oală.
  2. Separat preparăm ciorba de legume. Tocăm o ceapă și o punem într-o oală împreună cu o lingură de uleiul de măsline și 3 linguri de apă.
  3. Tocăm și leguminoasele și le adăugăm peste ceapă. Amestecăm de câteva ori, apoi adăugăm apa și punem capacul. Lăsăm la foc mic pentru 20 de min.
  4. Punem lintea fiartă în robotul de bucătărie și o mixăm până se face ca o pastă fină.
  5. Într-un bol mare punem lintea, ceapa tocată mărunt , sfecla, făina, tărâțele de psyllium, mărarul tocat mărunt și amestecăm foarte bine.
  6. Cu aluatul astfel format facem chifteluțele rotunde și le lăsăm să se odihnească 3-5 minute.
  7. Le coacem la aburi sau în cuptor pentru 30 de min la foc mediu.
  8. Între timp revenim la ciorbă. Adăugăm sosul de roșii, oțetul/borșul sau zeama de lămâie, condimentăm cu sare și piper și mai lăsăm ciorba pentru 10 min la foc mic.
  9. Spre final adăugăm pătrunjelul tocat și oprim. Adăugăm și perișoarele proaspăt coapte.
Notes
  1. Ciorba poate fi păstrată la frigider chiar și până la o săptămână. Oricum este mai bună a doua zi după ce s-au împrietenit toate aromele.
iChooseVegi http://ichoosevegi.ro/

 

Sarmale Vegane sau Raw
Serves 3
Ingredients
  1. 120 de gr de hrișcă
  2. 120 de gr de nucă romanească
  3. 2 morcovi medii
  4. o legătură de patrunjel
  5. o legătură de mărar
  6. 2 cepe verzi
  7. o varză murată mică (murată doar cu apă, sare și alte legume)
  8. 50 de gr roșii deshidratate
  9. o jumătate de linguriță cimbru uscat
  10. o lingură ulei de măsline
  11. o linguriță boia dulce
  12. 100 de gr roșii cherry
Instructions
  1. Pentru a prepara sarmalele ai nevoie de un robot de bucătărie cu bolul larg și lama S sau cuțit și tocător (cu ceva mai multă răbdare)
Nu uita să-ți pui în prealabil cele necesare la hidratat și să-ți pregăteși frunzele de varză
  1. hrișca se pune la hidratat pentru minim 3 ore.
  2. nuca se pune la hidratat pentru minim 8 ore.
  3. roșiile deshidratate se pun la hidratat pentru 30 de minute.
  4. se rup 10 frunze de la varza murată și se pun în apă la desărat cât timp se prepară compoziția pentru sarmale.
  5. Se începe cu nuca care se scurge de apă și se pune în vasul robotului de bucătărie cu lama S. Se procesează pentru 10 secunde. Apoi se scurge de apă și se adaugă și hrișca. Se mai procesează pentru 10 secunde.
  6. Compoziția rezultată se pune într-un bol în care vom prepara toată umplutura pentru sarmale. Morcovul, ceapa, mărarul, pătrunjelul și 30 de grame de roșii scoase de la hidratat și scurse se pun în vasul robotului de bucătărie și se procesează pentru 30 de secunde.
  7. Compoziția rezultată se pune peste nucile și hrișca mărunțite și se amestecă bine. Se mai iau 4 frunze de la varza murată ți se toacă mărunt. Se adaugă și acestea peste compoziția deja formată. Se adaugă uleiul de măsline și o jumătate de linguriță de cimbru uscat si se amesteca intreaga compozitie.
  8. Frunzele lăsate la desărat se scurg foarte bine de apă și se rup pe jumătate. Se ia cate o bucățică și se așază în palmă sau pe un platou. Se ia o lingură sănătoasă de compoziție și se pune în mijloc. Se prinde frunza de la un căpat și se rulează. La final se apasă în interior pe capete și se presează în pumn pentru a fixa pachetelul. În același mod se fac toate sărmăluțele. Ar trebui sa iasă in jur de 16-18 sarmale din această compoziție.
Notes
  1. Sarmalele sunt delicioase și crude, dar dacă vrei să le bagi la cuptor, poți să le acoperi cu apă și sos de roșii și să le pui la cuptor pentru 45 de min la foc molcom.
  2. Langă aceste sărmăluțe vom servi o garnitură de varză murată. Vom lua 4 frunze de varză murată și le vom toca mărunt alături de 30 de gr de roșii rehidratate și scurse bine de apă. Adaugă și: roșiile cherry. o mână de pătrunjel. tocate. Amestecă bine și servește această salată alături de sărmăluțe.
  3. Cantitatea de sărmăluțe rezultată este suficientă pentru 3-4 persoane.
iChooseVegi http://ichoosevegi.ro/

Turtă Dulce
Ingredients
  1. 150 de gr zahăr de cocos
  2. 350 de ml apă
  3. 350 de ml făină de secară
  4. un praf de copt
  5. 2 linguri zeamă de lămâie
  6. un praf de scorțișoară
  7. 70 de gr nuci românești hidratate 8 ore sau peste noapte
Instructions
  1. Într-o oală se pune pe foc zahărul și se topește și se formează un caramel.
  2. Ulterior se adaugă apa (ușor și cu atenție pentru că sare) și se amestecă până se incorporează complet cu zahărul.
  3. Acest sirop se pune la răcit 25 de min.
  4. După ce s-a răcit se incorporează făina și se adugă praful de copt stins cu zeamă de lămâie și scorțișoara.
  5. Într-o tavă lată pentru copt se întinde tot amestecul și se lasă pentru 2 min să se așeze. Se adaugă pe edasupra nucile și se da la cuptor pentru 45 de min la foc mic.
  6. Înainte să o scoți din cuptor verifică cu ajutorul unui chibrit dacă este coaptă. Dacă bățul iese curat atunci prăjitura este coaptă.
  7. Lasă turta dulce 20 de min să se răcească pe un blat, iar apoi folosește niște forme și transform-o în figurine simpatice.
iChooseVegi http://ichoosevegi.ro/

 

Cozonac Raw
Pentru blat
  1. 200 de grame fulgi de ovăz
  2. 100 de gr caju crud
  3. 100 de gr curmale
  4. 100 de gr smochine
  5. 30 de gr stafide brune
  6. 30 de ml de rom
  7. 3 linguri unt de cocos
  8. jumătate de lămâie sau portocală bio
Pentru cremă
  1. 6 linguri de mac
  2. 150 de gr nuci româneşti
  3. 3 linguri pudră de roşcove
  4. jumătate de portocală
  5. o lingură de miere de albine
  6. 20 de gr stafide brune
  7. Pentru prepararea cozonacului vei avea nevoie de o râşniţă şi un procesor pentru alimente (bolul larg al robotului de bucătărie însoţit de lama S) şi o folie alimentară cu care să manevrezi preparatul.
Instructions
  1. Înainte să te apuci de pregătit, nu uita să-ţi pui nucile şi fructele deshidratate la hidratat. Pune nucile în apă pentru cel puţin 7 ore, sau peste noapte. Curmalele şi smochinele au şi ele nevoie de un timp de hidratare, minim 4 ore, iar stafidele vor fi hidratate în rom cu puţină apă. În ceea ce priveşte nucile de caju, acestea nu este necesar să treacă prin procesul hidratării deoarece vor fi măcinate.
  2. Atunci când porneşti la drum, pregăteşte prima dată blatul. Râşneşte fulgii de ovăz până se transformă în făină. Gustă făina şi testează ca nu cumva să fie amară… uneori fulgii cruzi de ovăz sunt amari. Râşneşte apoi nucile de caju şi incorporează făina de caju cu cea de ovăz.
  3. În bolul larg al robotului de bucătărie, adaugă curmalele şi smochinele bine scurse de surplusul de apă şi tăiate mai mărunt, dar şi stafidele. Procesează pentru 20 de secunde timp în care pune şi zeama de lămie sau portocală, apoi adaugă treptat untul de cocos şi combinaţia de făină. Dacă robotul nu mai face faţă, opreşte-l şi continuă incorporarea ingredientelor cu o lingură de lemn. Spre final adaugă o jumătate de linguriţă de coajă de citrice (mare atenţie să fie bio şi bine spălate). Cât timp facem crema, blatul se poate odihni liniştit.
  4. Pentru cremă, vom folosi acelaşi vas al robotului de bucătărie în care vom pune: nucile scurse de apă, macul, pudra de roşcove, zeama de la portocală şi mierea. Procesăm pentru 20 de secunde.
  5. Montarea cozonacului ar putea fi cea mai dificilă parte a procesului, însă este şi cea mai distractivă. Taie o bucată generoasă de folie alimentară peste care pune blatul. Întinde-l astfel încât să capete o formă dreptunghiulară de  aproximativ 0.7 cm grosime. Adaugă peste blat crema de nuci lăsând un cm distanţă de marginea blatului. Vino peste cu stafide din belşug şi sferturi de nuci. Te vei bucura când vei simţi ceva crocant în nebuna de arome şi gusturi. Rulează cozonacul de la un capăt la celălalt şi poţi deja să-l savurezi. Sau îl mai poţi lăsa câteva ore la frigider. Consistenţa sa este minunată şi rezistă victorios mult timp şi la temperatura camerei.
Notes
  1. Atenţie! Dacă îţi doreşti un cozonăcel mai prietenos din punct de vedere al caloriilor, înlocuieşte cele 100 de gr de caji cu încă 100 de gr de fulgi de ovăz, iar nucile româneşti înlocuieştele cu mac. Întreaga cantitate necesară de mac pentru umplutură va fi acum de 300 de gr.
iChooseVegi http://ichoosevegi.ro/

 


Îți doresc un Craciun frumos și liniștit alături de cei dragi, cu bucate alese și delicioase dar mai ales îți doresc să fii înconjurat de prieteni dragi și multă iubire. Sărbători fericite! 🙂

Cu drag,
Ancuța.

 

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V_icon_small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit