skip to Main Content
Vizitele și Mâncarea Sănătoasă

Vizitele și Mâncarea Sănătoasă

Marea provocare atunci când începi să-ți schimbi stilul alimentar nu este că nu știi ce ai de făcut.

Știi foarte bine ce ai de făcut.

Ai citit și ai înțeles sute de rânduri, articole și documentare despre ce presupune un stil de viață sănătos. Iar dacă încă ți se pare că ai lacune în informație, găsești o serie frumoasă pe iChooseVegi.ro

Instinctul tău natural îți confirmă care este calea… și totuși.

Teoria ca teoria, dar ca întotdeauna, pe noi practica ne omoară.

Cum rămâne cu mobilizarea și acțiunea atunci când mergi în vizită, iar gazda îți zâmbește prietenește și îți spune că are pentru tine cele mai gustoase preparate și că a gătit jumătate de zi ca să le prepare?

Mâncarea este absolut delicioasă, dar tu ți-ai propus să mănânci mai sănătos, iar ce ți se pune în farfurie nu se încadrează în alegerile tale actuale.

Ce faci? Ce alegi?

Tentația e mare așa că alegi să faci un mic compromis și să îți repeți că “de mâine” o să mănânci curat. Gazda e prea drăguță și ți-e rușine să o refuzi.

“A muncit atât de mult să prepare masa încât e foarte urât din partea mea să refuz. Se va simți foarte prost că nu are cu ce să mă servească. Dacă mă va cataloga drept fițos/fițoasă?!”

Scenariul îți sună foarte cunoscut. Poate că ai mai trecut prin asta de încă 2 ori doar în ultima săptămână sau lună…

Aparent, tentația este să spui că nu poți alege într-un context de acest gen, dar o să te contrazic, cu riscul de a apăsa niște butoane care dor.

Tot ce faci într-un context de acest gen și în altele asemănătoare, este de fapt să pasezi responsabilitatea la altcineva și să te scuzi pentru anumite alegeri care de fapt îți aparțin.

Na’ că am zis-o… E un pic dur, știu, dar asta este adevărul.

Nu îți pune nimeni pistolul la ceafă și nu te amenință cu moartea dacă nu mănânci ceva. Sper că nu se întâmplă asta 🙂

Ce se întâmplă atunci când mergi în vizită și ești servit cu ceva care nu-ți place? Mai mănânci, sau găsești o metodă să refuzi politicos?

Ce se întâmplă mai exact în mintea ta atunci când alegi să mănânci ceva ce nu-ți face bine, dar este foarte gustos și tentant, este să-ți găsești scuze.

Scuzele sunt întotdeauna cele mai la îndemână. Știai că avem nevoie de doar 3 secunde pentru a găsi o scuză bună pentru orice?

În 3 secunde ți-ai găsit și ție o scuză, ți-ai potolit și conștiința care e încărcată cu informație de calitate și nu te uită, iar tu poți să alegi în continuare ghidat de plăcerea de moment și de insistențele gazdei.

Marea provocare nu constă în alegerile pe care le faci pe moment, marea provocare începe abia după, când regreți pentru că realizezi că nu ți-ai fericit corpul cu cel mai bun tratament.

Aici apar mustrările de conștiință și regretul. De multe ori tot aici se rupe firul și îți pierzi încrederea în tine și în propriile forțe.

Totul se transformă într-o luptă între tu, cel care îți dorești să ai un stil de viață sănătos și echilibrat și tu, omul social, care nu-și dorește să se priveze de micile bucurii ale vieții, sau să fie exclus din actualele cercuri sociale pentru că face alte alegeri.

Cum faci? Ești pus între ciocan și nicovală.

Iată o serie de 5 lucrui pe care le poți face începând din acest moment pentru a scăpa de frustrarea evenimentelor sociale și pentru a face mai multe alegeri care să te avantajeze pe tine:

1. Anunță și asumă-ți

Oamenii sunt foarte receptivi la rugămințile și preferințele noastre. Orice gazdă care își respectă musafirii va ține cont de alegerile sale.

Înainte de a accepta o invitație la un eveniment, anunță care sunt alegerile tale culinare și pregătește gazda dinainte, astfel încât să nu o pui într-o situație delicată.

Cele mai multe persoane nu fac acest lucru, iar puse în fața faptului împlinit sunt nevoite să facă anumite compromisuri. Prefer să cred că nu s-au gândit să anunțe înainte. Iată că există și această variantă.

2. Poziționează-te corespunzător

Știi acei oameni care sunt mereu la dietă și în contexte sociale ajung să facă alegeri neinspirate?

Toată mobilizarea și stima de sine se duc pur și simplu pentru că au permis ca cei din jur să aibă o influență prea mare asupra lor și să decidă că “o bucățică n-a făcut rău nimănui” sau “măcar un pic de poftă trebuie să guști” sau “știu că astea sunt preferatele tale”.

Un singur moment de slăbiciune poate strica tot ce ai construit: mobilizare, stimă de sine, stare de bine, confort, sănătate. 

Nu e vorba de a-ți refuza de acum înainte orice plăcere culinară și a pune un NU mare peste tot, plin de frustrare și regret. Este vorba de a face alegerile acestea atunci când vrei și de câte ori vrei, fără a avea pic de remușcare și regret. Când vrei TU, nu când insistă ceilalți iar tu doar cedezi insistențelor lor.

Atunci când oamenii din jurul tău văd hotărâre și constanță în alegerile pe care le faci, îți vor respecta poziționarea și vor deveni aliații tăi. Este doar o chestiune de timp.

3. Compromisul aduce frustrare

Dacă tot faci un compromis, alege spre binele tău.

Avem în cultură treaba asta cu rușinea. Să nu refuzi, să nu superi, să faci pe placul celorlalți ca să fii perceput ca o persoană de treabă și fără fițe. Dar toată această agitație cu a face astfel încât să se simtă bine ceilalți, ajunge să fie o povară mult prea grea pentru noi.

E timpul să facem lucrurile invers.

Fericirea și mulțumirea ta este responsabilitatea ta. Fericirea și mulțumirea celorlalți este responsabilitatea lor.

Doar tu știi ce este mai bine pentru tine, așa cum doar ceilalți știu ce este mai bine pentru ei. Atunci când înveți să te respecți și să te iubești pe tine pentru că tu ești cel mai în măsură să te faci fericit, orice compromis pe care alegi să-l faci, doar pentru a nu deranja sau a supăra pe cineva, este doar încă o pietricică pe care o adaugi în săculețul tău cu dezamăgiri față de tine.

Tot la fel, dacă cineva se supără pentru că nu ai mâncat ce a pregătit, înseamnă că nu înțelege că alegerea pe care ai făcut-o a fost pentru tine și nu are nimic de-a face cu el.

Orice ai face, singurul control pe care îl ai este doar asupra vieții tale și asupra fericirii tale.

Atunci când alegi să te sacrifici pe tine pentru ceilalți, nu faci decât să-ți creezi aștepări ca și alții la rândul lor să o facă. Dar este oare cineva obligat să se sacrifice pe sine pentru noi?

Sacrificiul este doar spectaculos, dar nu ne aduce nimic benefic. Viața ta este responsabilitatea ta.

De supărat vei supăra. Nu poți împăca și capra și varza. 

Dar îți spun din experiență că, odată ce tu te schimbi, se vor schimba în bine și oamenii din jurul tău. Supărarea se va transforma în respect și apoi în model de urmat. E necesar să iei taurul de coarne și să începi de undeva.

4. Conștientizează

Conștientizează fiecare trăire și fiecare alegere pe care o faci. 

Îți aparține? Ți se potrivește? Te avantajează?

Nu este egoism nici pe departe. Este bucata ta de fericire de care ești responsabil și unde nu poate avea acces nimeni.

Schimbările nu se vor petrece peste noapte. Corpul are tendința să continue să facă aceleași alegeri iar și iar. Conștientizarea este primul pas spre a schimba ceva. Acceptă tot ce observi ca și cum ai privi un film ce se derulează prin fața ta.

5. Caută soluții

Atunci când îți programezi mintea să găsească soluții, le va găsi. Atunci când îți programezi mintea să găsească scuze, le va găsi și pe acestea.

Diferența este făcută de momentul în care te uiți la un pahar pe jumătate gol. Ce vezi la acesta? Jumătatea plină sau jumătatea goală?

Orice mică victorie îți mai aduce un strop de încredere în tine. Mai ales atunci când nu ești obișnuit să te ții de obiectivele tale.

Fixează-ți obiective mici și gândește-te de fiecare dată la ce-ți iese ție, orice alegere ai face. De putut poți și meriți pe deplin.

E necesar întâi să te pui pe tine pe primul loc în viața ta.

Cu drag,
Ancuța.

Primește articole și rețete în fiecare săptămână

V icon small

Primește articolele și rețetele din fiecare săptămână, direct la tine în Inbox.

E-mailul tău este în siguranță. Powered by ConvertKit
Back To Top