skip to Main Content
Vegan Vs. Vegetarian

Vegan vs. Vegetarian

După 3 ani de când am început să învăț nutriție, să-mi schimb și să-mi rafinez alimentația, am ajuns la niște concluzii personale pe care vreau să le împărtășesc și cu tine în acest articol.

Eram pe Snapchat acum 3 zile…

(Apropo, dacă nu mă urmărești încă, ar trebui: Adaugă-mă pe Snapchat)

Postez în fiecare zi multe lucruri faine pe care le fac și pe care nu apuc să le public în altă parte.

Mi-a scris cineva acolo în privat și m-a întrebat care este diferența dintre un vegan și un vegetarian.

Am zâmbit un pic.

Primesc întrebarea asta săptămânal.

Apoi am făcut o pauză în care am sintetizat în minte toată experiența mea cu alimentația și categorisirea tipurilor de alimentație, în funcție de ce alege să mănânce și să trăiască fiecare.

Acum, mai mult ca de obicei, am ezitat să dau un răspuns rapid…

În schimb mă gândeam cum aș putea rezuma totul într-o singură frază…

Răspunsurile “din cărți” sună cam așa:

Veganii declarați sunt susținători ai animalelor și al mediului înconjurător

Ei nu consumă alimente de origine animală, nu folosesc produse cosmetice sau casnice care au fost testate pe animale, nu folosesc articole textile ce provin de la animale și au grijă în fiecare moment, ca fiecare acțiune pe care o fac să protejeze mediul înconjurător.

Din păcate, există și foarte mulți militanți ai stilului de viață vegan, care nu fac cinste stilului de viață pe care îl promovează. Empatia pentru animale ajunge să fie prioritară empatiei pentru ființa umană.

Nu de puține ori, am auzit de grupuri care se numeau vegani, care protestau judecând și aproape agresând oamenii care nu fac aceleași alegeri ca și ei.

Oamenii sunt și ei mediul nostru înconjurător, ce merită să fie protejat, chiar dacă nu fac de fiecare dată cele mai inspirate alegeri.

Dacă cineva nu a ajuns la același nivel de cunoaștere ca și tine și consideră că e mai bine pentru el să facă alegeri diferite, nu e de judecat și condamnat. Eu mi-am schimbat stilul de viață la 21 de ani și sunt persoane care fac această alegere mult mai târziu.

Pentru că nu e momentul lor să se întâmple mai devreme. Această alegere nu este pentru toată lumea. Nu sunt pregătiți să primească și să accepte informația. Sau pur și simplu nu li se potrivește.

Nu încurajez și nu promovez mișcări de protest. Nu încurajez nicio mișcare ce are conotație negativă. În schimb, încurajez oamenii să fie un exemplu pentru ceea ce vor să vadă în jur. Cred foarte mult că lumea se poate schimba începând de la exemplul propriu și adoptând atitudinea potrivită.

Vegetarianismul, așa cum scrie în Dex, înseamnă a adopta o alimentație pe bază de vegetale

Acest termen se referă strict la alimentație și nu implică partea etică.

Pe partea de convenție, eu una am întâmpinat câteva dificultăți atunci când am început să vorbesc despre stilul de viață pe care l-am adoptat. Am scris mai multe despre acest lucru și în articolul Ce Înseamnă să Fii Vegan

Numindu-mă “vegetariană”, am observat la nivel convențional că mulți oameni aveau impresia că singurul aliment pe care nu-l mai consum este carnea. Iar de fiecare dată eram nevoită să explic ce înseamnă de fapt pentru mine.

La nivel convențional, dacă singurul aliment pe care nu-l consumi este carne, atunci te numești vegetarian. Dacă nu mănânci niciun aliment de origine animală (lactate sau ouă) atunci te numești vegan.

De ce e necesar să mă numesc într-un anumit fel?

Dacă extindem discuția la ce înseamnă să mănânci raw vegan, gluten free, paleo sau în alte și alte moduri, aș putea să scriu o carte. Și dacă nu ești familiar cu aceste denumiri, deja te-am pierdut.

Dar oare acesta să fie cel mai important aspect?

Categorisirea te bagă într-o cutiuță și te exclude din altele. Categorisirile rigidizeaza relațiile interumane.

Chiar dacă îți este mai ușor să procesezi caracteristicile generale ale persoanei și să-ți faci o imagine cu cine interacționezi, categorisirile îți dau oportunitatea, în același timp, să pui etichete și să-ți creezi preconcepții.

Am fost privită de multe ori ca ciudata grupului, sau cea care își dorește să fie diferită față de ceilalți. Intenția mea nu a fost niciodată aceasta. Dar am atras atenția asupra mea pentru că nu mă potriveam șablonului și inevitabil am ajuns să fiu studiu de caz pentru multă lume.

Fie că alegi să te numești într-un anumit fel sau nu, tot ce contează este să lași lumea un pic mai bună decât ai găsit-o.

În alte cuvinte, să fii tu o mai bună versiune a ta și să tratezi oamenii din jur așa cum vrei tu să fii tratat.

Nu e necesar să dovedești nimănui că ai făcut cea mai bună alegere prin ceea ce alegi să fii și să mănânci. În schimb, fiind o persoană echilibrată, blândă, sănătoasă, cei care sunt pregătiți să facă acest pas important în viața lor, vor fi inspirați de către modelul tău de viață.

Cea mai bună atitudine este compasiunea

Am o prietenă foarte bună care spune de fiecare dată când are ocazia că blândețea și vorba bună pot face multe minuni.

Educația și mediul în care am crescut ne-au lăsat cu o atitudine rigidă, critică, rece și judecativă. Am fost învățați să urmăm niște reguli, am fost educați să ne supunem și să respectăm regulile societății, pentru că dacă nu…

Iar această atitudine se răsfrânge atât asupra noastră cât și asupra celor din jurul nostru.

Atunci când ai compasiune, atât pentru animale cât și pentru oameni, înveți să respecți alegerile pe care le face fiecare în parte și ești mai blând cu tine, cu alegerile tale și cu inevitabilele alegeri neinspirate pe care le faci.

Da, nu mi se pare relevant cum te numești.

Eu însămi am hotărât să nu mă mai numesc în niciun fel. Sunt eu, cu stilul de viață pe care îl aleg în fiecare zi. În acest moment aleg să nu consum alimente de origine animală și iubesc mediul în care trăiesc, atât oamenii cât și celelalte necuvântătoare.

Respect alegerile celor din jurul meu și îi respect pe cei care nu fac aceleași alegeri ca și mine.

Îmi doresc să te las cu un singur gând:

Oprește-te pentru o clipă și privește spre stilul de viață pe care îl ai. Îți place? Te face să te simți bine, împlinit, fericit, mulțumit, în cea mai bună formă a ta? Nu contează care este acesta și cum se numește.

Dacă da, atunci continuă să faci ceea ce faci.

Dacă nu, atunci înseamnă că e momentul să te uiți în jur, să încerci lucruri diferite, să testezi și să vezi ce ți se potrivește și ce te face cu adevărat mulțumit de viața pe care o ai.

Poate că e momentul să treci la următorul nivel. Iar dacă e așa, sunt sigură că vei găsi răspunsurile chiar în jurul tău.

Mai puțin contează cum te numești, mai mult contează ceea ce alegi să faci cu ceea ce ești. Alegerea îți aparține.

Cu drag,

Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top