skip to Main Content
Varză Călită – Gust Autentic Românesc Într-un Preparat Vegan

Varză Călită – Gust Autentic Românesc Într-un Preparat Vegan

Recunosc că cele mai multe amintiri legate de mâncare le am din copilăria petrecută la bunici.

Orice gătea bunica avea un gust magic. Parcă avea ea un ingredient secret. Și acum realizez că de fapt avea 2: dragostea și plăcerea cu care gătea orice făcea. Fie că-mi făcea un ou ochi, proaspăt adus din cuibar, orez cu prune, poale-n brâu, turte, cozonac sau colaci (da, de aici atașamentul pentru făinoase), erau excepționale. Cred ca acolo am învățat ce înseamnă gust în mâncare. Bunica nu folosea gust din pungă și arome invetate în laborator, bunica folosea mereu legume din grădina proprie, dădea gust mâncării cu: ceapă, usturoi, sare mare, cimbru, busuioc, ardei picanți și alte „buruieni” pe care le oferă natura: lobodă, ștevie, hrean, păstrârnac, morcov, pătrunjel etc.
Un moment mult așteptat de mine era iarna atunci când se mâncau cel mai des murături. Eu mereu asociez murăturile cu zăpada. Căci la bunii mei iarna erau nămeți de cel puțiun un metru.


Bunica punea murăturile foarte simplu, folosind doar apă, sare, țelină, mărar, morcov și cam atât. Nu tu conservant, nu tu zahăr. Și aveau un gust divin.


În topul preferințelor mele erau clar: gogonelele, varza murată și conopida. Cred că aveam mese când mâncam mai mult murături decât orice altceva era pe masă.

Tipul a trecut, dar amintirile au rămas aceleași.

Săptămânile trecute am fost în piață. În Crângași. Și am întâlnit acolo o bunică. Semăna cu bunica mea. Iar buni aceasta avea murături. Brusc mi s-a făcut dor de unul din gusturile copilăriei, așa că am luat fără să stau pe gânduri o varză murată. Mi-a dat cadou și o conopidă murată. Am gustat din varză și m-am teleportat automat în copilărie. Dar n-am putut să mai mănânc atât de multă. Acum lucrurile s-au mai schimbat un pic și nu mai mănânc atât de sărat. Așa că m-am gândit ce să fac cu varza murată. Nu mi-a luat mai mult de 30 de secunde să mă hotărăsc să fac o varză călită. Rapidă, aromată, accesibilă.. ce mai, am trecut rapid la treabă și sunt foarte îmcântată să împart rețeta cu tine.

 

[yumprint-recipe id=’12’]Poftă bună și să ne fie de bine, zic.

Cu drag,
Ancuța.

 

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top